Savanna – den indiska oceanens rom

Sockerrör trivs på de mest avlägsna platser. En sådan är Réunion Island som ligger mitt ute i indiska oceanen, cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och står under fransk flagg. Det var fransmän som koloniserade de obebodda öarna på 1500-talet. Senare blev ögruppen ett fäste för pirater, slavhandel och oroligheter. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och ett hamnfäste för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. I dag har Réunion omkring 800 000 invånare och basnäringen är sockerproduktion.

Savanna Distillerie byggdes mellan 1948 och 1950 av sockerfabrikören Emile Hugot i staden Saint Paul vid en sockerfabrik i regionen Savanna. Det var inte första destilleriet i distriktet. Redan på 1870-talet vet man att det destillerades rom av sockerrör som odlades på ön. Emile Hugot blev med tiden en betydande sockermagnat. Han skrev åtskilliga böcker om sockerfabrikation, och som sockerhistoriker blev han ett världsnamn i sin bransch. 1992 flyttades destilleriet. Man lät uppföra en större anläggning vid sockerfabriken Bois-Rouge i Saint Paul på nordöstra delen av ön. Där sker numera hela produktionen, från odling och skörd av sockerrören till destillering och buteljering. Att ett destilleri kontrollerar hela kedjan från planta till flaska är numera ganska ovanligt i romvärlden.

På senare år har Savanna uppmärksammats av romentusiaster som söker efter tillverkare från avlägsna platser, men också för att Savanna producerar rom av hög kvalitet. Fabio Rossi från Rum Nation inledde för några år sedan ett samarbete med Savanna. Detta har resulterat i flera buteljeringar som mötts av stort intresse. Den första oktober webblanserades fem av dem här hemma.

Savanna 12 yo Rhum agricole single cask port finish, Reunion island

Artnr: 40798
Pris: 1 370 kr
Alkoholhalt: 50,7%
Jäsning: 36 timmar
Destillation: Kopparkolonn (Colonne Savalle)

Savanna 12 years old är destillerad 2005. Den tappades direkt på ståltank där den fick ligga i 17 månader innan den flyttades till cognacsfat för elva års lagring djupt inne i Savannas tropiska lagerhus. Därefter drogs den om till portvinsfat och placerades i ett fuktigt lager för ett års slutlagring invid den indiska oceanen.

Savanna 2007 Rhum agricole single cask ex cognac Reunion, island

Artnr: 34721
Pris: 999 kr
Alkoholhalt: 50,4%
Typ: Rhum Agricole Vieux De La Réunion
Lagd på fat: 26 december 2007

Savanna 2007 görs på 100 procent sockerrörsjuice, och klassificeras därför som en Rhum Agricole enligt den franska lag som gäller på Réunion. Efter destillationen i kopparkolonn har detta singelfat fått en tropisk lagring på cognacsfat i elva år.

Savanna 2006 Rhum grand arôme single cask ex cognac, Reunion island

Artnr: 11219
Pris: 1 099 kr
Alkoholhalt: 56,5%
Råvara: Melass
Jäsning: 5–6 dagar
Destillation: Kopparkolonn (Colonne Savalle)

Savanna 2006 Grand Arôme är en melassbaserad rom som har fått särskilt intensiv doft och smak tack vare extra lång jästid. Efter jäsningen destilleras rommen i en traditionell kolonnpanna av koppar, som också i hög grad bidrar till de många kraftfulla aromerna.

Savanna Lontan 57 Rhum grand arôme 2019, Reunion island

Artnr: 11805
Pris: 595 kr
Alkoholhalt: 57%
Klassificering: Ljus rom
Destillerad: Mars 2019
Buteljerad: April 2019, Batch nr 3
Råvara: Melass
Totalt antal flaskor: 3 400
Antal flaskor till Sverige: 120.

Savanna Lontan 57 är en melassbaserad ”High Ester Rhum”. Sex dygns jäsning och destillation i kopparkolonn ger en karaktär av salta oliver och rök. Enligt destilleriet är den utmärkt till cocktails, men kan också drickas som den är. Man beskriver buteljeringen som ”en promenad genom en olivlund” och som ”ett resultat av hemligheterna hos flera generationers destillatörer”.

Savanna Herr 57 high ester rhum Reunion 2006 inox, 57%

Artnr: 11310
Pris: 617 kr
Alkoholhalt: 57%
Klassificering: Ljus rom
Destillerad: April 2006
Buteljerad: April 2019, Batch nr 3, april 2019
Ålder: 13 år

Savanna Herr 57 skapades som ett experiment för att utveckla så mycket estrar som det bara var möjligt. Melassen fick jäsa i hela elva dagar innan mäsken potstilldestillerades och tappades på ståltank där den fick mogna i 13 år. Savanna Herr 57 är en explosion av smaker från engelsk konfekt till tropiska frukter.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!