Lättare flaska från Lydén sparar miljön

Det Småländska hantverksdestilleriet Lydén Distillery presenterar en ny lättare glasflaska och tar ett steg närmre sin vision om att en dag bli Sveriges Grönaste Destilleri.

Lydén Distillery är ett litet hantverksdestilleri som ligger i Ljungby, Småland. Destilleriet grundades 2019 av Roger & Emil Lydén, far & son med ett gemensamt intresse – svensk hantverksgin och en dröm att skapa en gin med smak av Småland.

Den nya flaskan är nästan 30% lättare (29,4% om man ska vara exakt) – något som gör den mer klimatsmart och hållbar än sin föregångare. Far och son Lydén är helt övertygade om att förändringarna kommer att minska co2-utsläppen.

Inom kort kommer den nya flaskan att levereras till bland annat Systembolaget och först ut är deras Dry Gin & Pink Gin, och inom kort även destilleriets övriga produkter.

– Vi utgick från den gamla flaskans design, som är en så kallad standardflaska – en flaska som vilken producent som helst kan beställa hem. Här såg vi att den tjocka bottnen bestod av cirka en tredjedel av glasflaskans vikt. Genom att plocka bort den så fick vi ner vikten från 565 gram till 399 gram. Därmed minskade även höjden på flaskan med cirka 15 mm och en ny kork med vår logga på pryder den nya flaskan. Innehållet är fortfarande 50cl och vi fyller flaskorna för hand med våra prisbelönta Småländska Hantverksginer, berättar Emil Lydén.

Med dagens produktion minskar destilleriet vikten på sina produkter med cirka 4 ton glas under 2023 – vilket har en positiv effekt på co2-utsläppen.

Redan tidigt under 2022 började arbetet för en grönare tillverkning i destilleriet. Genom att modifiera kopparpannan minskades elåtgången vid destillering med närmre 50%, och genom att byta ut kylaren på kopparpannan så minskades vatten-åtgången med hela 80%.

Lydén Distillery’s produkter finns i Systembolagets Beställningssortiment.

Lydén Distillery Dry Gin

Alkoholhalt: 40%
Volym: 500ml
Pris: 300 kr
Nr: 86424

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!