Emma tipsar: Upplev ditt intresse med en resa!

Ett uppdämt behov av att inte kunna resa, eller möta människor har legat och grott i själen. Vi är nog många som har fått känna på den sanna längtan på olika vis under Covid. Under förra året fick jag äntligen chansen att besöka den skotska ön Arran, en plats jag aldrig besökt tidigare.

Det blev en tripp jag knappast kommer att glömma. Efter 20 års resande till Skottland kan man tycka att få saker skulle kunna höja ögonbrynen på en, men gång på gång förvånas jag av landets natur, de vänliga och humoristiska personerna. Och dess whisky, så klart.

Jag har lovat mig själv att sluta jobba med det här den dagen jag känner likgiltighet i skrivandet eller inför de resor jag ibland får chansen att göra. Tillbaka till ön som fick mig alldeles trollbunden nyligen. Under en kort resa från fastlandet till ön med färja, hann vädret ändå slå om. Den strålande solen lyste upp ön som skiftade i regnbågens alla färger. Kändes som taget från någon exotisk resekatalog.

Vi åkte runt på öns smala och krokiga vägar. Det tog inte många timmar innan jag sökte efter gårdar och små fina stenhus som var till salu. Drömma kan man ju! Jag förstår också att denna ö som just vid vårt besök mestadels såg ut som en karibisk ö med palmer, antagligen är blåsig och har spår av regn resten av året. Men ibland dras man med.

Jag skulle absolut rekommendera ett par dagar att åka runt och uppleva ön. Trots att ön är liten växlar naturen dramatiskt från böljande kullar till berg som samlar molntussar runt toppen. Två stopp ni inte får missa är destilleriet Lagg som är ett relativt nytt och mycket modernt destilleri med ett underbart besökscenter, och utsikten är det inget fel på heller.

Sen har vi ju ett kanske något mer bekant destilleri på ön som heter Lochranza, där whiskyn med samma namn som ön puttrar. Under våren kommer ni få läsa mer om destillerierna från ön Arran. Värt ett besök om du sitter och funderar på var nästa whiskyresa ska bära av!

Arran 21 Year Old Single Malt 46%

Nr: 41315
Pris: 1757 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.