Nytt japanskt från Symposion

Oktober är här och hösten kan verkligen sägas vara igång. Vad passar då bättre än en laddning nyheter på whiskyfronten från Symposion? En handfull japanska whiskies hittar till hyllorna denna gång. Allt om Whisky satte sig med provningsglasen i högsta hugg och provade igenom releaseskörden.

Ichiros Malt & Grain, World Blended Whisky, Limited Edition.

Alkoholhalt: 48% vol.
Nr. 40838
Pris: 2.299 kr.

Först ut i provningen är en “world blended whisky” från Japan, vilket både kräver en förklaring på innebörden, men å andra sidan också ger en förklaring till det höga priset. Med maltwhisky från Chichibu har den numera legendariska Ichiro Akuto satt ihop en blend med grainwhiskies från såväl Skottland som Kanada, vilket gör den till en världsomfattande blend – och en av de första i sitt slag. Ichiro’s kultstatus gör att i princip allt han tar i säljer slut, vilket också ger en vink om prissättningen på denna utgåva i begränsad upplaga.

Hur smakar den då?
Doften är komplex med mycket frukt, och ändrar karaktär för var gång man för glaset till näsan. Här finns spännande trätoner, exotisk frukt, vanilj och sherryliknande drag av kryddighet och russinsötma. Om man kan prata om identitet på whisky har Ichiro verkligen lyckats fånga en säregen och unik doftprofil på sin world blend.
Smaken är kraftfull och påminner mer om en single cask-whisky än en mjuk blend, utan att bli skarp eller obehaglig. Den relativt höga alkoholhalten värmer på tungan, återigen utan att brännas eller kännas jobbig. Ljus citrus, vanilj och fatinfluenser i mängder, samtidigt som tanninerna drar i läppar och kinder. Eftersmaken är medellång och kryddig. En rolig och snygg whisky på samma gång.
Betyg: 8/10

Ichiros Malt, Double Distilleries

Alkoholhalt: 46,5%
Nr. 40841
Pris: 1.499 kr
Ichiro Akuto har tagit whisky från Chichibu, lagrad på japansk ek och blandat med sherrylagrad Hanyu. Resultatet blir en blended malt som döpts till Double Distilleries. Som alltid med herr Akutos släpp är de mycket begränsade – i det här fallet har 24 flaskor hittat till Sverige.
På näsan är det här lätt rökigt, med inslag av välbalanserade träinfluenser. Doften drar åt mörk frukt med plommon, körsbär och björnbär i främsta rummet. Vanilj, kakao och karamell finns där bakom och en visp av örtighet.
Smaken är både komplex och mångfacetterad med den bärdrivna frukten, vanilj och sherrytoner som kommer i vågor. Eftersmaken är relativt lång, och låter frukten skina än tydligare. En spännande mix av två japanska klassiker som ger definitiv mersmak.
Betyg: 8,5/10

Mars Maltage Cosmo, Manzanilla Sherry finish

Alkoholhalt: 42%
Nr. 40415
Pris: 1.129 kr
De internationella crossover-vindarna blåser onekligen hårt över Japan just nu. Med Mars Maltage Cosmo blandas maltwhisky från inhemska Shinshu med skotsk maltwhisky, även om det inte går att hitta närmare detaljer om vilka därifrån som skulle ingå.
Med manzanillasherryfat i grunden blir det drag av marsipan, sultanarussin, torrt trä och nötter i doften. Som så ofta med japansk whisky, en komplex, mångfacetterad doft som tar tid på sig att visa alla korten.
Smaken går åt både citrus, mjölkchoklad, nymalda kaffebönor och vanilj. Det här påminner otroligt mycket om välgjord skotsk whisky, samtidigt som det har en helt egen, svårdefinierad karaktär. Med en såpass stor smak initialt borde eftersmaken bli enorm, men den dör relativt snabbt i munnen. Inte på något sätt oangenämt, bara förvånansvärt kort. På det stora hela, en riktigt trevlig whiskyupplevelse.
Betyg 8/10

Ichiro’s Malt MWR, Mizunara Wood Reserve

Alkoholhalt: 46,5%
Nr. 40839
Pris: 1.499 kr
Om det finns en enda definierande karaktär i whisky som kan sägas vara utpräglad Japanskt skulle det nog vara Mizunara-eken. Den påverkan den har på whisky är stor, och bidrar till en helt egen doft och smakbild för den nya vågen av japansk whisky. Ichiro Akuto har lagrat malt från Chichibu och HanyuMizunarafat, och hur blir då resultatet?
Doften är stor och skäms inte att ta plats. Här finns drag av tränoter, mörk frukt (plommon), bourbontonerna – där vaniljstång och karamell är tydliga, men även en fjäderlätt rökton som virvlar i bakgrunden.
Smaken är välbalanserad med bärig fruktighet – återigen plommon, men också svarta vinbär, björnbär och körsbär som kontrast till mjölkchoklad, hasselnöt, kola och toffee. Eftersmaken drar åt det nötigare hållet, och man anar även drag av rostade kaffebönor. Riktigt gott!
Betyg 9/10

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!