Myken Destilleri och Swedish Oak

Jag hade glädjen att få en pratstund med Roar Larsen, destillerichef på Myken Destilleri. Destilleriet ligger på en liten, öde ögrupp långt ute till havs, norr om polcirkeln utanför den norska kusten.

Allt om Whiskys läsare kunde bekanta sig med Myken Destilleri för några år sedan, ganska snart efter att de satt igång verksamheten. Då var destilleriet mer ett hobbyprojekt.

Sedan dess har de växt rejält, för att idag ha fyra anställda och en årlig produktion på drygt 20 000 liter ren alkohol (lpa) per år. Det är inte så mycket om man jämför med skotska destillerier, men det gör Myken till Norges största whiskyproducent.

I motsats till de flesta andra norska whiskydestillerier så hanterar man sin egen mäskning och bryggning av det öl som så småningom ska brännas till sprit. Man producerar alltså helt i enlighet med skotska regler för whiskyproduktion.

I produktionen har de nu två lågvinspannor på 1000 liter vardera, och två spritpannor på vardera 700 liter. Dessutom finns en egen panna för produktion av gin. Alla pannor är tillverkade av Hoga.

Myken Destilleri har hunnit ge ut en rad olika whiskies på den norska marknaden under de senaste åren, och nu är det dags för den svenska marknaden.

– Vi känner att vi på flera sätt är skyldiga Sverige lite whisky. Innan vi startade produktionen år 2014 undvek vi med avsikt att besöka skotska destillerier. Vi valde att i stället vara med på Box Whiskyakademi i februari 2014. Det visade sig vara mycket värdefullt och lärorikt för oss, och kom oss att justera våra planer en hel del.

Den svenska utgåvan heter Myken Swedish Oak 2020, håller 47 % och är lagrad i tre år. Den har, som namnet antyder, legat på svensk ek under hela lagringen; totalt fyra second fill 40-litersfat, som tidigare har innehållit whisky i ett år. Det är en svagt rökt whisky, då ett av faten innehöll peated spirit (35 ppm).

– Vi har fått många förfrågningar från Sverige de senaste åren, om vi inte kunde släppa en whisky även på den svenska marknaden. Det kändes viktigt att knyta tätare band till Sverige, och då föll det sig naturligt att släppa en whisky helt lagrad på svensk ek. Det är en begränsad utgåva på 330 flaskor, för att ta reda på om det finns en marknad för oss och vår whisky här i Sverige.

Roar Larsen framför en av Mykens pot stills.

– Det är fint för oss att kunna visa att Norge är med i laget. Vi vet att intresset för whisky är ännu större i Sverige än det är i Norge. Whiskydrickare här i landet har mycket kunskap och är intresserade av nyheter, och man vet att mycket god whisky produceras utanför Skottland. Därför tror vi att det finns en plats för oss och vår hantverkswhisky.

Myken Destilleri är ett äkta hantverksdestilleri (craft destillery).
– Vi framhåller gärna att allt görs manuellt hos oss. Till och med mäskningen är manuell. Vi använder oss av avsaltat vatten både till mäskningen och när vi vattnar ner spriten vid tappningen. Lagringsförhållandena är speciella här ute i havsbandet. Vi är ganska utsatta för väder och vind. Sammantaget menar vi att vi kan erbjuda whiskymarknaden något unikt.

Pandemin har lyckligtvis knappt berört Myken Destilleri. De hade lite regelbunden försäljning till Horeca, utan sålde nästan uteslutande via Vinmonopolet innan pandemin. Försäljningen på Vinmonopolet har som bekant exploderat under det senaste året. Dessutom slog man rekord i antal besökare i fjol sommar då alla skulle fira semester i Norge.

Just detta med destilleribesök är viktigt. Orsaken till att Myken Destilleri en gång startades var i första hand för att se till att Myken skulle överleva som samhälle. Då måste man ha en verksamhet och man måste tjäna pengar. När man startade 2014 fanns det sju bofasta på Myken. Nu är det tolv, flera av dem just på grund av destilleriet.

Myken Destilleri är lika mycket ett socialt projekt som det är ett destilleri.

– Det är mycket trevligare med ett samhälle där det bor folk året runt, och inte bara när det är semester. Nu har vi kommit så långt att vi faktiskt måste bygga nya bostäder på Myken.
Myken Destilleri har nyligen utvidgat med ett nytt, stort lager – whiskykatedralen på Myken. Planen är bland annat att kunna ta emot övernattningsgäster inne på lagret. Här kommer gästerna ha utsikt över faten åt ena hållet, och natthimlen med norrsken åt det andra.

– När vi startade fanns det 20 sängplatser här på ön. Nu finns det över 70 sängplatser under sommaren. Flera lokala företag har skapats vid sidan av destilleriet; både matställen och logi. Alla är välkomna att besöka oss.

Det nya lagret kommer vara något svalare än dagens lager, och ha möjlighet för större temperaturförändringar under dygnet, och året. Det ger också välbehövligt lagringsutrymme. Myken är ett av få norska destillerier som säljer privatfat. De är populära i Norge, men även några svenska kunder har hittat hit.

Myken Arctic Single Malt Whisky Swedish Oak 2020

Nr: 40904
Volym: Flaska 500 ml
Alkoholhalt: 47 %
Pris: 849:-

Myken Swedish Oak – Skribentens smaknoter

Doft: Ganska sluten till att börja med. Jag noterar en mild ekton, men inte mycket mer. Väntar lite. De söta tonerna av svensk ek märks efterhand, men mjukt – inte med en smäll. Man får vara tacksam för det lilla, antar jag. Milda kryddor dyker långsamt upp, blandat med olika trädgårdsfrukter. Apelsinskal och andra jordiga citrustoner. Det är balanserat och raffinerat. Har de knäckt koden till svensk ek? Är det en second fill? Måste vara det. Ja, det är det! Det här fungerar mycket bra!

Smak: Medium body och fräschör. Sötman är fruktig och välbalanserad med olika kryddor. Pepprig honung med örtiga drag.

Finish: Medium till kort finish. Kryddigheten avtar, men fruktigheten dröjer kvar. Lägg till detta en mild ekton och därtill ekot av bitter frukt.

Kommentar: Svensk ek på rätt sätt, och ett genuint hantverk.

Text: Thomas Øhrbom Foto: Myken

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!