Smögen från knubbiga fat

Den 30 september släpps 1920 flaskor av Smögens 8-åring. Denna gång med underrubriken ”Swedish Puncheons” som referens till de fat som whiskyn lagrats på. Det är fyra stora fat av den knubbiga typen puncheons, men de är producerade av ny svensk ek med en medelhård rostning, bundna av tunnbindarmästare Thorslund på Thorslunds kagge.
Alkoholstyrkan ligger på 56 % och flaskornas volym är som bekant från Smögen Whisky 500 ml.

Pär Caldenby, grundare och Master Blender på Smögen berättar för Allt om Whisky om tanken bakom fatvalet och whiskyn.
”Poängen med dessa stora fat är att erbjuda lagring på svensk ek – men utan att faten och dess ektoner tar över. Det jag vill åstadkomma är en god balans mellan destillatet och faten. Storleken på tunnan minskar alltså ekpåslaget i jämförelse med ett mindre sådant och i Swedish Puncheons så framgår det maltiga och torviga destillatet mycket tydligt, med väl integrerade fattoner som stöd snarare än som en dominerande upplevelse. Den relativt lätta rostningsgraden innebär även den en begränsning av kraften i de urlakade ektonerna, vilket alltså verkar åt samma håll som den stora storleken på faten.”

Smögen ”Swedish Puncheons” 8 YO

Nr: 4103102
Volym: Flaska 500 ml
Alkoholhalt: 56%,
Antal: 2478 flaskor
Pris: 839 kr.
(Artikelnumret går inte att söka på Systembolagets hemsida förrän närmare lansering.)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!