Rom från Varberg


Per Ädel lagrar karibisk rom på svenska ekfat i en lokal i Varberg. Nästa steg är att lagra rom tillverkad i fransk stil på Guadeloupe i Västindien, men fortfarande på svenska, nyproducerade ekfat.

– I första omgången fyller jag tio 225-litersfat. Och det kommer att finnas möjlighet att köpa in sig i dem, säger han när Allt om Whisky träffar honom i Varberg.

– Jag kom hit för lite mer än sex år sedan av en slump och huserade till en början i en liten del av undervåningen, förklarar Per Ädel från A-Bay Spirits.

Då var det nästan ingen över huvud taget som jobbade med rom. Och vad jag vet så var det ingen som lagrade på svensk ek

Allt om Whisky har tagit tåget ned till Varberg och sitter i en före detta lantbruksfastighet i utkanten av staden och pratar rom, whisky och fatlagring med honom samt Mikael Vesterberg och Patrik Barkevall från Selected Malts.

– För tre år sedan hade jag vuxit ur min lokal och tog då även över övervåningen där vi är nu. Här har det varit kor tidigare och just här förvarade de sitt hö, säger han.

Sedan korna kördes på porten har det skett en omfattande uppfräschning av byggnaden och den är numera inredd med sittgrupp i ena änden, ett stort bord i den andra och en bar i ett av hörnen. Lokalen är som gjord för möten och provningar. En dörr på ena kortsidan leder ut till ett kallager i två våningar, som är fullt av Pers och Selected Malts’ rom- respektive whiskyfat.

– Hela fastigheten blev lite för stor för mig. Jag kände dessutom att det skulle vara trevligt att ha lokalen tillsammans med någon och kunna växa gemensamt.

Per är en av Sveriges främsta romkonnässörer och har sysslat med sockerrörsdestillatet i ungefär tjugo år. Från början var det intresset för surfing som tog honom till Centralamerika där han fick upp ögonen för det som i dag är hans favoritdryck.

Här hemma i Sverige började han med provningar, blev så småningom importör och oberoende buteljerare och har dessutom tagit fram Sakkarum – ett eget romglas producerat av Reijmyre glasbruk. I dag är romverksamheten Pers heltidssyssla. Intresset för surfing finns kvar och avspeglas i bolagsnamnet A-Bay Spirits. A-Bay syftar på Apelviken, som ligger någon kilometer ifrån den här lokalen, och är ett Mekka för surfare och det var därför Per flyttade från Gävle till Varberg.

– Jag bygger allt runt Apelviken, som är mitt varumärke, säger han och visar upp en flaska med en etikett där det står Abilleug, vilket troligtvis är det äldsta namnet på den omnämnda viken och härstammar från 1500-talet och den tiden som Varberg tillhörde Danmark.

Hos A-Bay kan man köpa både hela fat och andelar som sedan lagras på plats.

Under resorna till Karibien lärde Per känna många destillerier och fick möjlighet att köpa rom som inte fanns på den svenska marknaden. Kruxet var att hans relativt lilla bolag inte kunde köpa i de volymer som destillerierna krävde. Lösningen blev ett samarbete med danska 1423 World Class Spirits.

– Jag slipper en mellanhand när jag köper in rom och har som ett stort centrallager hos dem i Danmark varifrån jag efter hand kan plocka hit vad jag vill ha och har plats för. Förutom det reser 1423 på länder där jag inte har varit så mycket, som Jamaica och Guyana. Och jag har å andra sidan mer kontakter i Dominikanska republiken och känner till alla ställen på Guadeloupe. Tillsammans får vi en bra mix.

För drygt sex år sedan fick Per en ny idé och började skapa egen rom genom att lagra rom från Karibien på svenska ekfat.
– Då var det nästan ingen över huvud taget som jobbade med rom. Och vad jag vet så var det ingen som lagrade på svensk ek. Sedan dess har det växt successivt, säger han.

Men varför svensk ek?
– För att det var ingen som hade gjort det tidigare. Nästan alla lagrar ju på bourbon, eller kanske sherryfat. Jag ville få in en unikitet och samtidigt något svenskt.

Provningar är en bärande del i verksamheten.

Hos A-Bay spirit kan du bli fatägare och på så sätt vara med och se hur rommen utvecklas under lagringen. Per köper lagrad rom från olika destillerier och lagrar alltså i princip, med några enstaka undantag, allt på samma typ av fat. Affärsidén var från början svenska 40-liters ekfat och numera har han även tagit fram mindre 15-litersfat. Per poängterar att ingenting är omöjligt. Vill någon lagra på ett större fat så fixar han det också.

Fatet hyr du med rätt att återfylla det både en och två gånger och att kunna vara med på fatprovningar en gång om året.

– Då sitter jag med fatägarna i två timmar och pratar rom. Det är ett av huvudskälen till att de väljer att köpa ett fat hos mig. Allt handlar inte om flaskorna som de får när rommen har lagrat klart, utan för de flesta är även resan dit en stor del av behållningen.

Det har blivit fler oberoende buteljerare sedan du startade. Ser du positivt eller negativt på den utvecklingen?
– Den är bra och jag hjälper flera av dem. Jag har kontakter och kan hitta rom som andra inte kommer åt. Enda gången som det är en nackdel är när kärleken till rom saknas och de gör det enbart för att tjäna pengar. Många tror att de kan tälja guld med rom.

– Men det bästa som kan hända är när det kommer någon som vill göra sin egen touch eller något annat för att de gillar rom. Ju fler som pratar rom, desto bättre.

När vi möter Per i Varberg har han precis kommit hem från en resa till Västindien och berättar ivrigt om sitt senaste projekt. Han har besökt de franska öarna Martinique och Guadeloupe där de producerar rom på franskt vis, det vill säga att de använder sig av färskpressad sockerrörsjuice. Det innebär att rommen endast kan produceras under en kortare tid, under skördeperioden som infaller från månadsskiftet januari/februari fram till slutet på maj. De får dessutom bara ha ett visst skördeuttag per hektar, vilket gör att mängden rom som produceras är begränsad och nästan ingenting går på export.

– Jag har löst det på ett annat sätt. Om jag inte kan ta deras rom hit till Sverige i några vettiga volymer så får jag ta mina ekfat dit och testa hur det blir att göra det där på plats med deras rom. Jag hade med mig rom som jag hade lagrat i Sverige, och de gillade den.

Per har slutit ett avtal om att kunna lagra sina svenska ekfat i ett nybyggt lager på Guadeloupe. Han kommer att arbeta med 225-litersfat. I första omgången fyller han tio fat med »rhum agricole« – rom gjord på färskpressad sockerrörsjuice, varav hälften kommer att säljas till svenska fatägare.

– Det kommer att bli möjligt att köpa andelar i faten, men det kommer att ske i omgångar. I år säljer jag två fat. Och sedan blir det två till nästa år.

Det finurliga i lösningen är att Guadeloupe tillhör Frankrike och ingår därför i EU vilket gör att det blir smidigt att få hem rommen till Sverige. Om den sedan buteljeras i Norden eller på Guadeloupe får framtiden utvisa.

Det färdiga resultatet – rom lagrad på svensk ek.

Åsa Larsson är utbildad civilekonom, men har arbetat med kommunikation i olika sammanhang sedan 1997, främst som journalist, redaktör och skribent, men även inom PR och som finansiell kommunikationskonsult. Hon är en av två författare till en bok om entreprenörer. Mat och dryck står överst på agendan, men tycker att det mesta är intressant när hon får gå på djupet. Det är nyfikenheten och mötet med människor som är drivkraften.