Vi möter Kentucky Owl

Var det Al Capone som stal all whiskey från myndigheterna? Samma myndigheter som i sin tur hade konfiskerat nästan en miljon liter whiskey från Charles Mortimer Dedman och hans Kentucky Owl under förbudstiden.

Foto: Stoli Group

Richard Walker, Global Brand Leader för Kentucky Owl.

Allt om Whisky har träffat Richard Walker, Global Brand Leader Bourbon som berättar historien om Kentucky Owl. Richard är baserad i London och har varit Global Brand Leader hos Stoli group i drygt ett år. Han har tidigare arbetat hos Diageo med single malt i många år och är dessutom gift med en svenska. I april var han i Åre och åkte slalom med familjen.

Richard berättar:
Kentucky Owl grundades redan 1879 av apotekaren Charles Mortimer Dedman. Destilleriet låg vackert vid The Kentucky River och producerade The Wise Man’s Bourbon och var i drift fram till 1916 och förbudstiden.

Lagret bestod då av en miljon liter whiskey som konfiskerades av staten och flyttades uppför floden till Frankfort. I Frankfort lastade man in hela partiet i ett lagerhus så att whiskeyn inte skulle kunna säljas. En mörk natt brinner lagret med all whiskey upp under mystiska omständigheter. Branden var av sådan karaktär att det var konstigt att det inte brann bättre med tanke på all whiskey som förvarades där.

Redan från början startar ryktet att whiskeyn förmodligen stals innan branden av Al Capones gangsters. Branden ska ha varit ett sätt att dölja stölden. Whiskeyn ska sedan hamnat i Chicago på de lokala svartklubbarna. C.D. Dedman själv hade avlidit innan förbudstiden. Men hans familj fick inte en krona i ersättning för whiskeyn och familjen återupptog aldrig whiskeyproduktionen. Kentucky Owl gick i graven i och med detta.

Men som fågel Fenix återuppstod varumärket Kentucky Owl Straight Bourbon 100 år senare. 2014 återupplivade Dixon Dedman, barnbarnbarnsbarnet till C.M Dedman familjeföretaget och började blanda Kentucky Owl igen.

Flera år av rigorös forskning och experimenterande ledde till den första nya whiskeyn som återigen bar namnet Kentucky Owl. Dixon Dedman växte upp med sin familj i Beaumont Inn och hade hört historien om sin förfaders uppgång och fall i bourbonbranschen många gånger. Dixons stora dröm var att återskapa sin familjs Bourbon. Med hjälp av lokala producenter, många sena nätter och en tålmodig familj lyckades han slutligen återskapa Kentucky Owl.

Richard berättar också att Dixon inte byggde något eget destilleri vid återstarten, utan arbetade med några befintliga destillerier i Kentucky för att skapa produkter under sitt eget varumärke.

– Men det var och är fortfarande viktigt för oss på Kentucky Owl att all whiskey som används i vår whiskey ska vara producerad i Kentucky. Vi anser helt enkelt att det är där den bästa whiskeyn produceras.

Berätta Richard, du är anställd som Global Brand Leader på Stoli Group. Har familjen sålt varumärket?
– Ja, i januari 2017 sålde Dedman varumärket till SPI Group. SPI Group är ett Luxemburgbaserat företag som är mest känt för att tillverka Stolichnaya vodka. Men filosofin är fortfarande densamma. Vi vill producera den bästa och godaste whiskeyn i världen. Vi har redan vunnit flera stora priser och medaljer från hela världen som bekräftar att vi är på rätt väg. Vi vill ta hela världen till Kentucky och Kentucky ut i världen. Richard fortsätter:

Det nya destilleriet, med de distinkt pyramidformade byggnaderna ska stå klart 2026.
  • Det är därför vi nu startar bygget av ett eget destilleri i Bardstown, Kentucky. Det nya destilleriet har designats av Shigeru Ban, en prisad och världskänd japansk arkitekt, och kommer skapa en unik upplevelse för besökarna, säger Richard Walker. Det blir ett destilleri byggt som pyramider. På området kommer det finnas flera Rickhouse (lagerhus), buteljeringshus, besökscenter, järnvägsstation och flera sjöar. Vi vill att de som besöker oss ska få uppleva något unikt när det nya destilleriet står klart 2026.
    – Något annat vi är väldigt stolta över är att vi lyckades rekrytera Master Blender John Rhea år 2021. John gick i pension 2016 efter 40 år på Four Roses Distillery. Han har även suttit 17 år i Kentucky Distillers Associations styrelse. John berättade att han inte hade avbrutit sin pensionering för något annat destilleri eller varumärke. Men när Kentucky Owl frågade kunde han inte tacka nej, berättar Richard.
  • Vi har även whiskey under varumärket The Wiseman. The Wiseman Bourbon är vår första release under Master Blender John Rhea. Den släpptes ursprungligen under hösten 2021 och följdes upp av The Wiseman Rye 2022. Lanseringen av The Wiseman Bourbon var en vändpunkt för oss. Alla Kentucky Owls whiskey har varit begränsade utgåvor, förutom Confiscated. Väldigt unik och därmed whiskey i den högre prisklassen.

    Med The Wiseman Bourbon och Rye som buteljeras med en lägre alkoholhalt än de tidigare utgåvorna, samt i en lägre prisklass ökar vi tillgängligheten för alla som älskar god whiskey. The Wiseman Kentucky Straight Bourbon är en blend av fyra olika bourbon mellan fyra och åtta år gamla.

    Här finns tydliga karamelltoner både i smak och doft som följs upp av en kryddighet, en hint av citrus och avslutas med tydliga fatinslag. The Wiseman Kentucky Straight Rye är väldigt traditionell i stilen med en mash bill bestående av 95 % rye och resterande 5 % korn. Här hittar ni en tydlig kryddighet i både smak och doft men också toner av karamell.

    En tydlig citruston kommer fram i smaken och landar i ett nötigt avslut där faten också kliver fram, berättar Richard.

    Det låter gott, men berätta lite om framtiden Richard.
    – Vi vill som sagt ta hela världen till Kentucky och Kentucky ut i världen. Därför har vi ett projekt där vi bjuder in master blenders från olika länder för att skapa en 100 % Kentucky bourbon, men som ska influeras av landets whisk(e)ykaraktär. Ett försök att se ett annat lands unika whiskynoter genom vår bourbon. Så här långt har vi släppt St. Patrick’s Edition i samarbete med Louise McGuane som är grundare till J.J. Corry Irish Whiskey. Vi tycker det är otroligt spännande att försöka fånga essensen från två olika whisk(e)ystilar. Vi har även samarbetat med den japanska master blendern Yahisa Yusuke från Nagahama Distillery och skapat Kentucky Owl Takumi Edition. Takumi betyder mästare och är en av mina egna favoriter säger Richard, Jag häller gärna upp en Takumi och lutar mig tillbaka för att njuta när jag kommer hem efter en lång arbetsdag. Men nu väntar jag med spänning på vårt tredje samarbete. Det blir ett samarbete med en skotsk master blender och jag kan avslöja att vi släpper den nu i september.

    Kentucky Owl på Systembolaget

    www.systembolaget.se

    Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!