Test: Glenallachie – kvalitetsmalt i världsklass

Tillhör du de som inte provat GlenAllachie, eller ens kände till att den fanns som single malt? Inget att oroa sig för; fram till nyligen har destilleriet som uppfördes utanför Aberlour 1967, i princip uteslutande destillerat maltwhisky till blended whiskies. 2017 köptes GlenAllachie av ett team under ledning av Billy Walker. Han är mannen bakom nystarten av destillerier som BenRiach, Glendronach och nu senast GlenGlassaugh – samtliga destillerier som fått rejäla uppsving under hans guidning.

Under den nya ledningen har en ny core-range tagits fram som fått svensk distribution av Göteborgs-företaget Selected Malts. Allt om Whisky kastade sig över en låda, fyllde Glencairnglasen och provade nio olika GlenAllachies.

GlenAllachie Cask Strength 10 YO

(Nr 86579) 876 kr.

Doft: Att lägga sin »standardbuteljering« i core-rangen på fatstyrka strax över 58 % vittnar om att man riktar sig till en kategori whiskydrickare
som provat en del tidigare. Trots
den höga styrkan nyper alkoholen inte till i doften, och det är en snyggt kryddig, kaffedriven doft initialt. Kakao och russin fyller på, och även om det saknas information om fat-typer är det inte långsökt att tänka sig en del PX eller Olorososherryfat här.

Smak: Russin och sherrytoner kliver fram tydligare och den höga alkoholstyrkan värmer snarare än blir skarp. Med några droppar vatten och ett par minuter i glaset får whiskyn skarp-are drag av mandel och nötighet. Eftersmaken är kraftig och drar mot ett kryddigt avslut. En bedrift att få en så kraftig whisky att inte slå över i alkohol och tanninfest.

BETYG: 8.5/10

GlenAllachie 12 YO

(Nr 81801) 663 kr.

Doft: En försiktigare whisky än den uppkäftige 10-åringen, som tar en stund på sig att öppna upp. Men, för att citera ett väldigt stort danskt ölbryggeri: det är »worth waiting for«. Med ett par minuters luft i glaset framträder snygga kolatoner, mjölkchoklad och honung i doften. Sådana toner i sig vittnar om bourbonfat, men här finns ett djup och tre-dimensionalitet i doften som är både vrålsnygg och imponerande.

Smak: Honungen träder fram, men smörkolan ackompanjerar den som hand i välskräddad handske. Bakom kolan dyker russin och pekannöt upp i snygg balans. Varefter whiskyn dör ut går tonvikten mer mot sherrytonerna och hänger kvar snyggt. En gjuten kandidat i whiskyhyllan för vardagswhisky.

BETYG: 8,7/10

GlenAllachie 15 YO

(Nr 80410) 896 kr.

Doft: Här slår sherrytonerna ut i full blom – mörk smörkola, russin och nymalda kaffebönor och en ton av marsipan. Överlag en ren, väldefinierad doft – här finns inga svavel eller gummitoner i bakgrunden som ofta kan skönjas från den här typen av fat.

Smak: Hade Fru Fortuna gjort whisky tror jag det här hade varit resultatet. Balansen är perfekt. För att ta en extremt smal musikreferens: den här skulle kunna ha mixats av Andy Wallace (har ni hört Jeff Buckley sjunga Halleluja har ni hört Andy Wallace mixa). Kaffe, pekannöt, russin och kakao samsas med mörk citrus och honung. Eftersmaken är konsekvent och hänger i länge. Givet att det står närmare 50 000 fat på GlenAllachie måste man beundra Billy Walker och teamet för att hitta riktiga guldkorn. En ruskigt snygg whisky.

BETYG: 9/10

GlenAllachie 18 YO

(Nr 82463) 1 291 kr.

Doft: Mot alla odds är det en något mer anonym doft som möter näsan i artonåringen. Här finns toner man känner igen från tidigare buteljeringar, men försiktigare i anslaget. Visst, det är snygga drag av vaniljstång, russin och kola, men de är alla lite tillbakadragna och blyga i glaset.

Smak: Trots att, för att citera den briljante rapparen Erik Lundin, »whiskyn har blivit myndig« är den ung och förvisso vital i smaken. Honungssötma, kola uppbackad av russin blandas snyggt men hade lätt kunna tas för en 12-årig whisky om man provat blint. Vad vet jag, det kanske vittnar om en genial blendingnäsa att kunna hålla äldre fat vitala och vibrerande? Eftersmaken är medellång och går mot vaniljsötma i karaktären. En förvisso god whisky som inte skulle skadas av lite mer säregenhet.

