Test: 13 åldersbestämda blended whiskies

Håll i tweedkepsen för nu provar vi skotsk blended whisky! Detta är ett av Sveriges ledande segment på Systembolaget som dessutom växer så det knakar. Panelen tar sig an åldersbestämd blended och provade allt halvblint. Ingen visste vad som var i vilket glas.

Så var det dags att belysa en del av blendedindustrin som inte allt för ofta diskuteras, eller testas för den delen tyvärr. Det finns många extremt bra prisvärda åldersbestämda whiskies där ute men tyvärr kommer inte så mycket till Sverige. Med ett ökat intresse och med större förståelse på senaste år kommer vi definitivt se mer av kategorin i framtiden.

En smal men ökande trend verkar vara på gång bara runt hörnan.
Skotsk blended whisky är upp hisnande 26 procent 2020 jämfört med förra året och 2019 såldes över 4 miljoner flaskor på Systembolaget.

Whiskypanelen var minst sagt glatt överraskad över den höga nivån på alla blended whiskies i testet. Fanns kanske en liten oro till en början då maltwhisky blandad med grainwhisky kan leda till mindre variation av smaker. Så var definitivt inte fallet och höga poäng delades ut. Allt om Whisky stryker den myten och går vidare i livet med fler roliga whiskies att välja på.

Något som försäljningsstatistiken i Sverige blottar är att vi gillar söta produkter inom till exempel vin och rom. Den röda tråden för alla testade blended whiskies var att det fanns en tydlig fruktighet och sötma, en styrka som grainwhisky adderar till upplevelsen.

Allt om Whisky har testat 13 eminenta åldersbestämda blended whiskies från Skottland.

Highland Queen 8 YO

“Knastrigt snask och päronsplitt”
(Nr 86359) 344 kr 40 %
En härlig sötma i doften som kan beskrivas enkelt med krossade fruktkarameller över päron och vaniljglass. Tänk den vita och gröna i GB:s klassiska Big Pack Tre-smak, lite kolasås till också.
I smaken kommer lite andra beskrivningar från panelen, päron hänger kvar men nu blandar sig lakrits, citronzest och lätt pepprighet sig i. Eftersmaken övergår från päron till mogna äpplen, den är förhållandevis kort och frisk men ändå inte så det stör balansen. Spännande helhet måste ändå denna 8-åring summeras som.
Betyg: 8,3 p

Chivas Regal 12 YO

”Som en promenad i barrskogen”
(Nr 419) 354 kr 40 %
Någon dricker Piña Coladas i Håkans tallskog? Panelens doftminnen och tankar plockar tropisk frukt i barrskogen. Det är just detta som gör whisky så underbart! Här finner vi kokos, vanilj, honung och doft av en barrskog under en tidig morgonpromenad. I doften händer det mycket, till och med trolldeg dyker upp på ett positivt sätt.
I smaken kommer lite mer klassiska toner som kola, vanilj och en viss honungssötma. Eftersmaken är pepprig men den söta munkänslan finns kvar. Kanske månadens pairing? En Chivas 12 år på en stubbe i barrskogen låter magiskt!
Betyg: 8,5 p

Johnnie Walker Black Label 12 YO

“Som en amerikansk kärleksrulle”
(Nr 88492) 70 cl 359 kr 40 % (Nr 8849202) 35 cl 189 kr 40 %
Om något är stort, maffigt och har ett sött lyckligt slut så tänker väl en del på en klassisk amerikansk kärleksfilm men den här whiskyn har en liknande struktur. Det var en av panelens beskrivning av Black Label, inte direkt en drake som bränner ner stan vilket vissa kopplar varumärket till. Ett signum för Johnnie Walker är att den ofta är söt, kryddig och har en lätt rökighet, panelen håller med i sina beskrivningar. En tydlig sötma tillsammans med läder, tobak, apelsinzest som avslutas med kanel och en vindpust rök. För er som tittat på Game of Thrones, Black Label är som Dragon Queen säsong 1 och inte som hon betedde sig i sista avsnittet.
Betyg: 8,4 p

