Torabhaig Allt Gleann the Legacy Series Batch Strength

Den 15 mars kommer ett riktigt kraftpaket till Systembolaget från Torabhaig Distillery på ön Skye i Skottland. Då lanseras deras hyllade Allt Gleann the Legacy Series – en stiligt rökig whisky på styva 61,1% gjord på malt med 78ppm.

Torabhaig är Skye’s andra och yngsta destilleri som började producera whisky så sent som 2017, men deras utgåvor har visat att om man kan konsten att koka bra sprit så blir whisky snabbt riktigt bra i faten.

Allt Gleann the Legacy Series Batch Strength som nu lanseras är blott fem år gammal men smakmässigt så är det en makalös whisky med en ung och pigg rökighet som drar åt lägereldhållet.

Bruce Perry jobbar som Global Brand Manager för Torabhaig Distillery och han menar att under för många år så har både branschen och konsumenter stirrats sig blinda på ålderangivelse på whisky.
– Denna release är fem år och vi är stolta över att ha tagit fram en så ung whisky med så mycket smak och kraft som denna buteljering faktiskt besitter, säger han. Vi använder långa fermenteringstider, mellan 80 till 120 timmar och vi kör våra pannor väldigt långsamt och med längre tid än vanligt mellan skärpunkterna vid destilleringen vilket ger oss mycket smak i spriten som läggs på fat.

Denna buteljering är lagrad på 80% first fill bourbonfat och 20% refill bourbonfat vilket inte ger whiskyn någonstans att gömma sig utan det är en ärlig whisky.

Batch Strength
Detta är den tredje whiskyn i serien Allt Gleann the Legacy Series och här får man äntligen ta del av Torabhaig på fatstyrka, eller Batch Strength. Detta är inte en single cask-lansering utan de har producerat 40 000 flaskor av denna batch och de har valt att inte tillsätta en enda droppe vatten, vilket gör att den är buteljerad vid kraftfulla 61,1%.

– Vanligtvis så sänker vi alkoholstyrkan till 46% men i det här fallet med Allt Gleann batch strength så har vi inte justerat något utan det som de ingående faten gav oss har vi buteljerat och då hamnade styrkan på 61,1%. Till och med vi själva blev förvånade hur balanserad men samtidigt smakrik denna whisky är. Vi är väldigt stolta över denna buteljering och vi hoppas att alla våra svenska vänner kommer att älska den lika mycket som vi själva gör, avslutar Bruce.’

Torabhaig Allt Gleann the Legacy Series Batch Strength

Nr: 41636
Alkoholhalt: 61,1%
Volym: 700 ml
Pris: 897 kr
Lanseras 15/3

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.