Idag maler vi på hos Agitator

Lika vacker som funktionell: Agitators maltkvarn.

Tänk att något så komplext som whisky kan produceras på bara vatten, jäst och korn. Därefter får faten ta hand om destillatet så det får vila tills det är precis så som master blendern önskar. Men låt oss gå tillbaka ett par steg, det här går för fort. Vad är det till exempel som är så viktigt att få till när man maler malten?

Agitator får väl fortfarande räknas till ett av de nyaste whiskydestillerierna i Sverige. Fast allt är ju relativt, så klart. Agitator är destilleriet som utmanar annars väldigt traditionella sätt och valde redan från start att prova på ny teknik och annorlunda fat för att ta fram spännande whiskies för världen att testa.

Idag är det verkligen inte alla destillerier som fortfarande maler sin egen malt och de som gör det har sin kvarn långt ifrån pannor och annat som kan riskera explosioner. Vi är nyfikna på vad som är speciellt med Agitators kvarn. Hur maler man malten fint samtidigt som man bevarar skalet så intakt som möjligt, och hur kommer det sig att de har sin kvarn mitt bland sina ”stills”? Allt om Whisky tar kontakt med Oskar Bruno som är destillerichef på Agitator whiskydestilleri. Han har varit med i planeringen av deras moderna whiskydestilleri ända från ritbordet så vem kan vara mer passande än han att svara på några frågor i ämnet?

Oskar Bruno, destillerichef på Agitator

Vad är viktigast när kornet mals inför whiskytillverkning?
– Det viktigaste för vår process är att krossa kornet och bevara skalet så intakt som möjligt, samt få ut ett ”finkross” som exponerar stärkelsen i malten. Det är denna vi kan konvertera till sockerarter för att jäsa och producera alkohol på.

Du har varit med hela vägen från att destilleriet ritades. Hur diskuterade/tänkte man när man valde kvarn för just detta destilleri?
– Vår målbild var att producera en så bra mäsk som möjligt. För att nå dit valde vi att satsa på en mer modern och effektiv utrustning. Blötmalning har sin styrka i att kunna mala malten väldigt fint och ändå bevara skalet intakt. Skalet på malten är en viktig del i mäskningen, då det ser till att vi får en ”luftigare” mäskbädd, och att avrinningen i mäsktunnan blir bättre. Med just den här kvarnen ökar vi vår effektivitet, minskar tiden för malning och får bättre kontroll på vår process.

Det viktigaste för vår process är att krossa kornet och bevara skalet så intakt som möjligt, samt få ut ett ”finkross” som exponerar stärkelsen i malten. Det är denna vi kan konvertera till sockerarter för att jäsa och producera alkohol på.

Vad är unikt annorlunda med er kvarn om man jämför med andra whiskydestillerier?
– Blötmalning är idag inte jättevanligt i whiskytillverkning. Den har sin styrka i att snabbt mala malten, samt göra det effektivt och till högre kontroll än en mer traditionell kvarn. Vi kan lätt i mjukvaran justera temperaturer och se till att vi når den perfekta inmäskningstemperaturen för just den malt vi väljer att nyttja. Eftersom vi maler under blöta förhållanden så försvinner risken för dammexplosioner, och vi får fram en färdig mäsk direkt under malningen.

Så vilka är, enligt dig, de tre största fördelarna med den kvarn ni valt?
– Den största fördelen är att malningen blir säker. Risken för dammexplosion försvinner. Malningen blir mer effektiv och vi får ut mer av råvaran. Vi kan kontrollerat mala till önskad grad och nå högre resultat i utbyte. Sist är snabbheten. För oss tar det ca 30 minuter att mala 1450 kilo malt som vi mäskar in på. Under den tiden har vi även diskat kvarnen efter slutförd malning, säger Oskar Bruno

agitatorwhisky.com

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.