Dewar’s 12 YO

”Toscakaka och Werther´s Orginal”
(Nr 86068) 369 kr 40 %
En väldigt söt entré som påminner om blommigt honungsvatten som övergår till farinsocker i doften. Nu måste vi hålla i oss dock, det finns spår av Niveas läppsalva i doften! Kul säger vi, då vissa i panelen nästan knarkat den läppsalvan under Sveriges stränga väderomslag.
En väldigt trevlig smörkola kommer fram i smaken och ytterligare nötighet växer fram i form av mandel, Toscakakan är nu ett faktum. Dewars 12 YO bjuder verkligen på olika typer av kola, toffee och vanilj, den oljiga munkänslan hjälper till att framhäva dessa karaktärer.
Pris och tillgänglighet på travel retail varierar beroende på destination cirkapris 399 kr, (1 liter).
Betyg: 8,6 p

Highland Queen 12 YO
”På med frukthatten”
(Nr 85679) 444 kr 40 %
Ofta inom blended skotsk whisky så hittar man mycket frukt, tropiska som svenska. I denna underbara skapelse så hittar panelen bland annat dofter av viol, honungsmelon, passionsfrukt, päron och vanilj.
I smaken följer tropiska frukter med tillsammans med päron, även en något nötig smak och banan. Med sina 12 år på ekfat så finns så klart den typiska ekfatskaraktären med i orkestern och dirigenten har gjort ett bra jobb, härlig balans mellan frukt och ekfatens uttryck.
Betyg: 8,6 p

Ben Nevis 12 YO

”Synnerligen fräsch och blommig”
(Nr 85841) 538 kr 40 %
Synnerligen fräsch, säger Håkan. Skotska Tabletts, säger Emma och TuttiFrutti, säger Jonas! Alla tycker om den men upplever positiva dofter på sitt eget sätt. Blommigt och mint är fräscht, vaniljfudge är Tabletts och Tuttifrutti kommer med fruktsötman med övervikt på mogna päron. Kan nästan tro att det är kvittensprit lagrad i 12 år.
Smakresan slutar faktiskt inte än, i eftersmaken kommer hasselnötstoner tillsammans med söta inlagda päron. Nästan chockerande lång eftersmak som är härligt balanserad.
Betyg: 8,9 p

Dewar’s 15 YO

”Aprikoser och apelsiner”
Cirkapris 499 kr / 1 liter
I sann Dewars-anda så är honung väldigt framträdande på doften, panelen testar blint och det spelar ingen roll, honung är med i allas beskrivningar. Något som utvecklats jämfört med till exempel Dewar’s 12 YO är att citrustoner övergår mer i aprikos och apelsinzest, moget beteende måste vi ändå säga.
I smaken kommer mera karamelliserade noter tillsammans med torkad apelsin. Eftersmaken får panelen att tänka på godispåsen igen, knäckigt söt med tropisk frukt och härligt lång är den.
Whiskyn finns bara på travel retail. 40 % alkohol. Pris och tillgänglighet varierar beroende på destination.
Betyg: 8,8 p

Ballantine’s 17 YO

”Min stil med sin tydlighet”
(Nr 86939) 614 kr 40%
”Min stil av whisky med sin tydlighet” var det Jonas som sa och resten av panelen förstår vad han menar. Ballantine’s 17 YO är verkligen tydlig enligt Emma och Håkan men alla tillägger också att den är otroligt snygg i sin helhet. Doften besitter exotiska toner som ananas, kokos och fräschar upp med lite mint i bakgrunden. Smaken är av crème de la crème brûlée tillsammans med exotiska frukter. Kan verka enkel när man beskriver men balansen mellan doft, smak och munkänsla är nära perfekt. Den oljiga och söta smaken hänger kvar länge och Ballantine’s har onekligen lyckats med avslutet.
Betyg: 9,2 p

