Örjan Westerlund – svensk mästare i sprit

Örjan Westerlund. Foto: Lova Bannister

Örjan Westerlund är Sveriges flitigaste spritförfattare, mångfaldigt prisbelönt dessutom. I dagarna ligger hans 50:e dryckesbok på diskarna. Han är också svensk mästare i konsten att blanda gin & tonic. Allt Om Whisky fick en pratstund med honom. Vi tar det från början, Örjan.

Örjan Westerlund växte upp Kramfors, med norrländska mått mätt ett stenkast ifrån dagens sprittempel Hernö och High Coast. Inte undra på att dessa destillerier ligger honom nära hjärtat. Som ung var han vetgirig och plöjde rastlöst efter fakta i alla uppslagsverk han kom nära.

– Jag blev tidigt en praktnörd och nördigare har jag blivit genom åren. Nu är jag en välodlad nörd, säger han inte utan stolthet i rösten.

I 20-årsåldern flyttade Örjan till Stockholm för att läsa till civilingenjör inom grafisk teknik. I denna tornado av torr teori fann han ett umgänge i studentlivet med öl, snaps och sång. Hans vurm för livets goda gjorde att intresset för provningar och smakupplevelser växte. Var och varannan vecka tog han en låda på pakethållaren och cyklade upp till Norra Stationsgatans Systembolag, då Sveriges kanske bäst sorterade ölbutik.

Från öl till whisky är vägen sällan lång. Ett besök på Hotell Brask i Linköping, där den legendariske whiskyprofilen Kenneth Lindblad höll hov, gjorde att Springbank, Highland Park, Macallan och Glenfarclas fick fotfäste i Örjans liv.

Ett fatköp på Springbank blev i samma veva en explosiv startgas för whiskyintresset. Stor betydelse fick också hans gode vän, den nu bortgångne livsnjutaren Jerry Lindahl, som introducerade Örjan för Ardbeg på en provning på Restaurang Oxen våren 1996. Med det växande intresset kom resor, fler upplevelser, fler vänner, timanställning på Vin & Sprit som sensorisk bedömare – och den första boken.

Foto: Jonas Gyllenpanzar Stjerna

– Som kalenderbitare samlade jag på fakta, ritade och noterade allt jag såg och lärde mig på provningar och resor. Noteringarna blev allt mer omfattande och en kollega på jobbet föreslog att jag skulle samla ihop texterna och ge ut en bok.

En av böckerna hittade till en dryckesintresserad förläggare, Stefan Lindström. Örjan pratade ihop sig med honom och beslutade att starta bokförlag. I dag har utgivningen vuxit till närmare 500 böcker och förlaget har två gånger belönats som världens bästa dryckesförlag i den internationella tävlingen World Cookbook Awards. Örjan själv har bland annat vunnit pris för »Bourbon & American Whiskey« som 2017 utsågs till världens bästa whiskybok.

Vad har du på skrivbordet just nu?
– Deadline är avklarad för sensommarens utgåva av »101 öl du måste dricka innan du dör«, med fyrtiotalet nya goda svenska småbryggeriöl. Under maj ska manus vara klart till »52 gin du måste dricka innan du dör«. Jag har också bokplaner kring andra spritsorter och nog skulle det vara roligt att dikta upp några mustiga karaktärer i en skönlitterär bok?

Din senaste bok blev den hyllade boken »Gin – en kärlekshistoria«, hur kommer det sig att du fastnat så för gin?
– Som anglofil är det svårt att inte ha en svaghet för gin och gindrinkar och klassiker som Dry Martini, G&T och Gimlet. Gin är oftast en spritsort som har en variation och mytrikedom inte långt från whiskyn. Kanske är det därför som vi whiskydrickare älskar den.
Sedan Storbritanniens lagändring 2008 då kraven avskaffades på enorma minimivolymer har landet gått från tolv till fyrahundra gindestillerier. Extra roligt är också att en ginprovning ofta är jämnare könsfördelad och oftast fullständigt chosefri. Detta gör att jag i rollen som provningsledare eller som författare kan slå mig fri utan att tänka på annat än att inspirera och göra folk nyfikna. Det inspirerar såklart mig själv också.

