Allt om Whisky testar fyra Aberlour

I panelen hittar vi denna gång Emma Andersson, Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Tommy Isaksson. Gänget konstaterar efter att ha testat dessa whiskies vid sidan av varandra att det är hög medelnivå på Aberlour. Provningen bjöd på höjda ögonbryn, vilda diskussioner och möjligtvis ännu fler skratt. Här är panelens sammanfattade slutsats.

Aberlour 12

Nr: 529
Alkoholhalt: 40%
Pris: 409kr.
Betyg: 9,0p

Doft: Fruktig doft med persikor, röda äpplen och päron. Men det finns också lite gräsiga toner som blandas med hasselnötter, mjölkchoklad och lätta tobaksnoter.

Smak: Medelstor smak där gula äpplen och persikor möter nougat, mjuk kola och vanilj. Klassisk sherryfatskaraktär med russin som i detta fall är gula russin. Den medellånga finishen ger solvarm citrus, ananas, mjölkchoklad som avslutas fatpepprigt.
En varm 12 åring som är välbalanserad och ger i smaken det den lovar i doften. En väldigt god och välgjord standardwhisky.

Aberlour 16

Nr: 85584
Alkoholhalt: 40%
Pris: 629kr.
Betyg: 9,5p

Doft: Oj vilken trevlig doft. Mjuk och varm toffée, crème catalana med tuttifrutti-topping. (Det har ni nog aldrig provat? Inte panelen heller men de hittade doften med säkerhet). Varm äppelpaj med smält gammeldags vaniljglass. Dessutom en djup doft av knäck, karamelliserat socker och torkade frukter. Men även ett ljus som sipprar igenom med toner av päronsplitt.

Smak: Fyllig och krämig smak där vaniljen kommer i form av kakdeg. Här blandas nässlor med smaken av kanel, plommon, dadlar och russin. Det torra och långa avslutet fyller på med mörk choklad, tobak, nejlikor och värmande vinblad.
Det här är en whisky som förändras och utvecklas över tid. En whisky att sitta och sippa och dofta på hela kvällen.

Aberlour Casg Annamh Batch 0004

Nr: 83300
Alkoholhalt: 48%
Pris: 559kr.
Betyg: 7,6p

Doft: Är det hö eller gräs? Ja, gräsigt mot nyklippt gräsmatta. Men även nykluven ved, viss fruktsötma i doften som påminner om äpplen eller hårda fruktkarameller, ni vet de man köper i plåtburk. Långt där bak finns en mintighet och inslag av tobak.

Smak: Här startar vi med äppelpaj med kanelglass. Smaken är också örtig och blommig. Blommigheten i form av rosvatten. Det örtiga går kanske mot den nykluvna veden? Nej det är mer björkskott konstaterar gänget. I den medellånga eftersmaken kommer färska aprikoser, sötlakrits och mjölkchoklad som avslutas med en härlig torr munkänsla.
Som ni ser på betyget var det inte panelens favorit för dagen. Det här är en whisky som kanske inte fick en ärlig chans när den ställdes mot det otroligt hårda motståndet i form av Aberlour 12, 16 och A’bunadh. Man ska även notera att varje batch skiljer sig åt i smak och upplevelse.

Aberlour A’bunadh Batch 067

Nr: 445
Alkoholhalt: 59,8 %
Pris: 679kr.
Betyg: 9,1p

Doft: Mmmm en djup doft av russin, brittisk apelsinmarmelad (ja ni vet den med extra mycket apelsinskal i) och en nyöppnad påse av färska Bassets vingummin. Det blandas vilt med torkade aprikoser, cigarilltobak och mörk choklad. Tydligt sherryfatsdriven doft.

Smak: Fyllig, kryddig, intensiv och livlig smak. Det är mycket av allt, men kan trots det upplevas som balanserad. Vi har den mörka chokladen med hög kakaohalt, björnbär, apelsin och cigarr. Eftersmaken är som en lång explosion. Kryddig, med smak av bittermandel, här kommer mer av den mörka chokladen fram och en fantastik ekighet.
Precis som med doften är detta en tydligt sherryfatsdriven whisky som inte behöver vattnas även om alkoholhalten är hög. Aberlour A’bunadh släpps batchvis. Det innebär att smak, upplevelse och alkoholhalt kan skilja sig åt. Det de har gemensamt är att man aldrig blir besviken på en Aberlour A’bunadh, konstaterade panelen gemensamt när de sörplade och spottade sista whiskyn för utlåtande.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!