Emma tipsar: Två goda val till helgen

En Måns från Katalonien

I nordöstra Spanien ligger området Katalonien, ett underbart område med fantastiska viner och enastående matkultur. Jag vet inte hur länge jag har velat åka tillbaka för att åka runt och upptäcka mer av områdets smultronställen. Jag såg att det här vinet nyligen hade lanserats och det fick min nyfikenhet att bubbla. MZ står för Måns Zelmerlöw, just det: den Måns Zelmerlöw. Det här är det andra vinet som han lanserar på svenska marknaden. Det första var en Cava, medan MZ Raval är ett rött, medelstort vin som passar kanon till fredagsmiddagen. Kortfattat är det balanserat, fruktigt och har smak av mörka bär som körsbär, tillsammans med mogna hallon och vinbär. Lätt kryddighet från tanninerna finns där i bakgrunden och eftersmaken är medellång. MZ Raval som är från D.O Terra Alta i Katalonien är både ekologisk och veganvänlig. Här har man valt en druvblandning av 60 % Syrah och 40 % Garnacha.

MZ Raval

Nr: 52958
Alkoholhalt: 14 %
Pris: 119 kr

En lyxig Mackmyra

Mackmyra Moment DLX kom, sågs och försvann. Eller?! I skrivande stund finns lite kvar av denna höjdare från Mackmyra.
Mackmyra Moment Brukswhisky DLX är en lyxversion av deras klassiska Brukswhisky kan man säga. Receptet är detsamma, men man har låtit whiskyn mogna en längre tid på fat.
Jag hade tur som lyckades få prova den här till slut.
Doften är elegant och stilig utan att för den delen bli tråkig på något vis. Jag känner doften av gula och röda äpplen blandat med päron och vita sommarblomster.
I smaken erbjuder whiskyn mer päron som ligger och lurar i bakgrunden. Åren på fat har fått whiskyn att både bli mer komplex och balanserad, samtidigt som den lagt sig till med en intressant och bra fatkryddighet. Ett knippe färska örter finns där tillsammans med smak av honungsvatten, vanilj och citrusskal.
I eftersmaken hänger ljus finstämd citrus kvar med lätt torvrök och eldat vedträ.
Whiskyn har här gått igenom en spännande utveckling som resulterat i en rikare och mer komplex palett, med smöriga toner av kola och vanilj.

Mackmyra Moment Brukswhisky DLX

Nr: 52183
Alkoholhalt: 46,6 %
Pris: 1200 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.