Glengoyne blir ännu grönare

Det finns destillerier som man på något märkligt sätt aldrig kommer förbi när man funderar på sina favoriter. Glengoyne är ett sådant. Destilleriet är på något sätt lika självklart som Norrköping, AIK och andra klassiska lag fotbollsallsvenskan. Glengoyne levererar alltid en jämn och hög kvalitet. Nu lägger man till ännu ett gott skäl att dricka Glengoyne: De satsar stort på miljöteknik och blir ett av Skottlands mest hållbara destillerier.

Glengoyne har en anrik och gammal historia. Destilleriet är det sydligaste av höglandsdestillerierna. Det är närmast en definitionsfråga om det ligger i hög- eller lågländerna. Gränsen lär dela destilleritomten, som om det nu skulle spela den minsta roll.

Glengoyne byggdes 1833, på landet vid foten av Dumgoyne Hill strax norr om Glasgow. Omgivningarna är mycket vackra med Trossachs Nationalpark och den ombesjungna Loch Lomond alldeles intill.

I dag har staden kommit närmare och det är bara ett par mil in till Glasgows centrum. Läget har visat sig strategiskt. Många whiskyturister börjar sina pilgrimsfärder i Glasgow och till destilleriet kan man åka stadsbuss. Det har gjort att Glengoyne blivit ett av de allra bästa destillerierna att besöka och bortemot 60 000 whiskyturister hittar ut till dem varje år. Med skickliga guider, flera provningar, möjligheter att tappa egen whisky och handla spännande sorter i butiken har Glengoyne blivit en favorit för många.

Glengoyne byggdes från början som Burnfoot Distillery. Det var ädel smugglartrakt och kring Burnfoot fanns ett 20-tal illegala destillerier. Av dessa var det endast Burnfoot som tog ut licens och valde att gå den lagliga vägen.

Licensen togs av familjen Edmonstone från slottet Duntreath och George Connell, en lokal farmare blev den förste arrendatorn. Connel lät uppföra flera av de byggnader som alltjämt används. 1876 togs Burnfoot över av blandningsföretaget Lang inne i Glasgow. I samband med detta ändrade Lang Brothers namnet till Glenguin vilket är högskotska för gåsdalen, detta namn anglifierades några decennier senare till Glengoyne.

Mellan 1965 och 1967 genomgick Glengoyne en omfattande renovering i samband med att blandningsföretaget Robertson & Baxter tog över. Bland annat utökades de två pannorna till tre, vilket är en mycket ovanlig kombination i Skottland där pannorna i det närmaste alltid arbetar parvis. Just när det gäller destilleringen är Glengoyne troligen det destilleri som kör pannorna mest försiktigt.

Den långsamma destilleringen har varit Glengoynes adelsmärke sedan metoden introducerades mot slutet av 1800-talet då destillerichefen Cochrane Cartwright upptäckte att Glengoynes råsprit fick en mycket rundare karaktär om pannorna eldades sakta och försiktigt. Glengoyne kom tidigt i blandningsföretagens klor och det skulle faktiskt dröja till 2000-talet innan man buteljerade sin whisky som singelmalt för första gången. Det var i och med lanseringen av en 16-årig lagrad på skotska ekfat.

Egentligen dök inte Glengoyne upp på whisky-entusiasternas radar förrän 2005. Då hade nuvarande ägaren Ian Macleod tagit över och påbörjat en rejäl satsning på varumärket som singelmalt och på Glengoyne som besöksanläggning, vilket man varit minst sagt lyckosamma med. De stora bolagen har de senare åren haft motvind med sjunkande försäljningssiffror, vilket inte alls tycks bekomma ägarna till Glengoyne som gått i motsatt riktning med försäljningsökning och destilleriförvärv. Man har tagit över Tamdhu Destilleri och snart öppnar man gamla fina Rosebank.

Glengoynes whisky är fruktig och kryddig. Långa jästider (över 90 timmar på helgerna), den långsamma destilleringen och ett intensivt fatarbete med många begränsade och speciella utgåvor har tagit Glengoyne högt upp i whiskyentusiasternas elitdivision. Nu går man som sagt vidare och stärker den ekologiska profilen.

– Hållbarhet är en mycket viktig aspekt för oss och en central del av våra värderingar. Vi strävar ständigt efter att flytta fram positionerna, säger Gordon Dundas, som är Senior Brand Ambassador hos Glengoyne.

Gordon Dundas

Sedan 2016 har Glengoyne prisats för sitt hållbarhetsarbete och har bland annat utsetts till årets grönaste företag och lyfts fram som ett föredöme i branschen, och av branschen.
2019 prisades Glengoyne för sitt miljöarbete med den främsta utmärkelsen under Spirit Business Distillery Masters.

Bland annat uppmärksammades samarbetet med Wildfowl & Wetlands och satsningen på en egen våtmark med bikupor och program för skyddsvärd flora och fauna.

I stället för att skicka drav och flytande rester till en industriell reningsanläggning tar Glengoyne numera själva hand om reningen i tolv speciella bäddar som filtrerar och rengör avfallet innan det släpps tillbaka till naturen. Under reningen bidrar destilleriresterna till att både minska det egna restavfallet och främja biologisk mångfald.

Glengoynes Wetland är numera hem för fler än 15 000 växter, 20 fågelarter och mängder av trollsländor. Våtmarken har också en mycket effektiv upptagningsförmåga av koldioxid ur luften, vilket bidrar till att motverka klimateffekterna. Det fasta avfallet tas också om hand och driver en el- och fjärrvärmeanläggning som genererar värme och el till över 200 bostäder i närområdet. All el som Glengoyne själva förbrukar är 100 % förnyelsebar vindkraftsel. Sammantaget gör detta att Glengoyne kan reducera sin påverkan på närmiljön till ett minimum.

– Det är inte bara de senaste utmärkelserna som bekräftar att vi ger vårt miljöarbete högsta prioritet. Det är snarare ett tänk som genomsyrar allt vi gör. Varje del i vår process ska präglas av samma filosofi. Det är såklart roligt att branschen uppmärksammar oss för detta och utser oss till branschledande, säger Gordon Dundas.

Ända sedan Ian Macleod tog över har Glengoyne haft högt ställda ambitioner inom miljöområdet, det gäller inte bara driften, man går längre än så.

– Våra sherryfat kommer till exempel från certifierade ekskogar som skördas med fokus på långsiktighet och återväxt. Återväxten är två gånger större än uttaget. Vi är också glada åt att ha kunnat lansera ett helt nytt förpackningsprogram som uteslutande är tillverkat av lokalt återvunnet material. Endast korkarna importeras. Vi har tagit bort all plast, metall och alla magnetlås. De lyxiga trälådorna till 25- och 30-åringarna är också designade för att få ett så långt liv som möjligt. Alla etiketter och varumärkesemblen kan lätt tas av när flaskan är urdrucken och man får ett vackert träkabinett som kan användas i åratal, säger Gordon Dundas.

Glengoyne har kommit långt i sitt miljöarbete, men Gordon Dundas är inte nöjd med detta.
– Vi vill inte slå oss för bröstet och säga att vi är bra eller bättre än någon annan. Vi vill visa att vi tar dessa frågor på allvar och kan vi i någon mån inspirera andra till att också dra sitt strå till stacken så är det så klart glädjande. Vi gör bara det vi tycker att alla borde göra och vi kommer inte att dra ner den ambitionen.

Foto: Ian Macleod Distillers

Etiketter

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.