Innis & Gunn fyller 20!

Dougal Gunn Sharp

Innis & Gunn, det omtalade skotska bryggeriet fyller 20 år i år. Det har varit 20 år av uppseendeväckande och omtalade öl, ibland som ett resultat av noggrann planering, som deras whiskylagringar i samarbete med flera välkända destillerier. Och ibland som rena infall, till exempel när Dougal Gunn Sharp av en händelse provade lokala körsbär och på stående fot köpte två ton för att göra en egen kriek. Men hur går det nu? Och vad händer framöver? Allt om Whisky fick ställa några frågor:

Hur är läget hos Innis & Gunn? Har ni påverkats mycket av allt som hänt mer eller mindre nyligen; pandemi, krig, räntor, logistikproblem o.s.v?


Det går rätt bra för oss, men precis som alla andra företag tampas vi med höjda kostnader och osäkerhet på marknaden. Men även om det är tufft så ägnar vi oss åt att brygga gott öl till alla våra vänner runt om i världen.

Ni kan se tillbaka på tjugo år av mycket uppskattade och nyskapande öl. Hur ska ni överträffa det under de nästa tjugo åren?
Tack så mycket! Det kan vi verkligen – det har hänt så mycket de senaste tjugo åren, och vi är verkligen stolta över vad vi åstadkommit.
Vår grund har alltid varit självständigt tänkande, för det har alltid tagit fram våra bästa sidor, och efter 20 år står vi kvar på den grunden. Det kommer vi göra i 20 år till, och jag vet att det kommer leda till nya, spännande och kanske oväntade platser och öl.

Innis & Gunn har många vänner i Skandinavien. Finns det några planer på en skandinavisk utgåva, kanske en öl lagrad på akvavitfat, eller en lingonlambic?
Vi vet hur mycket ni i Skandinavien gillar att prova nya smaker och stilar – precis som vi gör. Vi skulle verkligen vilja prova att lagra vårt öl i akvavitfat, som om ni kan skaffa fram några såna så kör vi!

Finns det några planer på att uppgradera eller utöka bryggeriet?
Vi planerar investeringar i vårt bryggeri i Perth, för att installera en burklinje, och sedan en flasklinje för att enklare kunna producera våra small batch som vi vet är mycket omtyckta i Skandinavien. Men planerna på att bygga ett stort bryggeri på den tomt vi köpt i Heriot Wat i Edinburgh får vänta till dess marknaden lugnat ner sig och kostnaderna stabiliseras.

När ni planerar inför framtiden, lägger ni noggranna planer eller lämnar ni mycket utrymme för improvisation?
Vi har alltid en långsiktig plan och strategi, men med tanke på att allt just nu är så oförutsägbart så måste vi vara flyfotade och redo för allt. Vi måste också vara redo att snabbt utnyttja de tillfällen som dyker upp. Det är en av de saker jag tycker så mycket om med vår verksamhet och de som jobbar där, att vi alltid kan anpassa oss och utnyttja de tillfällen som dyker upp.

Finns det något öl du gärna skulle vilja göra men som du ännu inte gjort?
Jag har några av världens äldsta ölflaskor, bryggda 1875 för en expedition till Arktis som gick samma år. De reste hela vägen till Arktis och kom sedan tillbaka till England. Jag skulle verkligen vilja återskapa smaken i det ölet i en begränsad upplaga.

Alla kanske inte känner till er Brew School, hur går det med den?
Brew School är som en kockskola, men i stället för att lära dig laga mat så lär du dig att brygga öl. Bryggningen görs i Grainfather-system, och våra egna Brewtenders går igenom teorin bakom bryggning och förmedlar de praktiska färdigheter som krävs. De finns i alla våra Taprooms, så det finns massor av läcker mat och såklart öl under hela dagen. Två veckor senare är det öl du bryggt klart, och du kan ta hem det för att avnjuta i lugn och ro. Man kan boka en plats online, och vi märker ett stort intresse, ofta så att det är utsålt. Jag kan verkligen rekommendera det till alla som vill ha en kul dag, och samtidigt lära sig mer om öl.

Och till sist; När kommer du till Sverige?
Jag tycker mycket om att besöka Sverige, så just nu väntar jag bara på en inbjudan från Allt om Whisky, till en av era berömda fester!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!