Poppels citybryggeri – med passion för öl & mat

Poppels Citybryggeri är en prisvinnande kombination av bryggeri och restaurang. Där kan du få njuta av en meny som anpassats efter ett unikt husöl.

Text: Peter Fredberg Foto: Poppels Bryggeri, Felicia Careberg

Bryggeriet ligger mitt i centrala Göteborg, tvåhundra meter från Centralstationen och öppnades i mitten av augusti 2022.

– Trots att vi befinner oss i en begynnande lågkonjunktur har responsen varit riktigt bra. Det verkar ha funnits en önskan om ett ölställe som inte bara serverar en liten trött hamburgare, utan har högre matambitioner, säger Magnus Pettersson, marknadschef på Poppels Bryggeri.

Magnus Pettersson, marknadschef Poppels Bryggeri

Teamet vill erbjuda en helt annan upplevelse när det gäller att njuta av en öl i kombination med mat. På andra ställen låter man ofta ölen vara något av ett bihang till maten.

– Man matchar ofta vin med mat, men att börja matcha öl med mat är något som börjar bli allt mer populärt. Det är där vi vill vara med vårt koncept.

I restaurangen jobbas det med att ha ett så cirkulärt tänk som möjligt med råvarorna. Det är mycket grönsaker i maten som idealiskt sett kommer från Göteborgsregionen, för att få ett så litet klimatavtryck som möjligt.

– Vi har två bagare som bakar allt vårt bröd och använder restprodukterna från vår ölbryggning, det så kallade dravet, i brödbaket. Våra kockar jobbar hela tiden med att minska matsvinnet och hur de kan använda restprodukter istället för att slänga dem.

Det var under processen med att skapa restaurangen som de kom på att de även ville titta på möjligheterna att brygga öl i samma lokaler. Tanken var en unik öl som menyn kunde anpassas och utvecklas efter. Valet på öl föll på en modern variant av en klassisk pilsner.

– Vi kan erbjuda en platsbryggd öl, som bara kan avnjutas på plats. Ölet pumpas från bryggeriet till serveringstankar och sedan direkt ut till baren. Det finns fyra bord med egen tappkran, där gästerna kan tappa sin egen öl.

De ställdes naturligtvis inför en hel del utmaningar för att få till konceptet. Ett bryggeri skulle in i restauranglokalerna, där det från början inte var planerat för denna typ av verksamhet. Det blev en hel del sköna diskussioner om hur bjälklagen skulle klara vikten och om hur fukten från öltillverkningen skulle hanteras. Sedan handlade mycket om att hitta rätt personal i tider av post covid, då många lämnat branschen.

Johan Björkman

– Vi är riktigt glada över att ha fått med oss flera profilerade namn. Köksmästare är Johan Björkman, som lämnade Koka efter 15 år. Han släppte Kokas Michelin-stjärna för att skapa fantastisk mat hos oss. Sedan har vi smakutvecklaren Stina Hjalmarsson, som också jobbat på flera Michelinkrogar.

Tillsammans med dem och våra andra fantastiska medarbetare har vi fått ihop ett väldigt kompetent team.

Stina Hjalmarsson

Något av det som gör Citybryggeriet unikt är i grund och botten deras ekfatslagrade pilsner som bara bryggs där och som jäser i 2000 liters ekfat. Att använda den typen av ekfat är idag ganska ovanligt. De används mest för att tillverka suröl i Belgien. Men användandet börjar komma tillbaka, framförallt i USA.

– När vi jäser på ek får vi naturligtvis lite ekkaraktär och en hel del vaniljtoner, något vi kände var helt rätt för vår pilsnervision. Vi designade bryggeriet för sju stycken 2000 liters ekfat, så kallade foeders, och vi kolsyrar upp ölen efteråt.

Målet är att öppna fler restauranger och där är Stockholm en av platserna som skulle kunna vara intressant. Sedan är det ett väldigt speciellt omvärldsläge. Vi har skenande råvarupriser och sjunkande öldrickande, så just nu ligger fokus på hålla igång verksamheten som den är.

Gänget kammade precis hem ett hedervärt pris som delas ut varje år av GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living.

Priset går till en funktionsanpassad toalett, som också är snygg. Har du någon form av rörelsehinder eller sitter i rullstol är det inte alltid du kan gå på toaletten när du går ut och dricker öl.

– Det är något de vill belysa med det här priset. Vi är verkligen glada över det och tycker det är en självklarhet att kunna gå på en sjysst toalett, vem du än är. Ett skitfint pris helt enkelt!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!