Sierra Nevada intar Europa

De senaste åren har det legendariska amerikanska bryggeriet Sierra Nevada satsat alltmer på den europeiska marknaden. Bland annat har de tagit fram två öl avsedda enbart för de europeiska länderna. Det är California IPA och Hazy Little Thing IPA Session Edition.

Den sistnämnda är en alkoholsvagare variant av deras stora succé Hazy Little Thing. I session-versionen ligger alkoholen på 4,6 procent (mot 6,7 i originalet). Den är dock gjord på samma sätt som tidigare med malterna Two-row Pale, Munich, Oats och Wheat och humlad med Citra, Magnum, Simcoe, Comet, Mosaic och El Dorado.

Importören Wicked Wines egen smakbeskrivning av Hazy Little Thing IPA Session Edition lyder som följer: ”Humlearomatisk smak med tropiska toner av grapefrukt och ananas, men även inslag av honung, tallbarr och färska örter. En frisk, balanserad beska och lång angenäm eftersmak.”

Ölets disighet är ingen tillfällighet. Så här komplicerat är det att skapa den, enligt Sierra Nevada själva: ”Making our delicious haze starts before we even fire up the kettle. Oats and wheat – both malted and unmalted varieties – are critical to the recipe, down to their exact makeup of proteins, beta-glucans, diastatic power, and other beer-nerdy specs. Once we’re brewing, this precise grain foundation interacts with the polyphenols (think pre-haze molecules) in colossal volumes of lupulin hop dust, which is basically the pure flavor from inside hop cones, to generate a smooth and juicy haze. We chill our fermenters at slightly higher temperatures than normal so the haze doesn’t fade, then we skip the filter to package all the hazy flavor in its prime – straight from the tanks and into the can.”

California IPA

Nr: 98019
Pris: 19,90 exkl. pant (35,5 cl, burk)

Hazy Little Thing IPA Session Edition

Nr: 81284
Pris: 21,90 exkl.pant (35,5 cl, burk)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!