Vi möter Graeme Cruickshank på Aberlour

Graeme Cruickshank

Graeme Cruickshank jobbar som Master Distiller på Aberlour. Från att ha jobbat i lagerhus till att
vara ansvarig för destillation och klimatavtryck – Graeme har haft många roller genom åren. Med ett ben i historieboken och ett i framtiden försöker han ge nytillkomna arbetskamrater samma möjligheter han själv haft genom åren.

Graeme Cruickshank började jobba hos Chivas Brothers redan 1985. Listan över imponerande jobb är närmaste oändlig och hans »CV-ryggsäck« är välfylld med erfarenhet. Han har varit på Aberlour sedan 2002 och samarbetar med andra destillerier i koncernen, som Glenallachie, Allt-a-Bhainne, The Glenlivet och Scapa Distillery på Orkney.

Idag är han destillerichef på Aberlour. På det välbesökta destilleriet jobbar 15 personer och de många besökarna kan man tacka för att destilleriet ligger så centralt i Skottlands »whiskymekka«, Speyside. Över 13 000 personer besökte destilleriet 2019, därav en hel del svenskar.

Vi i Sverige är duktiga på att dricka skotsk single malt, men Frankrike, USA, Taiwan och Kina ligger högst upp på exportlistan av Aberlour whisky.

Allt om Whisky får en pratstund med destillerichef Graeme Cruickshank om hans jobb på destilleriet Aberlour, om deras whisky och om en av deras senaste stora lanseringar som de gjorde i våras.

Graeme Cruickshank

Vad är viktigast med ditt jobb?
– Mitt arbete har många sidor men den viktigaste är att säkerställa kvaliteten på destilleriets new make. Det är nyckeln till allt vi gör på Aberlour, eftersom spriten sedan hamnar på fat och där lämnar vi resten till den naturliga mognadsprocessen som tillåter vår whisky att utvecklas och leverera det våra Aberlour-fans älskar.
Min uppgift är också att se till att vi jobbar så effektivt som möjligt i produktionen, från arbetet med malten till att möta våra skyldigheter att vara en hållbar produkt – som att hålla ett vakande öga på vår energi- och vattenförbrukning. Vi jobbar nära våra lokala bönder och väljer ut våra råvaror inom 2,5 mils radie från destilleriet och det ger oss nära kontakt med den här delen av whiskyprocessen. Jag jobbar nära företagets man som är ansvarig för vår klimatpåverkan och tillsammans har vi arbetat med »zero waste-visionen« för destilleriet. Det innebär bland annat att vi levererar våra biprodukter antingen till fodernäringen eller som biomassa till biogasindustrin, säger Graeme.

Hur håller du dig motiverad och kreativ i ditt arbete?
– Jag har varit lycklig lottad att genom åren få jobba tillsammans med fantastiska destillatörer. Deras riktiga passion för industrin, den whisky vi har producerat och den standard de satt är en motivation, eftersom jag alltid strävar att nå och gärna överträffa dessa standarder när det går. Men också något så vardagligt som destilleriunderhåll. Sådana projekt öppnar möjligheter så vi kan förbättra oss och tillsammans tittar vi alltid på bästa praxis och delar idéer för att nå dit.
En annan aspekt för mig är att se hur personerna i vårt team utvecklas. Jag har själv fått möjligheter att utvecklas och testa mina vingar i branschen och jag tror bestämt att de som kommer efter mig ska ha samma möjligheter som jag hade och att utforska och experimentera som jag gjorde. Att jobba med nya talanger är inspirerande när man ser deras törst att göra bra ifrån sig och se hur nya idéer och ny teknik kan användas för att förbättra vår verksamhet och samtidigt upprätthålla de traditionella delarna av
arbetet.

Hur många fat har ni på destilleriområdet?
– På Aberlour destilleri har vi ett lagerhus och det innehåller ungefär 3000 fat.

Hur många procent av de faten ni använder är spanska sherryfat?
– Jag kan inte svara på det i procent, men vi använder både ex bourbonfat och ex sherryfat i våra single malts. De är svåra att få tag i. Vår Master Blender Sandy Hyslop väljer ut dem från destillerier i USA och i Jerez i Spanien.

Hur skulle du beskriva Aberlours whiskystil för någon som inte har testat den ännu?
– Våra single malts är gjord från skickligt producerad new make, oftast lagrad på två olika slags fat minst 12 år på både väl utvalda oloroso sherryfat och amerikanska ekfat. 12 år på fat ger spriten finstämda toner från ekfaten. Amerikanska ekfat ger söta vaniljnoter och rostad kokos i smaken medan oloroso-sherryfaten tenderar att ge en mer fruktig, kryddig fyllighet samt en mörk bärnstensfärg. Hemligheten till den rätta balansen i Aberlour är att sammanföra de olika faten i rätt proportioner.

Hur kommer det sig att Aberlour har blivit en
favorit bland många svenska whiskyentusiaster?
– Aberlour är ett märke som är synonymt med kvalitet och de svenska whiskyentusiasterna känner till det. På Aberlour skapas vår whisky genom hantverk, passion och kunskap som har gått i arv i generationer. Alla våra single malts är gjorda av de bästa lokala ingredienserna som malten det mjuka vattnet som kommer ifrån det närbelägna berget, Ben Rinnes. Det, och vår dubbla lagring i minst 12 år på både de bästa utvalda oloroso sherry och amerikanska ekfaten skapar en komplexitet. Vår whisky talar för sig själv med sin fylliga smak och stil, något våra svenska fans redan har upptäckt.

Hur behåller ett destilleri som Aberlour en fot i dåtiden för att ta hand om det historiska arvet samtidigt som man möter trender och den stora efterfrågan av skotsk whisky från hela världen?
– På Aberlour är vi väldigt inspirerade av varumärkets historia och det som skapades av grundaren James Fleming men vi är också motiverade av framtiden. Att skapa en whisky som kommer älskas i generationer kräver planering och är en sann gruppinsats. Vi jobbar nära våra Chivas Brothers team världen över för att kunna göra en prognos samtidigt som vi arbetar med de lokala leverantörerna som kornbönderna för att se till att vi har tillräckligt med ingredienser att fortsätta leverera en exceptionell whisky.

Vad kan vi förvänta oss av Aberlour i närmsta framtiden?
– Jag kan inte berätta så mycket, men vi har nyligen lanserat det senaste tillskottet till Aberlour-familjen: Aberlour 14 YO. Den är lagrad på både oloroso sherry och amerikanska first fill-fat.
Blandningen av de två olika faten skiljer sig dock från både 12- och 16-åringen och har gett möjlighet för whiskyns new make att skina igenom. Sherryfat-influensen är fortfarande uppenbar, men inte den ledande karaktären utan en mjuk fruktighet och finstämd sötma gör att 14-åringen blir en väldigt trevlig whisky som är lätt att kombinera med mat eller att avnjuta som den är med några droppar vatten eller över is.

Läs också: Allt om Whisky testar fyra Aberlour

Foto: Chivas Brothers

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.