Nu öppnar The Single Malt Shop

The Single Malt Shop lanseras nu i Sverige. På hemsidan kommer man kunna köpa exklusiva maltwhiskys i alla prisklasser från världens alla hörn. Allt om Whisky har fått en pratstund med charmige Ed Forrest som är en av huvudpersonerna bakom The Single Malt Fund och online-shopen.

Ser du fram emot lanseringen av The Single Malt Shop i Sverige? Finns det några skäl till att du startar online-shopen i Sverige nu?
– Jag är superexalterad över att äntligen få lansera shopen i Sverige. Vi alla vet hur mycket svenskar uppskattar bra whisky och vi ser Sverige som en av våra högst prioriterade marknader. The Single Malt Shop har två hem kan man säga, Irland och Sverige. Shopen är i gång redan nu men vi kör en mjukstart och ser till att allt funkar som det ska. Egentligen så vill vi skrika ut från ett berg att vi öppnat The Single Malt Shop i Sverige men vi vill göra det korrekt samt med högsta kvalité för kunderna.

Hur länge har ni arbetat med detta projekt?
– Sedan starten av fonden har vi jobbat med detta. Dels har vi väntat på att vi skulle ha tillräckligt mycket intressant whisky att sälja, vid rätt tidpunkt, dels vill vi verkligen göra allt rätt rörande alla marknaders regler och lagar. Det tar tid och är en lång resa som verkligen är värt det. Kundfokus och bästa service är viktig för oss, snabb och smidig leverans, exklusivt whiskyutbud och att alla ska känna en trygghet att vara kund hos oss.

Vilken typ av buteljeringar kan vi hitta och köpa på thesinglemaltshop.com?
– Här finns något för alla whiskyintresserade, men vårt fokus är limiterade whiskies. Vi jobbar med destillerier från hela världen där vi alltid försöker få in exklusiva upplagor av fat och unika buteljeringar. Vi jagar även på den så kallade andrahandsmarknaden för att få tag på guldkorn. Initialt så har vi cirka 20% av fondens innehav till försäljning, men vi har bland annat över 100 unika produkter från Skottland på väg in. Det kommer nya trender, vintages och olika typer av fatlagringar hela tiden där vi alltid håller ögon och öron öppna för nya intressanta allokeringar. Vi försöker även ha unika produkter i alla prisklasser, just nu finns det whiskys i shopen med ett prisspann på 50 till 25 000 EURO. Genom att följa whiskytrender noga och ha tät dialog med producenter och experter så kan vi förse våra kunder med vad de vill ha just nu eller i framtiden.

Ed Forrest

Har det varit svårt med all juridik och skattefrågor i marknader ni lanserat shopen?
– Högsta prioritet för oss är vårt kundfokus och då ser vi till att göra allt rätt även i dessa frågor. Om något helt oförutsett skulle hända i något land så tar vi som säljare hand om frågorna med diverse skattemyndigheter eller liknande instanser, vi har alltid en tät dialog. Detta är vi skyldiga att göra i alla marknader och just nu arbetar vi i 9 olika EU-länder där vi har koll på alla detaljer rörande till exempel distribution, skatter och moms. EU är inte riktigt harmoniserat så vi måste jobba tätt med varje land för att se till att det är 100% korrekt och att våra kunder kan vara trygga. Vi kommer alltid respektera varje marknads lagar och regler. Det är kul att se andra företag som till exempel distributionsföretaget UPS som verkligen ligger i framkant, de ser den snabbt växande trenden att handla online som en möjlighet och det gör vi också. Totalt servar vi ett 30-tal länder nu initialt.

Låter som att svenska konsumenter kan känna sig trygga att köpa en flaska på TheSingleMaltShop.com. Hur levererar ni till Sverige?
– Ja absolut och i alla priser som står på thesinglemaltshop.com är moms och skatter redan inkluderat. Som kund kommer man kunna beställa till ombud eller hem till dörren. Oavsett land så jobbar vi mycket med hur våra produkter levereras, hur det packas, att man får snabb och smidig leverans. BREXIT har väl ställt till det lite grann i hela Europa för många whiskyentusiaster, men att vi är baserade på Irland är en enorm fördel nu när skotska online-handlare inte kan/får leverera till konsumenter i EU.

Vad mer kännetecknar The Single Malt Shop? Och finns det något mer som du anser är viktigt att påpeka eller tillägga?
– Ett stort kundfokus för oss, som jag nämnt tidigare. Vi fortsätter bygga relationer, både med producenter och konsumenter. Whiskyindustrin världen över har tagit emot oss med öppna armar och gillar det vi byggt upp. Alla lovord vi fått från olika producenter värmer verkligen och det känns som vi gör något rätt, även för whiskybranschen som helhet. Vi vill även bygga tät relation med alla whiskyfans också, så följ gärna vårt nyhetsbrev! Gå in på www.thesinglemaltshop.com under subscribe så får ni senaste nytt om våra exklusiva lanseringar!

Vad rekommenderar ni för whisky just nu på thesinglemaltshop.com?
– Redbreast 22YO! Alla älskar den och vi med såklart. Redbreast är kanske Irlands mest eftertraktade whiskey, och de säljer endast ett fat per år externt. Vi fick den stora äran att köpa ett. Vi har en kommitté i fonden som deltagit i provsmakning och urval, och det föll som sagt på en utsökt 22-årig Redbreast, som fått extremt höga poäng av olika whiskybedömare. Vi säljer även unika och limiterade buteljeringar från svenska destillerier, så håll ögonen öppna. Detta är bara början, det kommer många intressanta släpp, och unika flaskor framgent.

www.thesinglemaltshop.com

Sedan 1999 har Tommy jobbat med dryck. 2011 blev det whisky på heltid som brand ambassador och brand manager hos olika distributörer. Idag jobbar Tommy som konsult inom öl och whisky med inriktning på dryckestrender och marknadsföring.