Benromach Vintage 2009 Cask Strength Batch 04


När Benromach stängdes 1983 var det få som vågade hoppas på att destilleriet någonsin skulle öppna igen. Historien talade minst sagt emot.

Det lilla Speysidedestilleriet hade egentligen aldrig fått luft under vingarna sedan den legendariske Duncan MacCallum tog den lika legendariske destilleriarkitekten Charles Doig till sin hjälp och byggde ett av Skottlands vackraste destillerier i slutet av 1800-talet.

Branschkriser, världskrig, ägarbyten och konkurser skulle gång på gång tysta pannorna. Och när United Distillers 1983 lät yxan falla släcktes Benromach för gott – trodde man…

Egentligen återstod bara rivning när Gordon & MacPhail lyckades förvärva Benromach för en spottstyver 1993. Sedan vidtog en varsam och långsam restaurering, där allt ifrån sönderfallna tak till maltgolvet återställdes. Ny utrustning installerades, bland annat nya pannor och nya jäskar.

När de första dropparna äntligen rann genom spritskåpet fem år senare var det egentligen ett helt nytt destilleri som flyttat in i de renoverade byggnaderna. Icke desto mindre, en ny era, och en mycket framgångsrik sådan, tog sin början.

Bevis på den är Benromach Vintage 2009 Cask Strength Batch 04 1st Fill. Den är gjord på vatten från Chapelton Spring i Romach Hills och lagrad på Bourbon- och ex-sherry-fat. Sverigepremiär den 16 februari.

Lite mer fakta:
Jäsning: 72-120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter stora. Använder både bryggeri- och destillerijäst.
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7 500 liter vört som ger 2 500 liter low wine med en alkoholhalt på 20-23 %. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5 000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting points: 73-60,8 % ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70 %.

Benromach Vintage 2009 Cask Strength Batch 04 1st Fill

Nr: 92160
Pris: 849 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!