Arbikie – från fält till flaska sedan 1794

De tre bröderna Stirling

Om Arbikie Distillery kunde ni (och kan ni) läsa om i vårt nummer 4 2019. Det drivs av de tre bröderna Stirling som utgör fjärde generationen som förutom destilleriet förvaltar hela The Arbikie Highland Estate i östra Skottland.

2014 kom deras första potatisvodka och sedan dess har de vunnit mängder av utmärkelser både för vodkan, deras gin – och deras ryewhisky, för i december 2018 lanserade de Arbikie Highland Rye, den första skotska whisky som använder råg som en av ingredienserna. 52 procent omältad Arantesråg, närmare bestämt.

Råg användes senast i slutet av 1700-talet i Skottland men blev utkonkurrerat av andra sädesslag. Men ryewhisky har blivit allt mer populär både i USA och i Europa den senaste tiden, och några skotska destillerier har de senaste åren börjat arbeta med råg igen, som InchDairnie, Bruchladdich och Lone Wolf.

Foto: Angus McDonald

Nu har Arbikie lanserat en ryewhisky som fått namnet 1794, så långt tillbaka sträcker sig släktens »från-fält-till-flaska«-destillering, ett begrepp som innebär att precis alla ingredienser är odlade på deras egen mark. 1794 är en femårig rågwhisky som kombinerar aromerna från råg med kolade amerikanska ekfat.

Läs mer om Arbikie Highland Rye 1794 på Arbikies hemsida.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!