Du är svensk mästare i konsten att blanda gin & tonic, har du några tips till hemmablandaren?
– Mycket är som med mat. Jag brukar framhålla att jag till största delen är självlärd. Det blir inte alltid bra när jag experimenterar, men jag är klok nog att notera både det som går bra och smakar apa så lär jag mig. Lika matchar lika är en bra regel. Citrusbetonad gin garneras gärna med grape- eller citrusskal. Kardemummastinn gin blir utmärkt med röd vermouth i en kryddig Negroni. Min vinnar-GT föddes tack vare att jag satt och provade IPA och insåg att det fruktiga i den amerikanska humlen borde förena sig med mango- och passionspuré.

Vad står alltid i ditt barskåp?
– Rökig maltwhisky; High Coast, Ardbeg, Port Charlotte, Longrow. Sherrylagrad whisky; Glendronach, Glenfarclas, Hazelburn, Springbank. Bourbon, gärna en Blanton’s till crème brûlee eller kolasås. Så en pepprig rye till en Manhattan. Där står alltid någon krispig gin som Hernö, Bergslagen, Lydén eller Åre. Campari naturligtvis, och torr, vit vermouth, röd vermouth som Punt e Mes eller Antica Formula. Grön Chartreuse! Grappa. Bitterdroppar. Och Fernet och Gammeldansk. Klassisk akvavit naturligtvis, Aalborg eller OP.

Vilket/vilka är dina favoritdestillerier
– Springbank har alltid levererat. High Coast går från klarhet till klarhet. Glenfarclas är en gammal favorit.

Berätta om någon stor dryckesupplevelse
– På plats i lagerhus 8 hos Glenfiddich med Micke Nilsson och David Francis och fria händer att prova vad vi ville. Gapflabbigt, obeskrivligt gott och kallt så tårna domnade. Och så lyckat att biljardrundan efteråt blev fullständigt misslyckad. Eller en privat provning med Fred NoeJim Beam: bara vi fem i sällskapet och han själv med många långa berättelser. Eller konferensrummet hos Murray McDavid där Gordon Wright radade upp hela sortimentet.
Minnesvärt är också provningen av 70-årig Glenlivet på Operakällaren för många år sedan. Whisky destillerad då Churchill var premiärminister ger svindel. Eller varför inte en provning på Ardbeg Room av gammal exklusiv Ardbegwhisky, generöst inbjuden till av Gustaf Bengtsson för något år sedan med själve Mickey Heads som ledare.

Foto: Leo Bjurenstedt

Vad tror du om dryckesbranschen framöver?
– Jag tror vi spinner vidare med att prova nytt och smått. Jag hoppas att vi ska slippa återförsäljarmonopolet, inte minst för att småtillverkarna ska få sälja direkt till oss kringresande entusiaster. Närmare 500 bryggerier, dussintals whisky- och gintillverkare behöver oss intresserade. Jag tror och hoppas också att provningar kommer igång igen så vi kan ses.

Ge oss ett recept på någon av dina bästa drinkar
– En busenkel favorit just nu är rökig whisky och kryddig ginger beer. Annars gärna en Negroni med en kardemumma-kryddig gin som Opihr eller Mackmyra Kreatör. Eller en Dirty Dry Martini på Hernö Juniper cask och en centiliter Smoky.

Vem är du egentligen, Örjan?

Namn: Örjan Westerlund
Ålder: Några år under proof. Nyligen fyllda 50.
Familj: Lyckligt skild, med tre döttrar med visst ölintresse och en fästmö med fartyg och smak för gin och tonic.
Bostad: Lägenhet och växelvis 28 meter lastfartyg från 1896.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

Verifierad av MonsterInsights