Premiär för Thomas S. Moore Kentucky Straight Bourbon Whiskey

1879 öppnade Ben Mattingly och Thomas Selvin Moore ett allra första destilleri vid Morton’s Spring. De kallade destilleriet Mattingly & Moore. Båda hade samma svärfar, John D. Willett, en nog så prominent namn i bourbonsfären redan då.

De drev destilleriet fram till 1881 då de sålde rörelsen till utomstående investerare. Tom Moore fortsatte arbeta under de nya ägarna fram till 1899 då han köpte upp intilliggande land där han lät uppföra ytterligare ett destilleri. 1916 köpte han dessutom tillbaka Morton’s Springs och slog ihop det med sitt eget och döpte det till Thomas Moore Distillery.

Det stängdes under förbudstiden och när det öppnade igen drevs det av Tomas son Con Moore. Han sålde det 1944 till Oscar Getz, en spritförsäljare från Chicago som döpte om destilleriet till Barton, ett namn han säger sig bara hittat på. Under en kort period återtogs det gamla Tom Moore-namnet men 2009 köptes det av den New Orleansbaserade koncernen Sazerac som återigen tog namnet Barton fast lade till 1792 med anspelning på det år då staten Kentucky bröt sig loss från Virginia och blev USA:s femtonde stat.

Nu har Barton 1792 lanserat en första trio whiskies i en serie som är en hyllning till grundaren: Thomas S. Moore Kentucky Straight Bourbon Whiskeys. Genomgående kommer serien att bestå av whiskey som fått sin slutlagring på olika vinfat från världen över; de tre första har slutlagrats i Cabernet Sauvignon-, Chardonnay- och portvinsfat. Det rekommenderade priset är 69.99 dollar (cirka 592 kr).
Om ni undrar över hästhuvudet som pryder etiketten så föreställer det ett fullblod vid namn Belle of Nelson som vann tävlingen Kentucky Oaks 1878.

www.1792distillery.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!