Sverige – Världens största utomhusbar

Nu lanserar Visit Sweden – Sveriges egen marknadsföringsbyrå – konceptet The drinkable Country. På 16 ställen runt om i landet, på några av Sveriges mest natursköna och rofyllda platser, kan du boka bord ute i naturen för att njuta lokala drycker – från saft och juice till öl eller annat.

Varje bords erbjudande och omfattning varierar beroende på vilka typiska naturinspirerade drycker och hantverksdrycker som varje enskild aktör valt att lyfta för regionen.

– The Drinkable Country, gör det möjligt för besökare att utforska svenska smaker i världsklass direkt från naturen. Landets stora skafferi med bär, växter och friskt vatten erbjuder många fantastiska dryckesupplevelser som vi vill visa upp för många fler, berättar Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.

Dryckerna är en smakexplosion inspirerade av årstider och naturens ljuvliga ingredienser och dofter skapar en magisk kombination. Emil Åräng har som exempel skapat en drink med en handfull harsyra, älgört, citronjuice, källvatten och is som ger oss smaken av norra Sverige. Eller varför inte prova hyllade sommeliern Rebecka Lithanders drink som ska väcka minnena till liv om de södra delarna av vårt land. Med en näve sockerärter, rosmarin, ängsyra, sirap, några skivor gurka blandat med äppeljuice från Tosterups Slott i Skåne, blixtrar det till i smaklökarna och de vidsträckta södra slätterna får en helt ny dimension.

Dryckesrecepten har tagits fram i samarbete med experter, som representerar olika delar av Sverige:
Södra Sverige: Rebecka Lithander, hyllad sommelier som nu arbetar på den lokalt prisade restaurangen Mutantur i Malmö. Innan hon började på Mutantur arbetade hon på den tvåstjärniga Guide Michelin- restaurangen Daniel Berlin.
Västsverige: Bar Bruno i Göteborg, en liten mysig bar som serverar innovativa cocktails med hembarskänsla.
Östra Sverige: Tjoget i Stockholm har de senaste fem åren varit med på listan över världens 50 bästa barer.
Norra Sverige: Emil Åreng med rötter i Norrland utsågs till Sveriges bästa bartender 2015 och har även vunnit flera internationella priser. Emil kommer närmast från Cadierbaren på anrika Grand Hôtel i Stockholm.

The Drinkable Country-borden ligger i Arjeplog och Liehittäja (Swedish Lapland), Grövelsjön (Dalarna), Orbaden (Gävleborg), Nyköping (Sörmland), Salthamn (Gotland), Ramsvik och Göta Kanal (Västsverige), Falkenberg (Halland), Kasteberg, Asa, Wallby och Stufvenäs (Småland), Ormanäs, Vånga och Ven (Skåne).

För mer information om varje bord och bokning besök The Drinkable Country – our tables.

Foto: Visit Sweden

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!