Dewar’s 18 YO

”En bras-whisky”
Cirkapris 629 kr 1 liter.
Mycket frukt men med ekfatskaraktär av det råare slaget. Vanilj finns där men tillsammans med vedträ som ger en varm och lite pepprig känsla, doft av höstlöv kom in som en bubblare i blindtestet. Smaken är knäckig med päron och vanilj. Det händer grejer då röda bär kliver in i bilden tillsammans med alla fruktiga och söta inslag.
Eftersmaken är söt och medellång. Verkar som att Dewar’s 18 YO har höst-gosat upp stämningen hos panelen.
Whiskyn finns på travel retail. Den har 40 % i alkohol. Pris och tillgänglighet varierar beroende på destination.
Betyg: 8,9 p

Chivas Regal 18YO Gold Signature

”Piggelin och torkad frukt”
(Nr 80535) 665 kr 40 %
Måste återigen säga att whisky är kul! Man kan sammanfatta panelens beskrivning av denna whisky kort, från vanilj till torkad frukt som övergår i piggelinglass men växer vidare in i den ärvda läderjackan. Hur är detta möjligt? Så kan Chivas 18 YO upplevas och det är underbart! Ytterligare doftbeskrivning lyder, vanilj, söta russin och även dadlar.
I smaken hittar vi också torkad frukt men även choklad, tobak och mogna aprikoser. Sötman upplevs både från faten och från råvaran. Eftersmaken är något torr och hänger inte kvar så länge, även om sötman hänger kvar någon sekund extra.
Betyg: 8,7 p

Johnnie Walker 18 YO

”En riktig filosofera-whisky”
(Nr 85956) 949 kr 40%
Som panelen filosoferar efter att ha testat detta mästerverk! I doften finns violgodis som följs upp av fikon, russin och päron i mängder. Magiskt balanserad i doften trots att den är stor. Jonas kände något intressant i smaken nämligen en blommighet som påminner om en krusbärsbuske samt sötma från päron och vanilj. Tror inte Jonas tuggat krusbärsbuske men panelen höll med och förstod exakt vad han menade. Finns så mycket intressant att det går att skriva en bok om denna 18-åring. Panelen öste även ur sig noter som övermogen frukt och nykokt knäck som övergår i en perfekt balanserad whisky med ett tydligt avslut från faten. Emma har rätt, en riktig ”sitta i soffan och filosofera”-whisky.
Betyg: 9,4 p

Highland Queen 1561 30 YO

”Vinös, nötig och grön”
(Nr 81565) 1 119 kr 40 %
När flighten som innehöll blended över 21 år kom in till bordet sa panelen ”o,j nu doftar det massor” och äldre whisky gör så mot folk. I doften av denna whisky fann panelen torkad frukt, rostade nötter, honung, något blommig och även något så grönt och skönt som krusbär. Smaken var välbalanserad med lite torvkänsla och tanniner i bakgrunden. Det blommiga i doften övergick till något örtigt/kryddigt i smaken. Kanel, vanilj tillsammans med karamelliserat socker och en tydlig ek-karaktär bakades ihop i en trevlig kompott. Inte så offensiv men ändå trevlig med den murriga torkade frukten som följde med hela vägen. Kort men behaglig eftersmak där även apelsinzest smög sig in.
Betyg: 8,7 p

Royal Salute 21 YO

”Marcus Oscarssons favorit?”
(Nr 8613301) 1 319 kr 40 %
Vi snackar mogen dessert och panelen kände romrussin-glass direkt i doften. Den lillgamle Oscarsson hade älskat denna whisky men det gjorde panelen också! Nästan hela panelen är dock i ”legal age” för romrussin-glass. Nu när vi ändå är på det spåret så upptäcktes dofter av apelsinsockerkaka och apelsinkrokant tillsammans med karamellsötma och mintpastiller.
Smaken var väldigt välbalanserad och hade en oljig munkänsla. Örtiga toner som följs upp av tobak, vanilj och lite animaliska toner som läder. I eftersmaken vill verkligen inte oljigheten försvinna och den knuffar fram den härliga sötman längre och längre, imponerande lång och balanserad eftersmak.
Betyg: 9 p

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!