Recept: High Coast Whisky och mat


High Coast Silent Mills 02 Sandö med ribs eller en saftig äppelkaka till en sherryfatslagrad whisky. Whisky och mat är klurigt men väldigt kul att kombinera. Här kommer några recept du kan imponera på dina whiskydrickande vänner med. Smaklig måltid!

High Coast Hav med Ostron

Destilleriet ligger precis där Ångermanälven rinner ut i havet, därav namnet på just denna whisky. High Coast Hav har lagrats på nya, små svenska och ungerska ekfat. Även ex bourbonfat har fått ge kärlek till slutresultatet.
Att välja något från havet till denna whisky kändes som ett måste. Ostron är en klassiker i whiskypairing-sammanhang. Trots det är det många som fortfarande inte har testat det.

Ostron är en aptitretare som inte är för alla – det vet vi. Men prova! Du kan självklart ha flera tillbehör att välja bland, som citron eller tabasco. Vi väljer i stället att hälla en tesked av High Coast Hav på ostronet. Spara lite att dricka till också.

High Coast Hav är lätt rökig och fungerar fint med ostronen. Alkoholen ligger på 48% så vi rekommenderar lite vatten i whiskyn för en bättre balans mellan ostronen och whiskyn. Prova gärna whiskyn utan vatten först, och vattna alltid lite i taget. Mer vatten går alltid att hälla i glaset men väldigt svårt att ta bort när du har redan haft i för mycket. Om du inte har whisky kvar i flaskan förstås.

High Coast Hav

Volym: 50 cl
Nr: 3578302
Alkoholhalt: 48 %
Pris: 479 kr

High Coast Silent Mills 02 Sandö och ribs

Silent Mills Collection är en serie där High Coast tränger djupare in i sitt rökiga recept. Det är en hyllning till de sågverk som en gång kantade Ångermanälvens stränder. Silent Mills 02 har lagrats på oloroso sherryfat. Den har en lätt, rund och fruktig sötma och en tydlig rökighet.

Här använder vi en skvätt whisky i den glaze som du penslar på dina ribs. På det sättet skapar vi en brygga mellan drycken och maten på ett naturligt sätt. Återigen rekommenderar vi att ni vattnar ner whiskyn en aning när ni dricker den till maten. Dessutom är ett bra tips att ha ett vattenglas bredvid.
Whiskyn ska sippas till en perfekt munsbit av köttet med en bit hasselbackspotatis. Pilligt, kladdigt och väldigt gott! Inget man bjuder på till första dejten men hur många gånger är man på första dejt i livet? Alla andra dagar i livet kan man äta kladdiga maträtter med händerna. Passa på!

High Coast Silent Mills 02 Sandö

Nr: 40822
Alkoholhalt: 51%
Pris: 799 kr

Om du vill göra en snabb version finns många bra alternativ på färdiga ribs i livsmedelsbutikerna. Då kan du sätta lite personlig touch på den glaze som redan finns med i förpackningen. Har du lite mer tid är det roligt att laga från start till finish. Välj tunna spareribs och lägg kärleken på din glaze.
Köttet ska stå länge i ugnen på relativt låg värme, så du har gott om tid att skala och förbereda potatisen.

Whisky glaze
Det här behöver du:
2 dl flytande honung
1 dl muscavado socker (går att byta ut mot vanligt socker)
2 dl soja
1 dl ketchup
2 färska tum-stora ingefära
2 stora färska vitlöksklyftor
½ pressad citron
½ dl High Coast Silent Mills 02 Sandö eller annan rökig favorit whisky
Tillsätt gärna dina favoritkryddor.

Spare ribs (4 pers)
Cirka 2 kg spare ribs (tunna revbensspjäll)
1 1/2 msk salt
1 msk peppar
(1 tsk chiliflakes för heta ribs)
Whisky-glaze (se recept nedan)

Glaze – gör så här
Blanda soja, honung och ketchup i en bunke.
Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.
Tillsätt pressad citron och whisky.
Krydda efter smak och tycke, vi brukar använda grillkrydda, salt och svartpeppar.

Ribs – gör så här
Värm upp ugnen till 180°C.
Lägg dina spare ribs i en långpanna med köttsidan uppåt. Krydda med salt och peppar. Pensla på ett tunt lager glaze.
Täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in långpannan i ugnen i 1 timme och 30 min.
Efter en och en halv timme ta bort folien.
Ta ut ribsen och pensla dem med whisky glaze. (Spara lite glaze till servering).
(Om du vill ha Hasselbackspotatis och inte kan göra det samtidigt i ugnen kan du stoppa in dem nu och göra det sista momentet med dina ribs efter potatisen är klar).
Höj temperaturen till 225 grader. Låt ribsen stå i ytterligare ca 20 minuter i ugnen, vakta dem så de inte bränns vid och ta ut när de fått fin färg.
Servera med hasselbackspotatis och en god sallad.

Hasselbackspotatis (4 pers)
1 kg potatis (Välj gärna en liten fast sort)
50 g smör
1 tsk salt
1 tsk grillkrydda (eller liknande)
1 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret.
Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär, så att du inte skär igenom av misstag. Ställ potatisen i en smord, ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta ut potatisen ur ugnen och pensla med smör. Strö över salt och ströbröd eller panko. Ställ in potatisen i ugnen i ytterligare 20 minuter tills den är mjuk inuti och har fin färg.

High Coast Berg med Äppelkaka

Färgen på denna whisky förför en sherry-whisky-supporter fullt ut. Denna gyllene röda whisky är en favorit. Namnet har whiskyn fått just av anledning till färgen som påminner om den berggrund, Nordingrågranit, som finns vid Höga Kusten. Faten har tidigare innehållit Pedro Ximénez sherry, därav färgen. Smaken är djup och full av toner som går mot torkad frukt och en viss kryddighet. Visste ni förresten att Berg vann två guld vid Stockholm Beer and Whisky 2019, Bästa Svenska Whisky samt Bästa World Wide Whisky? Det är tydligen fler än oss som gillar den här whiskyn.
En äppelkaka med söta nektariner kryddad med kanel och en härlig krispig topp av havreflarn kan knappast gå fel. Tillsammans med gammaldags vaniljglass blir en höjdare och ett fantastiskt avslut på en middag till just High Coast Berg. Den höga alkoholen i whiskyn är väl gömd och balanserad i sin fylliga helhet men till efterrätten är det inte fel att hälla i lite vatten. Men som vanligt: vattna aldrig någon annans whisky! Det kan sluta med griniga gäster, sura miner eller helt enkelt skilsmässa.

High Coast Berg

Nr: 82375
Alkoholhalt: 50%
Pris: 499 kr

Havreflarn-lock
3 dl havregryn
100 gr smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver
Smält matfettet och häll över havregrynen. Tillsätt ägg, socker, mjöl och bakpulver. Rör samman smeten.
Sätt ugnen på 175 grader

Förbered samtidigt fyllningen
1 dl råsocker
½ dl farinsocker
½ High Coast Berg Whisky alternativt en liknande whisky
1 msk kanel
50 g smör
2 stora skalade, urkärnade äpplen skurna i lika stora bitar
2 nektariner utan skal skurna i lite större bitar

Smält smör i en stekpanna och stek äppelbitarna på medelhög värme i några minuter.
Tillsätt råsocker, farinsocker och kanel tillsammans med nektarinbitarna.
Stek några minuter till. Häll över whiskyn och rör om försiktigt och stek tills äppelbitarna blir mjuka.
Lägg fyllningen i en smord ugnsfast form, lägg havreflarn-locket över och grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.

Smaklig måltid!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!