Bourbon – Hattrick från Heaven Hill

Sedan 1935 har familjen Shapira styrt Heaven Hill Distillery i Kentucky, från tiden strax efter förbudstiden in i nuet. Ledstjärnan har alltid varit densamma i form av yrkesskicklighet och kvalitet. Heaven Hill är en världens största producenter av Bourbon.

Den 18 maj dyker en trio från dem upp här hemma:
Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är en speciell typ av årgångsbourbon. Här används fat som lagrats i traditionella lagerhus där naturen får sätta temperaturen och på så vis påverka dem. Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är även en hyllning till entreprenören Evan Williams som 1783 startade det första destilleriet i Kentucky invid Ohioflodens strand.

Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon

Nr: 40880
Alkoholstyrka: 43,3 %
Pris: 569 kr (70 cl)

Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är också en hyllning till en av amerikanska whiskeyindustrins giganter: pastorn Elijah Craig. Han sägs vara skaparen av metoden att bränna ekfaten på insidan för att karamellisera det naturliga sockret i eken. Denna metod låter ett naturligt utbyte av smak och doft ske under lagringen. Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är en whiskey som buteljeras utan att justeras i alkoholhalt (61,1 %) eller genomgå kylfiltrering.

Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon

Nr: 40879
Alkoholstyrka: 61,1 %
Pris: 1 199 kr (70 cl)

Pikesville 6 Years Straight Rye är en rågwhiskey av den speciella typ som började produceras i Maryland under slutet av 1800-talet. När förbudstiden var över i USA så fanns inga producenter kvar av denna unika whiskeystil fram tills det att Heaven Hill bestämde sig att axla manteln. Endast fat från speciella lägen i lagerhusen har använts.

Pikesville 6 Years Straight Rye

Nr: 4087801
Alkoholstyrka: 55,0 %
Pris: 999 kr (70 cl)


Om Producenten Heaven Hill Distillery
Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare. Till skillnad från stora delar av den övriga spritindustrin som domineras av stora, multinationella företag, så är det fortfarande den ursprungliga familjen Shapira som äger och driver företaget.

Efter att ha börjat från noll med obefintligt lager, innehar Heaven Hill idag över 1 700 000 fat med egentillverkad bourbon på lagring. Tillverkningen har fortfarande sitt hjärta i Bardstown i delstaten Kentucky. Namnet Heaven Hill kommer från William Heavenhill som ägde marken där fabriken ligger. Det sägs att Heavenhill föddes år 1783 vid ett vattenfall i närheten, mitt under en attack av fientligt sinnade urinnevånare.

Heaven Hill månar extremt mycket om sin historia och står varje år värd för Kentucky Bourbon Festival. De uppkallar också flera av sina varumärken efter kända, lokala destillatörer såsom Elijah Craig och Evan Williams.

https://heavenhill.com/

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!