Bakom kulisserna på Almqvist destilleri

Rebecca Almqvist

Text: Peter Fredberg, Foto: Rebecca Almqvist, porträtt Petter Bülling

Rebecca Almqvist hade en dröm om att skapa sitt eget destilleri och efter 20 år i branschen hade hon en tydlig vision om hur hon skulle nå dit. I december 2022 fick hon hjälp av Sebastian Müller med att installera kopparpannan, som hon döpt till TJ. Redan samma kväll kunde hon njuta av sin egen gin med en dry martini.

Rebecca kommer ursprungligen från Stockholm. Efter att ha jobbat i 10 år som bartender i London, på bland annat den världsberömda baren The Londsdale i Notting hill och tio år på Absolut Vodka med global marketing, sade hon upp sig 2019. Hon passade då på att flytta till Åre, för ägna sig åt sin andra passion, skidåkning.

Det var då hon återigen började smida på planerna att dra igång ett destilleri. Nu har hon slagit ned bopålarna i Rejmyre, Östergötland, efter att ha hittat kärleken i entreprenören Viktor Söderberg. Han driver det 200 år gamla Rejmyre glasbruk. Där visade det sig finnas fantastiska industrilokaler, som Rebecca direkt insåg skulle passa perfekt för hennes destilleri.

– Då var det bara tomma lokaler, så jag har byggt upp allting från grunden. För ett år sedan började jag att jobba med paketeringen av mina produkter. Jag har hela tiden haft en tydlig idé kring hur jag ville att flaskor och loggor skulle se ut och känslan jag ville förmedla med dem. Man skulle tydligt se att de olika flaskorna kommer från samma familj och i slutändan från Almqvist Destilleri. Exempelvis är etiketten till Rejmyre Akvavit designad av konstnären Hannele Fernström.

Rebecca sköter allting själv. Hon destillerar, buteljerar, etiketterar, håller kontakten med sin distributör och andra inblandade så det är verkligen ett enmansband.

– Det här projektet var verkligen ett stort steg för mig. Att gå från att jobba för ett stort företag där jag gjort karriär i 10 år till att göra min egen grej. Att vara ensam är både läskigt och samtidigt otroligt kul och givande. Men rent arbetsmiljömässigt är det självklart roligare att göra saker tillsammans.

Hon har alltid vetat vad hon ville skapa när det kommer till gin och akvavit, så det har varit ett relativt lätt och angenämt arbete. Den största utmaningen var istället alla regler, tillstånd och kontakter med allt ifrån räddningstjänsten till försäkringsbolag.

– Jag ska ha säkerhetsklass 2 och 3, vilket är lika kraftigt som ett vapenförråd. Så det har varit lite kämpigare, men det var bara att ta tag i det och börja beta av den listan.

Hon ser sig själv som väldigt lyckligt lottad, eftersom hon har så mycket kunskap och kontakter från branschen. Det har gjort att många saker har varit lite lättare för henne, än för någon som startar upp utan erfarenhet.

– Jag fick till exempel en distributör väldigt fort, långt innan min produkt var färdig, vilket inte var självklart. Distributörer får 10 samtal i veckan från folk som har startat sitt eget destilleri alternativt vill importera produkter, så därför är mina kontakter guld värda. Man kan säga att jag nu skördar frukterna efter 20 års arbete.

Absolut Vodka är ett av världens mest hållbara destillerier och Rebecca har influerats av deras satsning, så hon försöker vara så hållbar hon kan i sitt lilla destilleri.

– Jag fick ett grönt lån av Almi för att starta upp, vilket innebär att allt det jag gör här på destilleriet hela tiden ska ha ett hållbarhetsfokus.

Tillsammans med Viktor har hon en hel del idéer när det kommer till hållbarhet. En av de ambitiösaste är att ta spillvärmen från glasbruket och att använda den för att förvärma ångan som driver kopparpannan.

– Då kommer vi vara det enda destilleriet i världen som drivs på spillvärmen från ett glasbruk. Arbetet handlar även om att alltid kompostera mina råvaror, så miljöfokus är väldigt viktigt för mig.

Pannan i destilleriet är på 110 liter och döpt till TJ efter hennes bästa vänner och kollegor från tiden som bartender, Tim Stones och Jake Burger. Enligt Rebecca är det bästa med en mindre apparat att det enkelt och snabbt går att experimentera och testa nya idéer.

– Jag har en ny kopparpanna på 230 liter på gång, som jag designat själv, tillsammans med Sebastian Müller. Förhoppningsvis kan den installeras redan i höst, för att öka kapaciteten en aning.

Idag bränner hon sin Nordic Dry Gin, vilken är som en London Dry Gin men med fokus på nordiska smaker. Rejmyre Akvavit är den som hon drömmer om att få exportera, för att få sprida svensk akvavit runt om i världen. Ambitionen är att få folk att inse att den passar perfekt som drinkingrediens. Att hitta råvaror till dryckerna är alltid en balans, de måste fungera för destillation och samtidigt vara hållbara.

– Jag har precis köpt en gård, 30 minuter från destilleriet och hoppas kunna börja använda mina egna råvaror, som äpplen och rabarber. Fänkålen, som jag har både i akvaviten och i ginen, kommer från Finland. Enbär är en helt annan sak, för det går inte att destillera på svenska enbär. Det blir dessvärre alldeles alltför bittert, så beroende av säsong så köper jag in dem från olika leverantörer.

Rebeccas vision är att producera sprit och skapa smakupplevelser som håller högsta kvalitet. Det är det hon har drömt om och som är hjärtat i hennes verksamhet. Hon vill även kunna anställa för att inte bli så känslig för oförutsedda händelser.

– Jag var med om en ridolycka för några månader sedan och kunde inte jobba på 5 veckor. Det resulterade i att jag missade lanseringen av min akvavit på systembolaget inför midsommar, för att jag låg på intensiven.

Hennes drycker finns idag på tre systembolag kring destilleriet och det kommer att tillkomma två butiker till. Det går att beställa dryckerna till vilket systembolag som helst.

– Jag har som sagt haft en dröm om att börja exportera och det ser faktiskt ut som om jag kan komma igång med det redan i år. Mer kan jag inte säga om det just nu!

Nordic Dry Gin

Nr: 39087
Smak: inslag av enbär, blommig älgört, citrustoner, syra från korianderfrön och lingon med mjuka inslag av fänkålsfrön.

Rejmyre Akvavit

Nr: 39496
Smak: karaktär av kummin och fänkål med inslag av fläder, korianderfrö och svenska äpplen.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!