Lilla Jever stort hos ölkännarna

Bryggeriet Jever sett från luften

Diedrich König startade sitt bryggeri 1848 i den nordtyska staden Jever, som ligger i regionen Friesland. Han var redan från början övertygad om att ölet han skapade skulle bli någonting speciellt. Men det var först när Theodor Fetköter tog över bryggeriet 1867 som Diedrich vision kunde förverkligas.

Theodor Fetköter var en hårt arbetande man, som ägnade hela sitt liv åt öl. Han investerade kontinuerligt i nya produktionstekniker, lade ut annonser om sitt öl och utökade sitt distributionsnätverk. Han påbörjade även sökandet efter sin egen vattenkälla, vilket slutade med att han anlade stadens första vattenledning som gick direkt till bryggeriet.

Med sina innovativa idéer kring bryggerikonsten lyckades han till slut skapa ett öl som stod ut från de cirka 20 bryggerier som fanns i Jever på den tiden. Hans unika Jever Pilsner har gjort den lilla staden med sina cirka 15 000 invånare känt både i Tyskland och runt om i världen. Med vattenkällan, bryggeritekniken, förpackningen, försäljningen och reklamen utgör Fetköters idéer fortfarande grunden för framgången med Friesisches Brauhaus zu Jever.

På bryggeriet jobbar cirka 200 medarbetare, som alla är experter på sin del i processen och väldigt stolta över ölet de skapar. I dag är Christian Schmidt verksamhetschef och bryggmästare vid bryggeriet.

Christian Schmidt är verksamhetschef och bryggmästare på Jever.

– Min utbildning för att bli bryggerimästare började sommaren 1988. Efter många års erfarenhet vid olika bryggerier i Tyskland började jag på Friesisches Brauhaus zu Jever i mars 2014. Yrket har verkligen blivit min kallelse. Det är alltid lika fascinerande att reflektera över hur du kan skapa så många olika typer av öl från de fyra råvarorna vatten, malt, humle och jäst. Det är något som fortfarande inspirerar mig efter alla dessa år. Även om vi är ett stort bryggeri så finns det en stark känsla av samhörighet. Vårt bryggeri är även en nyckelaktör i den lilla staden och dess omgivningar. Det uppskattas verkligen av invånarna. Här har Jever blivit ett sätt att leva och många får en glimt i ögat när stadens stolthet nämns, säger Christian.

Bryggning av öl är ett hantverk och följer fortfarande gamla principer, men det extremt tunga manuella arbetet som det brukade involvera är nu i stor del ett högteknologiskt jobb. De flesta arbetsprocesser styrs av datorer, men med detta sagt kan tekniken enligt Christian inte ersätta människor. Då som nu använder bryggarna sin instinkt, erfarenhet och lägger ned mycket omsorg i skapandeprocessen.

Kvalitet börjar alltid med att välja rätt råvaror och vår unika smak är ett resultat av just de bästa ingredienserna, ett välbevakat unikt recept och kompetensen hos våra bryggmästare samt medarbetare. En av hemligheterna med vår unika smak ligger i bryggvattnet, som fortfarande hämtas från samma källa som de senaste 100 åren. Det är exceptionellt rent och mjukt, vilket gör det möjligt för bryggmästaren att lägga till en liten extra del av vår humle. Det skapar vår karaktär med en skarp bitterhet och en tydlig smak av humle med en torr finish, vilket gör den full av tydlig Jever-karaktär.
Av alla bryggerier i Tyskland ligger Jever i topp 15 nationellt och deras bryggeri är relativt litet jämfört med globalt aktiva bryggeriföretag.

– Kanske är det en anledning till att vårt öl har blivit populärt hos riktiga ölkännare, eftersom vår smak gör att det faktiskt kan beskrivas som ett specialöl, säger Christian.
När det kommer till produktionskapacitet så passerar 60 000 flaskor genom deras buteljeringslinje varje timme. Hittills har man valt att inte satsa på att ha säsongsöl såsom jul- och påsköl i sortimentet, men de arbetar alltid med nya idéer kring öltillverkningen. Här är de lite hemlighetsfulla och väljer att avslöja vad de har på gång precis när de är i begrepp att lansera någonting nytt.

Ända sedan 1993 har deras fans kunnat besöka produktionsanläggningen och få ta del av hela skapandeprocessen från maltberedning till fermentering och filtrering, innan man går vidare till tappnings- och fatpåfyllningsstationerna. De har även ett museum där besökarna får uppleva hur ett bryggeri såg ut och fungerade i Tyskland för 100 år sedan.

Vi får besök av cirka 20 000 personer per år, varav de flesta kommer under sommarmånaderna. Titten bakom kulisserna avrundas självklart med en ölprovningssession. De flesta tittar även in i vår Jever Shop, som erbjuder något som passar alla smaker och budgetar. Eller så fortsätter de att njuta med öl och mat i vår bryggerirestaurang Haus der Getreuen.
Förutom den klassiska Jever Pilsner erbjuder bryggeriet ytterligare fyra varianter i Tyskland. De alkoholfria Jever Fun, Jever Fun Lemon och Jever Fun Blood Orange. Sedan har de Jever Light, med både låg alkoholhalt och lågt kaloriinnehåll. I Sverige kan vi för närvarande njuta av trotjänaren Jever Pilsner och Jever Fun.

I anslutning till bryggeriet finns även ett museum.

– Vår öl passar perfekt till alltifrån stekt fisk, biff, fjäderfä och till kryddiga ostar. Om du är intresserad av matrecept som passar till så ta en titt på hemsidan. Men naturligtvis smakar en Jever bra även som törstsläckare på egen hand en ljummen sommarkväll, säger Christian Schmidt.

Text: Peter Fredberg Foto: Jever

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!