Romrobban – Rom är hans signum

Robert ”Romrobban” Sandqvist är en välkänd profil i romvärlden. Han far land och rike runt och kör utbildningar, poddar, skapar cocktailmenyer åt krogar, håller provningar och konsultar med mera. Bara 2022 har han gett ut två böcker, tagit fram en helt ny, unik svensk likör samt släppt
en ny svenskproducerad rom.
Text: Åsa Larsson Foto: Richard Ström, Åsa Larsson

– Min adhd gör ju att jag måste hålla mig sysselsatt, säger han och skrattar stort.

Robert Sandqvists historia inom bar- och restaurangbranschen startade i mitten på 1990-talet i disken på Scandic i Östersund, staden där han växte upp. Han har sedan dess även arbetat som entrévärd, serverat, jobbat i köket, stått i baren samt ägt flera krogar och barer i Örebro, dit han flyttade 1998 för att studera.

Grunden till hans stora romintresse lades dock långt tidigare.
– Det startade på sätt och vis när jag var barn. När andra ville leka indianer och cowboys tyckte jag att det var roligare med sjörövare och pirater. Jag har alltid haft en fascination av just pirater, först de stora, kända piraterna och på senare år har det även blivit okända. Jag har läst mycket pirathistoria, säger han allvarligt. Piratintresset och ett mål att lära sig vågsurfa lockade i början av 2000-talet den då unge bartendern till Karibien. Han och en kompis landade i Nicaragua, köpte surfbrädor och gav sig ut på vågorna.

– Vi fattade inte varför alla andra bara surfade på morgonen och på kvällen när vädret var så fantastiskt hela dagen.
Men det gick sådär. Den starka solen brände sönder deras vita kroppar och de blev tvungna att fylla dagarna med någon annan aktivitet. Det var då och där som Robert förälskade sig i rom på allvar.

Killarna hamnade på en liten privatarrangerad rundtur på ett sockerrörsfält samt på ett destilleri. Hemma i baren i Örebro gillade Robert att göra romdrinkar. Han visste att spriten gjordes av sockerrör och att när flaskan var tom gick man till spritförrådet för att hämta en ny. Men det här var något helt annat.

– Det var en aha-upplevelse och rom blev för mig plötsligt en helt annan produkt än den vita, råa spriten som jag var van vid att blanda i drinkar. Jag hade ingen aning om hur häftigt hantverket bakom är. Här fanns något som var runt, mjukt och gott på riktigt!

Namnet »Romrobban« användes först mest på skoj av gästerna och personalen, men har utvecklats till att bli ett personligt varumärke.

– Min dotter har jag döpt till Havanna och min son heter Rio. Vi har också två katter Caipirinha och Mojito, tillägger han skrattande.

Men vad är det som fascinerar med rom?
– Jag gillar allt med rom. Mina resor har gett mig insikt i att smakrepertoaren kan vara så otroligt bred, och att det finns olika stilar, länder och producenter. Den enda egentliga restriktionen är att råvaran ska komma från sockerrör, vilket gör att rom har ett omfång av smaker som är bredare än all annan sprit i hela världen. Rom är »The spirit of the world«, säger han och ler återigen. Sedan i fjol finns det dock en restriktion i EU. I den rom som importeras eller tillverkas inom EU får mängden tillsatt socker inte överskrida 20 gram per liter.

Intresset för rom är på uppgång. Robert spår att den blir nästa stora trend efter whiskyn och den ginhype som vi har sett på senare tid.

– Om du backar femton år så stod både gin & tonic samt rom & cola i ett hörn och dammade som två gubbgroggar. Gin & tonic står numera på piedestal med allt strålkastarljus på sig och det finns en uppsjö av lokalproducerade tonics och gin, både i Sverige och resten av världen. Den har gått från att vara en grogg till att bli en cocktail med färska örter och annat lullull. Det är kul och bra för svensk dryckeskultur, men nu är det dags även för rom & cola att komma ut ur skuggan.

Robert gör vad han kan för att hjälpa romens ökande popularitet på traven. Han har till och med tagit fram en egen cola, Kanon Cola, som passar till rom.

– Den är faktiskt även smaksatt med lite romarom. Tanken är att man ska spä på med lite rom så att smakerna växer, men den går också att dricka som ett alkoholfritt alternativ.

Under det egna varumärket Anarky Rum skapar han som ”independent bottler” sådant som inte har gjorts tidigare

– Det ska finnas en ny twist, förklarar han.
Oberoende buteljerare är populärt i romvärlden och innebär att man köper in färdig rom som man efter eventuell lagring tappar upp på flaska och släpper i eget namn.

Robert har hittills gjort två Anarky Rum-släpp i mindre skala. Till den första köpte han in rom som lagrats i sex år från Panama och lagrade den sedan själv på kolat svenskt ekfat och därefter på ett gammalt amerikanskt romfat.

För att skapa nummer två återanvände han det jamaicanska fatet. Först fyllde han det med kaffebönor från El Salvador och hällde på några flaskor av Anarkyrommen som fanns kvar. Sedan fick det stå ett tag och gotta till sig. Kaffet torkades sedan och såldes som ett Anarky Rum-kaffe och fatet fylldes med ny rom och fick stå ett tag.

– Resultatet blev superbra, lite som kaffe och avec i ett, säger han.

Robert har fler saker på gång under Anarky-namnet, men dem vill han inte avslöja än. Fortsättning följer, med andra ord.
I november 2022 släppte Robert i samarbete med Revsunds distillery en ny svensk, olagrad rom – Lysande Rom. De kommer även lägga rom på svenska ekfat för senare släpp, tillägger Robert.

– Vi hoppas kunna fylla ett tomrum på marknaden och få folk att se det som lika självklart att välja vår svenska kvalitetsrom till sin Cuba Libre som när de väljer ginen i gin & tonic.


Namn: Robert Sandqvist, men är mer känd som Romrobban
Ålder: 46 år
Bor: I villa i Örebro
Familj: Sambo Mathilda och barnen Havana och Rio, 2 år och 4 månader
Gör: Det mesta som kretsar kring rom
Böcker: Lilla Romboken (2015), Stora Romboken (2022), Jakten på en perfekt Rom & Cola (2022)
Egna dryckessläpp: Bland annat två släpp av Anarky Rum; Lysande Rom, en ny svensk rom i samarbete med Revsunds Brewery & Distillery; Crème de must, en likör med smak av must i samarbete med One Nine Spirits; Kanon Cola, en svenskproducerad cola med mer vuxen smak än marknadsledarna.
Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!