Frågor och svar om smaker & svensk whisky

Intresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många.
Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar.

Fråga: När jag läser smaknoter förundras jag ofta hur många smaker man hittar i en whisky, själv tycker jag det är svårt att känna mer än rök, finns det några knep?
Peter i Örnsköldsvik

Svar: Ja, det är inte alldeles lätt att sätta ord på det man känner. Doft och smak är komplext och det mesta går i varandra. Inte så lite spelar också psykologin in: tror man att något doftar citron är det lättare att känna citrus. Som alltid varierar också den personliga fallenheten. Vissa har en bättre förmåga att hitta smak- och doftnoter, andra har en bättre förmåga att sätta ord på det man känner. Alla kan dock träna upp sitt doft- och smaksinne. Genom att dofta på saker i vardagen och vänja sig vid att använda sin näsa – hur doftar salt? Hur doftar purjolök? – kan man bli bättre.

Genom att läsa smaknoter och reflektera över hur andra identifierar aromer och smaker övar man också upp de egna färdigheterna. Det viktigaste att ha i minnet är att det inte finns några rätt eller fel. Tycker du att det doftar apelsin, så doftar det apelsin oavsett vad andra säger. Ett tips kan vara att bildgoogla efter ”Whisky wheel”. Ett sådant kan hjälpa dig att sätta ord på det du smakar eller doftar. Lycka till!
/Redaktionen

Fråga: Svensk whisky är intressant. Hur många svenska destillerier finns det egentligen?
Emma, Stockholm

Det är också en definitionsfråga. Är man ett destilleri om man har ett enda fat i sitt lager? Kan man räkna sig som ett svenskt whiskydestilleri om man inte tillverkar spriten i Sverige, som exempelvis Skånska Spritfabriken som gör sin råsprit i Frankrike? Kan man räkna sig som ett destilleri om man gör sin sprit hos någon svensk destillatör och sedan lagrar själv? Med en ganska vid definition har vi just nu följande aktiva destillerier i Sverige:

Agitator Whiskymakare AB, Arboga
Arilds Vingård, Höganäs
Bergslagens Destilleri, Örebro
Gammelstilla, Hofors
Gotland Whisky, Roma kloster
Gute Destilleri, Gotland
High Coast Distillery, Ådalen
Mackmyra, bruksdestilleri, Valbo
Mackmyra, gravitationsdestilleri, Gävle
Mackmyra LAB Distillery, Valbo
Nordmarkens Destilleri, Årjäng
Norrtälje Brenneri, Lohärad
Qvänum Mat & Malt, Kvänum
Smögen Whisky, Hunnebostrand
Sprit of Hven, Backafallsbyn Ven
Tevsjö Destilleri, Järvsö
Uppsala Destilleri, Uppsala
Vattudalen Destilleri, Vattudalen
Wannborga Vin och Lamm, Köpingsvik
/Redaktionen

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!