King Goblin öl – vättens storebror

Bakom den engelska alen Hobgoblin ligger Wychwood Brewery i Oxfordshire. De har sedan 1983 bryggt denna Ruby Ale. Bryggeriet är uppkallat efter den närliggande och mytomspunna skogen ”The Royal Forest of Wychwood”, som omnämns i den så kallade ”Domedagsboken” från 1086.

Bryggeriet har på sina etiketter hämtat inspiration från myter och legender från den gamla medeltida skogen, som ofta listas som en av de mest hemsökta skogarna i världen.

Hobgoblin, som i brittisk folklore är en mytologisk varelse, översätts med ”elakt troll” eller vätte, tros ha levt (och lever) bland annat i Wychwood Forest. Namnet Wychwood kommer i sin tur av ett gammalt engelskt ord, ”Huiccewudu” som betyder ”wood of a tribe called the Hwicce”. Hwicce var det anglosaxiska folket som bodde i området under 500-talet.

Hobgoblin sågs som en designikon vid lanseringen i England och blev något av starten till vår tids mikrobryggaranda, med sitt vågade formspråk och kreativa bryggning, där man tydligt utmanade lagerölens dominans. Med sin då något uppkäftiga slogan, ”What’s the matter Lagerboy, afraid you might taste something?”, utmanade Hobgoblin den klassiska lagerdrickaren att prova något som smakar lite mer.

Hogboblin har sedan lanseringen etablerat sig som Storbritanniens femte största ale i volym och gör skäl för ordet ”legendary” på etiketten.

Nu den första september kom också storebror: King Goblin, ett djupt rubinfärgat öl med aromer av kaffe och torkad frukt. Bryggd med Crystal- och karamellmalt och humlesorten Sovreign, ett barnbarn till en engelsk humle som odlades fram vid Wye College i mitten på 90-talet.

Bryggeriet hälsar att King Goblin bryggs endast när det är fullmåne…

Hobgoblin

Nr: 1217
Alkoholhalt: 5,2 %
Pris: 24,90 (50 cl)

King Goblin Imperial Ruby Beer

Nr: 1310
Alkoholhalt: 6.6 %
Pris: 26.90 kr (50 cl)
Release: 1 september 2020

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!