BETYG: 8/10

GlenAllachie 25 YO

(Nr 80426) 2 837 kr.

Doft: Sofistikerad som en Frank Sinatra-inspelning från Las Vegas. Mörka kakaotoner, putsad trä och mörkrostade kaffebönor men framförallt romdränkta russin. Det här är tveklöst en whisky med tyngd och pondus. Till skillnad från 18-åringen skyltar den här med sin ålder i varje andetag.

Smak: Fruktiga sherrytoner i främsta rummet med russin och dadlar (!) i smaken. Fatkaraktären gör sig påmind, och blött trä anas bakom tyngre kaffe och kakaotoner i smaken. Eftersmaken är lång och kraftfull, och håller linjen med de första upplevelserna. Är man ute efter blytunga sherrybomber med lite ålder är det här nog ditt förstahandsval. För whiskydrickaren som vill ha mer balans i glaset kan den här tendera att väga över lite väl åt det tunga hållet.

BETYG: 8,5/10

GlenAllachie Koval Rye Whisky

Quarter Cask Finish, 8 YO
(Nr 82167) 793 kr.

Doft: Här har vi att göra med amerikansk ek (läs före detta bourbonfat) som fått avslutas på kvartsfat från Koval Distillery i Chicago. Det är en annorlunda karaktär än de flaskor som ingår i core-serien, och domineras av kryddor, ljunghonung och lätt jordiga drag. Om jag skulle säga att de bästa Isle of Jura-tappningarna drar åt det här hållet kanske ni förstår i vilket territorium vi är?

Smak: ryefinishen ger den här whiskyn ett slags »plusmeny« på bourbontonerna. Vaniljen är extra definierad, kryddigheten drar åt mynta och kokos och honungen är tydlig. De jordigt mulliga Isle of Jura-dragen man hittar i doften lyser (tacksamt) med sin frånvaro i smaken. Här råder snarare rena smaker och en ung, pigg whisky som är väl betjänt av att buteljeras något starkare vid 48 %. Lite som U2:s album Under A Blood Red Sky – en perfekt avvägning
mellan ungdomlig entusiasm och äldre storslagenhet.

BETYG: 8/10

GlenAllachie Moscatel Finish 11 YO

(Nr 83483) 763 kr.

Doft: nio år på ex-bourbon och två år på moscatelfat drar åt ett helt annat håll än någon av de tidigare tappningarna i provningen. Ljus citrus och kryddighet (tänk kummin och kanel) tillsammans med fruktigare drag. En lättare, ljusare doft än tidigare.

Smak: Här drar citrusen mer åt det bittra hållet men kontrasteras av honungssötma. En relativt ljus,
tanninrik whisky som stramar i
kinderna när eftersmaken tar över. Snygg och annorlunda whisky som spelar i de ljusare registren.

BETYG: 7,5/10

GlenAllachie Port Finish 11 YO

(Nr 86606) 763 kr.

Doft: Med samma ursprung som moscatel-finishen men med ett avslut i portvinsfat är det här en mörkare, fruktigare whisky i sin gestaltning. Björnbär, körsbär och svarta vinbär ligger i förgrunden och backas upp av kola och vanilj. Efter ett par minuter i luften drar doften åt fruxos-godis (ni minns väl de små röda tablettaskarna?) Provad blint skulle den här inte landa långt från t.ex 12-åriga GlenAllachie i core-rangebuteljeringen.

Smak: Även här är det frukt och framförallt mörka bär i förgrunden. Såväl ålder som styrka klär den här whiskyn fint och låter fatavslutningen tala för sig själv. Sötman bakom frukten ackompanjeras av smörkolatoner och ljus choklad. En fin balansgång och en ovanligt lyckad finish-buteljering.

BETYG: 8,5/10

GlenAllachie Single Cask Moscatel 2008, 11 YO

Doft: en single-caskbuteljering vid fatstyrka av GlenAllachies moscatel-finish. Den högre alkoholhalten trycker fram kryddigheten än mer i förgrunden och såväl kummin som kanel skiner starkt här, liksom bär-
toner likt svarta vinbär. Allt ramas in av en blandning av vanilj och ljus citrus.

Smak: Citrus i olika former,
kryddor och honung. Till skillnad från GlenAllachies egna moscatelfinish slår den här hårdare och något mer överraskande. Lite oberäknelig men med några droppar vatten landar den mjukt i doft och gom. Något nedvattnad blir det istället de bäriga tonerna och i viss mån kryddorna som tar huvudstämman. En intressant whisky med en medellång eftersmak som förstärker peppar och kryddor i sin karaktär.

BETYG: 7,7/10

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.