Uile-Bheist Distillery

Destilleriets eleganta glasfasad, alldeles intill floden Ness.

Under många år fanns det i Inverness tre whiskydestillerier. Men det tog slut under 1980-talet, när Glen Mhor (grundat 1846) och Glen Albyn (grundat 1892), som bägge låg vid Caledonian Canal, tystnade år 1983, för att två år senare följas av Millburn (grundat 1807). Man kan säga att de alla tre sjönk i den ökända ‘whisky loch,’ som orsakats av överproduktion, och alla tre revs så småningom.

Text: Gavin D. Smith Foto: Kenneth Stephen

Men nu är whiskytillverkningen tillbaka i Inverness, tack vare Uile-bheist. Det uttalas EWL-uh vehst, och är det gaeliska ordet för monster, en blinkning till Loch Ness-monstret, eller ‘Nessie,’ som sägs bo i den närbelägna Loch Ness. Enligt myten såg man Loch Ness-monstret för första gången år 565 e.Kr. när Sankt Columba drev tillbaka ett ’vattenmonster’ ner i floden när han såg att det attackerade en av hans lärjungar.

Uile-bheist beskrivs av medgrundaren och hotellägaren Jon Erasmus som Skottlands första ‘brewstillery,’ då man gör både öl och whisky i en tilltalande ny byggnad vid sidan av Erasmus Glen Mhor Hotel and Waterside restaurant, intill River Ness mitt i staden.

Enligt destillerichefen Donnie Christian, som har en bakgrund i både detaljhandel och besöksindustri var det så att:
– Jon och hans fru Victoria hade i flera år velat ha ett eget bryggeri och på Glen Mhor fann de den perfekta platsen för att bygga sin dröm. En av de stora fördelarna med platsen är att färskvatten rinner praktiskt taget rätt utanför dörren: River Ness. Och en del av syftet med Uile-bheist var att få besökare att stanna i Inverness, för att bidra till stadens ekonomi. För oss är det Inverness kronjuvel.

Man använder en nyskapande vattenvärmepump för att utvinna värme från det vatten man pumpar upp från River Ness, tillsammans med solpaneler för att generera elektricitet, vilket sammantaget ger både el, värme och varmvatten, inte bara till Uile-bheist, men också till det intilliggande hotellet, lägenheterna och restaurangen, vilket leder till en uppskattad besparing av 250 ton kol per år.

Head Distiller Andrew ’Drew’ Shearer arbetade tidigare på Kinarara Distillery, men styr nu hela processen på Uile-bheist.

Hela grundvalen för Uile-bheist baseras runt återuppväckta myter och legender i lokal folktro, där konstnären och designern Ken Taylor har skapat uppseendeväckande uttryck på detta tema. Han är känd för sina popkulturella bilder, med kraftfulla affischer för sådana som Metallica, Pearl Jam, Bob Dylan och The Rolling Stones.

Både bryggning och destillering inleddes i maj i år, med utrustning från de tyska bryggeriexperterna Schultz. Donnie Christian hävdar bestämt att det finns en tydlig synergi mellan ’tyskt bryggerikunnande och skotskt destilleringskunnande’ och lägger till att:

– Det här är Schultzs första pannpar och allt är automatiserat. Målet är att mäskningen ska ske i bryggeriet två dagar per vecka, vilket ger bryggaren de övriga fem dagarna. Det finns också jäskar i rostfritt stål för whiskyproduktion på nedre våningen.

Drew Shearer är destillerichef och i hans CV finns en närmast obligatorisk examen i bryggning och destillering från Edinburgh’s Heriot-Watt University, tillsammans med erfarenhet från Starlaw Grain Distillery och Matugga Rum Distillery i centrala Skottland, plus en tid på Kinrara Gin Distillery, inte långt från Aviemore i Inverness-shire.
Enligt Shearer så gör de:

– En singelmalt som är mycket lätt i stilen. Vi använder bryggerijäst för att maxa fruktigheten, och ’bollen’ på pannan, tillsammans med det sätt som vår lyne arm är konstruerad ger en lättare sprit. Malten får vi från Baird’s, som har ett mälteri i staden. Förhoppningsvis har vi något anständigt om tre år i ett bra fat, men vi får se hur det mognar. Det är inte hugget i sten när vi ska buteljera.

Utrustningen kommer från det välkända tyska företaget Kaspar Schultz.

Målet är att fylla 200 till 250 fat under det första årets produktion, en del för destilleriets eget bruk och en del för enskilda kunder. Det mesta av spriten kommer förmodligen läggas på bourbonfat, men en del läggs också på sherryfat.

Medan man väntar på att singelmalten ska mogna buteljerar man en del new make till försäljning, tillsammans med en ’spirit blend’ man kallar ’Colpach’. Den kommer erbjudas till de som följer på rundturen på Uile-bheist, tillsammans med prover på de fyra öl man för närvarande producerar.
Donnie Christian understryker att:

– Vi kommer ha mellan 200 och 250 whiskies i baren för att göra det till en verklig whiskydestination, och i år kommer vi öppna en presentbutik, entré och restaurang på det som nu är en öppen gårdsplan.

Uile-bheist är det första nya destilleriet att byggas i Inverness på över 130 år, och det är otvivelaktigt ett måste att besöka om man är i The Highlands huvudstad. Med så många törstiga Nessie-jägare i området verkar det givet att det blir en verklig monsterhit.

Mer om Uile-bheist

För mer information eller för att boka någon av de rundturer och upplevelser som erbjuds, gå in på: www.uilebheist.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!