Åre Bränneri – med råvarorna runt knuten

Andy White och Hanna Oleträ

Vi träffar de båda grundarna av Åre Bränneri, Hanna Oleträ och Andy White en härlig vårdag utanför deras hus i skogsbrynet. De bränner sin egen gin i ett gammalt armélogement, ett stenkast från Åre by och hämtar all inspiration från fjällen och skogen som omger dem.

Det gamla logementet som monterades ner, flyttades och byggdes upp för att inhysa Åre Brenneri.

Med råvarorna runt knuten
– Vi är totalt fem personer som jobbar med detta. Jag och Andy har hand om recept och produktion. John Crawford Currie sköter designen av både flaskor, etiketter och hemsida. Sedan har vi en kille som heter Anders som sköter ekonomibiten och Kaj som är säljansvarig, säger Hanna.

Anledningen till att det blev gin de ville skapa var att de tycker att det är en så komplex dryck. Det går att göra väldigt mycket och laborera med ingredienser samt smaker för att hitta en unik stil.

– Det är nästan som matlagning där du experimenterar med egna recept, smaker och upplevelser. Det går att göra mycket mer med gin än andra spritsorter, tycker jag. Det finns många olika varianter där ute som verkligen smakar helt olika. Det är nästan gränslöst vad man kan använda i skapandet av denna dryck, säger Andy.

En stor utmaning för dem var att lära sig att bränna gin på riktigt, skapa recept som fungerar och att hitta sin egen stil samt smak. De åkte till England fyra gånger och besökte många destillerier.

– De var alla förvånansvärt öppna med hur de jobbade och visade oss mycket av processen. Varje gång vi besökte ett destilleri fick vi nya idéer och ny inspiration, säger Hanna.

Det tog cirka sex månader att ta fram deras första gin om man räknar med allt experimenterande, receptskrivande och testande.

– Det som tar tid är när vi ska utveckla ett recept som vi tror fungerar. Vi har en minipanna där vi kan bränna en liter i taget och ta fram en test-batch. Sedan är det bara att justera och göra om till vi hittar rätt, säger Andy.

– Bränna spriten kan man göra på en dag, sedan behöver den vila lite innan vi kan testa den. Att ta fram en ny version kan vi klara av på en vecka om det behövs. Det som är lite speciellt med oss är att vår stora panna bara är på 50 liter, de flesta producenter har betydligt större pannor. Det är ett medvetet val, för när vi gör en bränning behöver vi bara värma upp 50 liter i stället för 500 liter så det krävs inte lika mycket energi. Vi lägger också i mer kryddor, så det blir nästan som ett koncentrat. Vi får därför en extremt koncentrerad sprit som vi sedan späder ut, säger Hanna.

Andys och Hannas inspiration kommer från fjällen och de baserar inte sin gin på en smak. De försöker i stället få fram smaker som matchar deras upplevelse och känsla av fjällen samt naturen, där de tillbringar 300 dagar per år.

– När snön smälter och dofterna kommer tillbaka med full kraft, det är den känslan och doften vi försöker fånga i vår gin. Den första ginen vi gjorde var No 6 och i den var det skogen som fick stå som huvudsaklig inspiration.

Det senaste tillskottet av gin är deras Mountain Strength, som släpptes i slutet av maj och den är inspirerad av en rejäl fjällstorms råa kraft.

Med sina 57,2 % är det en Navy Strength som de laddat med dubbelt så mycket smak som en vanlig gin. Historien bakom Navy Strength, en gin med en alkoholhalt på minst 57,1 %, går tillbaka till 1800-talet. Då fick soldaterna i den brittiska flottan gin ordinerat i daglig dos av medicinska skäl, då den troddes bota skörbjugg och malaria.

Om styrkan på ginen var minst 57,1 % så brann krutet även om det blivit nedblött, viktigt då krossade ginflaskor annars kunde förstöra ovärderlig ammunition. Kruttestet användes också för att säkerställa att man inte blev pålurad utspädd gin.

– Vår ambition med den var att undersöka hur mycket smak det går att få in i en gin. Samtidigt ville vi skapa en variant som är så pass balanserad och len att den går att dricka som den är, säger Andy.

Tall, skägglav och näver är de tre ingredienserna som verkligen kännetecknar bränneriet och står för mycket av deras unika smak. Huvudingredienserna är handplockade och det som köps in är det som de inte kan hitta i fjällen, exempelvis koriander. De använder även kubebe-peppar som ger en blommig, jordig och mineralrik smak. Det köps även in lite citroner också, då de växer dåligt på fjället.

Åre Bränneri är nog också ett av de få brännerierna i världen som kan använda riktigt ofiltrerat fjällvatten från en egen kallkälla.

Mountain Strength Dry Martini.

I deras sortiment finns idag fem gin. No 6 har mycket smak av skog, som är väl balanserad med citrus. Local’s Edition har ännu lite mer skogssmak med mer skägglav och näver, som ger en rökighet och lite sötma. Deras rosé är en London dry i basen som är smaksatt med hallon, åkerbär och smultron med lite citrus. Helt utan tillsatt socker är det en härlig blandning av en torr gin och bärsmaker. Winter finns inte att köpa just nu men är fylld med smak av handplockade rönnbär och härliga kryddor. Den är värmande med en härlig sötma från apelsin. Mountain Strength har extremt mycket enbär som balanseras väl med tall, citrus och lite fänkål som gör att den blir väldigt kraftig, men även frisk och fräsch.

Alla gin från Åre Bränneri kan beställas hem till ditt lokala systembolag.
John designar både flaskor och etiketter och om du tittar närmare på framsidan kan du se att det finns ränder med olika färger. De representerar receptet och hur många ingredienser som används i just den ginen.
– Våra gin passar perfekt till en svalkande GT en solig kväll på altanen. Mountain Strength smuttar du med fördel som en martini framför en brasa efter en hård dag i skidbacken.

Text: Peter Fredberg Foto: Mattis Lindqvist och Hanna Oleträ

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!