Captain Lawrence kommer till stan

Scott Vaccaro

Än så länge är hantverksbryggeriet Captain Lawrence ett ganska okänt namn i Sverige, med bara något fåtal öl på hyllan. Men det kan komma att ändras. Grundat 2006 av Scott Vaccaro har det långsamt och målmedvetet vuxit i både rykte och kapacitet, samtidigt som man inte släppt taget om den plats där man vuxit fram; Westchester County, ett litet stycke norr om New York. Här ligger både bryggeriet, ölhallen och det relativt nystartade destilleriet Current Spirits, där man bland mycket annat gör en egen whiskey. Allt det där blir man ju såklart nyfiken på, många frågor kräver svar, och Scott Vaccaro stod mer än gärna till tjänst:

Vem eller vad, är eller var, Captain Lawrence?

Det roliga är att det finns ett svar till var och en av de där frågorna. Mest relevant för bryggeriet är att så hette den gata där jag växte upp, där jag också bryggde mitt första egna öl när jag var sjutton. Det visade sig att gatan fått sitt namn efter en verklig person, som händelsevis är begravd några kilometer därifrån, men allt det där visste jag inte när jag satte namnet på mitt bryggeri. Då var det bara en för mig speciell plats, där jag bryggde mitt första öl.

Ni verkar ha en häpnadsväckande kapacitet, med en produktion på drygt hundra öl per år. Det är mer än vad långt större bryggerier mäktar med. Hur klarar ni det?

Faktum är att de flesta av de där ölen kanske aldrig lämnar bryggeriet. Vi har åtta stycken öl vi producerar året runt, men i vårt pilotsystem, som producerar 10-15 fat åt gången, experimenterar vi hela tiden med nya idéer och ingredienser. Av dem går de flesta rätt på kran i vår ölhall eller i våra provsmakningsrum.

Var hittar ni inspiration till nya öl? Ingredienser? Andra producenter? Ryktesvägen?

Jag får inspiration från hela vår industri, vinmakare, destillerare, livsmedel etc. Men jag ska inte ha äran av alla öl vi producerar. Jag har mycket begåvade anställda här på bryggeriet, och alla är med om att skapa och brygga öl i pilotsystemet.

Var får ni ingredienser ifrån? Hur mycket är lokalt?

En del av den malt och den frukt vi använder kommer härifrån NY, men större delen av våra råvaror kommer från olika platser över hela världen: malt från Europa, humle från Australien, Nya Zeeland och nordvästra USA, till exempel.

Vilket är det mest komplicerade öl ni bryggt?

Några av de fruktiga ekfatslagrade ölen är rätt så komplexa, men den öl som hade flest olika steg var vår Nor Easter Winter Warmer. Den bryggdes som en stout, med en belgisk jäst som fick jäsa ungefär halvvägs. Så tillsatte vi ett ton fläderbärssirap och tog upp ABV till över 11 %, och på det följde lagring i bourbonfat. Det är en otroligt komplex öl, och jag har fortfarande kvar några flaskor från vår första batch som vi bryggde för runt 15 år sedan.

Och finns det nån öl som inte alls gick som förväntat?

Visst, vi har haft vår andel av misslyckanden. Men om vi inte haft det så skulle det ju betyda att vi inte utmanat gränserna tillräckligt!

Finns det nån öl som ni ännu inte gjort, men gärna vill göra?

Jag är mycket förtjust förtjust i blended hög ABV malt/vin-hybrider, men jag har ännu inte satt mig ner för att verkligen få ihop det och producera något. Jag hoppas jag får till något i år.

Fram till nu fanns inte mycket att välja på från er i Sverige. Pacific Dawn är bara det andra av era öl som kommer till Systembolaget. Finns det planer på fler lanseringar?

Vi kommer fortsätta brygga spännande öl, och presentera dem för Systembolaget. Med lite tur kan vi få in flera öl ganska snart.

Vad händer på ert destilleri Current Spirits? Och Mt Kisco är inte särskilt gammalt, men ändå en succé. Betyder det här att ni måste bygga ut produktionen?

Destilleriet har varit skoj, men det tar tid att göra bra whiskey. Vi släpper nu äntligen treårig singelmalt som vi har destillerat, lagrat och balanserat, och jag tycker den är jäkligt bra! Vi kommer fortsatta lägga ner fat och presentera spännande, ny sprit.

Vi startade Mt Kisco ett par månader innan Covid slog till, och det var bara att gilla läget. Det har tagit några år att hitta rätt, men nu är vi nöjda med hur det ser ut och vart det är på väg. Just nu lagrar vi vår whiskey där, och det är ännu ett ställe där vi kan visa fram och sälja vår öl. För ögonblicket har vi inga planer på expansion eller utbyggnad, men man ska aldrig säga aldrig!

Ni har redan gjort mycket för hållbarhet och lokalsamhälle, där ni har del i flera olika program. Kommer ni utöka på något vis?

Vi försöker hela tiden ge tillbaka till det samhälle där vi bor och arbetar, eftersom det har givit oss så mycket. Utan det lokala stödet vore vi ingenting, och vi är övertygade om att vi måste använda vår verksamhet och lokala förankring för att ge tillbaka det vi kan. Det kan vara allt från att öppna våra lokaler för olika insamlingar till att donera produkter eller ge av vår tid. Vi vill vara en del av lokalsamhället, precis som alla lokala verksamheter borde vara.

Pacific Dawn Double India Pale Ale (DIPA)

Pris: 32,90kr
Alkoholhalt: 9,1%
Volym: 355ml
Nr: 13069

Läs också vår post om den nyss lanserade ölen här: Captain Lawrence lanserar Pacific Dawn

https://www.captainlawrencebrewing.com/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!