Emma tipsar: Två öbor i olika stil

Först ut är ett tips från Skyes andra whiskydestilleri; Torabhaig. Detta är ett ungt destilleri som startade upp sina pannor så sent som 2017. Helt klart fortfarande en doldis bland de tusentals single malts som kommer från Skottland. Ett besök på destilleriet är ett måste om man har vägarna förbi, det är fantastiskt att besöka.

Den här buteljeringen lanserades i Sverige i mitten av mars. Den har varit efterfrågad av entusiasterna en längre tid, mycket på grund av sin betydligt högre alkoholstyrka. Vanligtvis buteljerar de sin whisky på 46 % men den här är betydligt mer potent. Det är den tredje whiskyn i serien Allt Gleann the Legacy Series och äntligen får vi uppleva Torabhaig på fatstyrka, eller Batch Strength. Av de 40 000 flaskor som producerats landade ca 500 flaskor i vårt avlånga land. Då kanske det säger sig självt att det inte är en single cask-lansering. Denna batch har inte vattnats ner utan buteljerats på den styrka som ”batchen” landade på.

Men sin framträdande lägereldslika rökiga destillerikaraktär och fräscha inramning har den här lanseringen med en något starkare alkohol funnit sin plats redan på många hyllor. Själv tycker jag Torabhaig går från klarhet till klarhet och ibland – trots sin unga ålder – håller de en fantastisk nivå och stil om man jämför med många andra så kallade nykomlingar.
Whiskyn är producerad på malt med 78ppm. Den är lagrad på 80 % first fill bourbonfat och 20 % refill bourbonfat.
Whiskyn är som ett riktigt kraftpaket!

Torabhaig Allt Gleann the Legacy Series Batch Strength

Alkoholhalt: 61 %
Nr: 4163601
Pris: 897 kr
Betyg: 8/10p

Så kommer vi till min andra rekommendation. Det finns som jag vid tidigare tillfällen nämnt några whiskies man återkommer till med jämna mellanrum. Det här är just en sådan buteljering. Det är Highland Parks 12 åriga standardbuteljering. Den har lagrats på en blandning av bourbon- och olika sherryfat och håller fortfarande en helt ok prislapp. Visst har många provat denna guldklimp, från den karaktärsfulla ön Orkney, men det här får bli en påminnelse om att lyfta en gammal kär och trogen favorit till ytan igen.

Highland Parks karaktäristiska ljung- och honungstoner känner man väl igen och är svåra att inte bli lite förförd av. En mycket välbalanserad favorit som har sin finslipade svaga strimma av rök välintegrerad bland noter av fat, choklad, torkad frukt och citrus. Helt klart en whisky som fortfarande har en välförtjänt plast på whiskyhyllan där hemma.

Highland Park 12 Years

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 531
Pris: 479 kr
Betyg: 8,2/10p

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!