Whisky från Lindores Abbey äntligen i Sverige


Den första skriftliga referensen till whisky som produceras i Skottland relaterar till Lindores Abbey.

I skatterullar från 1494 så listas det att på order av kung James IV ska ”åtta bolls malt” presenteras för munken John Cor för att producera ”aqua vitae” – livets vatten: ”To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.”

Denna enkla rad är det första beviset som finns att whisky producerades i Skottland 1494, och platsen där John Cor verkade var just Lindores Abbey. Det var naturligtvis inte tal om något destilleri så som det ser ut idag. Det munkarna gjorde på den tiden var att de producerade en dryck som var baserad på malt men som också var kryddad med honung och örter. Hur länge whisky producerades på Lindores Abbey vet ingen, men man vet att klostret började plockas ned bit för bit runt 1585 – det vet man för att Edinburghs kommun köpte klosters väldiga klocka vid den tidpunkten.

Drew och Helen McKenzie Smith
Klosterruinerna och dess marker bytte sedan ägare ett antal gånger genom århundrandena innan det slutligen köptes av Drew McKenzie Smith’s farfars far för tre tusen pund 1913. Drew ärvde sedan i sin tur ägorna 2003 och det är han och hans fru Helen McKenzie Smith som är grundare av destilleriet Lindores Abbey. När de ärvde ägorna så beslutade sig paret för att flyttade hem till Fife och i och med det så började även en dröm att gro – att återföra whisky till Lindores Abbey. Men att drömma är en sak, att kunna genomföra den är något helt annat. Det tog åtskilliga år att gå från idé till handling där det största problemet var finansieringen – det är nämligen ofantligt dyrt att bygga ett destilleri.

Efter tio års idogt kämpande så hade Drew och Helen till slut fått med sig en rad finansiärer på projektet och nästa del av arbetet kunde ta vid – att planera och bygga destilleriet. Den välkända whiskykonsulten Dr. Jim Swan anlitades och tillsammans med honom tog de fram ritningarna till Lindores Abbey Distillery.

Destilleriet tar form
De bröt mark i februari 2016 och destilleriet stod färdigt och kunde göra sin första destillation i december 2017. Under byggnationen så gjordes fler utgrävningar på platsen och de fann bland fler bevis som berättar om att de producerade whisky vid platsen redan på 1400-talet. Bland annat så hittades ett destillations kärl vilket idag finns att beskåda intill klostret.

Drew ansåg inte att det skulle vara i klostrets anda att producera en gin, i stället så valde de att ta fram en Aqua Vitae – den sprit som producerades på denna plats redan år 1494. Deras moderna Aqua Vitae kokas i deras kopparpannor och kryddas sedan med frukt och örter från den gamla klosterträdgården som ligger precis på andra sidan vägen från destilleriet.

Den första buteljeringen
Jobbet med att lansera deras första whisky var ett enormt projekt.
Det är en lång process och mycket jobb med att skapa den första buteljeringen från ett destilleri, men under pandemitider så var det ännu mer utmanande. De kunde inte ha möten på kontoret eller samlas för att prova de olika utkasten utan allt skedde via zoom. Och de var tvungna att skicka prover via posten som tog extra lång tid. Det var jobbigt då, men när de nu ser tillbaka på det så blev det bra i alla fall. Whiskyn togs väl emot och det är något de är enormt stolta över – att faktiskt ha återfört whisky till whiskyns spirituella hem.

Den första officiella whiskyn som de lanserade var Lindores Abbey Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV. Du som kan dina romerska siffror ser direkt att det är en hyllning till John Cor – MCDXCIV betyder 1494.

Destilleriet i dag
De använder kornsorten Laureate som odlas på lokala gårdar runt om destilleri och på fält som historisk skulle ha tillhört klostret. De har tre kopparpannor – en stor wash still och två mindre spirit stills, vilket ger större kopparkontakt i den slutliga destilleringen och som i sin tur skapar en renare och fruktigare sprit.

De jäser i traditionella washbacks gjorda i trä och som är tillverkade av Joseph Brown i Dufftown. Vattnet som de använder till sin whisky kommer från en brunn nära destilleriet, så att vi kan använda samma källa som användes år 1494. Klostret försörjdes för av flera brunnar såsom Abbot’s well, Monks well, Bluidy well och Witches well.

De strävar ständigt efter att göra produktionen så hållbar som möjlig och att hela tiden hålla ned sitt koldioxidavtryck. Därför jobbar de så mycket de kan med lokala leverantörer och företag.

Lindores Abbey Single Malt Whisky i Sverige

Lindores Abbey MCDXCIV

Alkoholhalt: 46%
Nr: 52069
Volym: 70 cl
Pris: 708 kr

Lindores Abbey Cask of Lindores Bourbon II

Alkoholhalt: 49.4%
Nr: 52186
Volym: 70 cl
Pris: 795 kr

Lindores Abbey Cask of Lindores II STR Red Wine Barrique

Alkoholhalt: 49.4%
Nr: 52418
Volym: 70 cl
Pris: 795 kr
Lanseringsdatum:

Lindores Abbey The Friar John Cor II

Alkoholhalt: 60.9%
Nr: 52443
Volym: 70 cl
Pris: 849 kr

Lindores Abbey Aqua Vitae

Alkoholhalt: 40%
Nr: 54511
Volym: 70 cl
Pris: 586 kr

Etiketter

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.