Torabhaig: En ny whiskyresa börjar på Isle of Skye

Det relativt nystartade destilleriet Torabhaig ligger naturskönt på Teangue, Isle of Skye. Platsen som valdes för bryggeriet var en gammal övergiven gård, som hade byggts med stenar från de närliggande ruinerna av slottet Castle Camus. Det skulle visa sig bli en perfekt plats för ett destilleri.

Under fyra år restaurerade ägaren av Torabhaig, Mossburn Distillers & Blenders, de övergivna byggnaderna och de stötte på mycket historia från platsen under processen, inklusive resterna av ett gammalt kvarnhjul. Kvarnhjulet har nu restaurerats och drivs av kylvattnet från destilleriet. De ursprungliga byggnaderna spelade också en roll i valet av utrustning de till slut installerade.

–Men trots att det redan fanns bygglov var vi i början tvungna att ta oss igenom en stor mängd byråkratiska hinder. Det verkar vara samma problem som alla som jobbar med sprit och öl runt om i värden har gemensamt, säger Bruce PerryMossburn Destiller & Blenders.

Destilleriet har varit i drift sedan januari 2017 och Bruce klev in som Torabhaig Global Brand Manager i januari 2021.

– Torabhaig är idag vår första fullt operativa producent av Single Malt Scotch Whisky och faktiskt bara det andra lagliga destilleriet någonsin på ön, utöver Talisker som också huserar här.

Pandemin har helt förändrat Bruces sätt att jobba, så nu sitter han fast i sitt hus och kommunicerar med omvärlden via Zoom och Teams som alla andra.

– Men tack och lov har jag något så intressant att prata om, som spännande whisky från Torabhaig, med alla mina kontakter och kollegor runt om i världen.

Det bästa med att ligga på Skye är enligt Bruce att de verkligen får vara ett med elementen, känslan av friheten och att vara omgiven av all naturlig skönhet.

Single malt har alltid varit kopplad till sitt ursprung och Torabhaig är inget undantag. Vårt vatten kommer från egna källor och det dramatiskt växlande klimatet och landskapet styr destilleriets rytm och vårt arbete. Till det kommer inspirationen vi får från skönheten i det vilda landskapet som omger oss. Allt detta spelar en stor roll i skapandet av vår whiskys unika karaktär och kommer att fortsätta forma den whisky som vi skapar.

Teamet visste vad de var ute efter när de drog igång. Deras första whisky skulle vara elegant, men samtidigt robust. De insåg att de skulle behöva ha en längre jäsning och köra destilleriet långsammare än vanligt för att nå fram till rätt resultat.

Bruce Perry

 

– Med dessa parametrar i bakhuvudet började vi helt enkelt experimentera med framtagningen av vårt grundrecept och dess innehåll av olika råvaror, vilket slutligen gjorde att det tog nio månader att hitta rätt.

Den första utgåvan, The Legacy Series 2017 lagrades i 100 bourbonfat, som levererades direkt från Kentucky till destilleriet så fort de var tömda.

– Vi använder mest first fill bourbon-tunnor, för att de passar in i stilen och smakupplevelsen vi siktar på. Men vi har även sherry- och madeirafat för att ge den där lilla exotiska touchen.

Ett begränsat antal om 420 flaskor av deras första whisky, 2017 Legacy Series, släpps i Sverige i en webblansering hos Systembolaget den 28 augusti i år.

– Vår Legacy Series kommer att lägga grunden för den framtida profilen för all vår whisky. Med varje utgåva kommer vi dessutom hjälpa till att guida din smakresa med detaljer om bland annat korn, jäst och vilken typ av fat som använts på etiketten på flaskans baksida.

Allt Gleann är deras kommande whisky i serien och är döpt efter den lilla strömmen med källvatten, som rinner bredvid destilleriet. Den förväntas ha lite mer torvuttryck än den första utgåvan och ska lanseras under senhösten eller i början av vintern 2021.

Alla nio destillatörer som jobbar på Torabhaig började som lärlingar och har nu blivit ett sammansvetsat och skickligt team, som driver utvecklingen framåt. En av dem är den 25-åriga Iona Macphie.

Iona Macphie

– Jag började min whiskyresa 2015, som turguide på Talisker. Jag fick upp ögonen för Torabhaig när jag såg en annons i West Highland Free Press. De sökte personal till ett nytt destilleri och tänkte att detta verkligen var en resa jag skulle vilja vara med om. Men jag förväntade mig inte ett svar, så jag blev både rejält överraskad och glad när jag fick komma på anställnings-intervju och att de till slut lät mig bli en del av teamet. Så jag började i januari 2017 och fick glädjen att vara involverad i vår första destillation, säger Iona.

Hon tycker att något av det mest spännande med att skapa whisky är att alla delar i processen är så extremt känsliga och verkligen spelar en så stor roll för slutresultatet.

– Det är nästan det bästa med jobbet, att det verkligen är ett genuint hantverk. Jag får kombinera att vara både kreativ och aktiv i hela skapandeprocessen. Det är dessutom riktigt kul att få erbjuda världen en del av vår härliga ö.

– Under normala förhållanden har vi naturligtvis fler medlemmar i teamet bakom vår whisky. Alltifrån personal i besökscentret och cafét, en destilleri manager och en fastighetschef. Vi längtar också efter att få tillbaka våra duktiga besöksguider igen, för att återigen kunna bjuda in besökare till vår lilla värld här ute på Skye, säger Bruce.
Som brand ambassador har Bruce en klar och tydlig dröm och vision för framtiden med Torabhaig.

– Jag skulle verkligen älska att vara med tillräckligt länge för att se Torabhaig passera 10-årsstrecket. Fram tills dess handlar det om att ta hand om marknadsföringen och sköta alla kontakter, så att det blir en global framgång när väl Torabhaig 10 Years Old lanseras.

Foto: Mossburn Distillers & Blenders

Etiketter

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

Verifierad av MonsterInsights