Talisker – en smakfull upplevelse

Det vackra läget är en av Taliskers många attraktioner.

Isle of Skye är en av Skottlands mest besökta turistdestinationer, och Talisker har flest besökare av alla Diageos destillerier. Under de senaste åren har Talisker och den lilla byn Carbost, där destilleriet ligger, tagit emot bortåt 75 000 besökare per år, eller 700 om dagen under högsäsong. Även whiskyförsäljningen har skjutit i höjden, och varumärket säljer nu runt 3,2 miljoner flaskor per år, vilket gör det till den åttonde mest sålda skotska singelmalten.

Med tanke på den press som skapats av denna ikoniska whisky och dess destilleri, så var det givet att ägaren Diageo var tvunget att vidta åtgärder för att framtidssäkra Talisker, så att de allt fler besökarna även framöver skulle få en trevlig upplevelse.
Dessa åtgärder slutfördes i somras, och resultatet är långt fler besöksfaciliteter och en mycket rymligare känsla jämfört med hur det var tidigare. Enligt Louise Ellis, Brand Home Lead Guide:
– Besökscentret har flyttats till ett före detta lager och på det hela taget får man nu en mycket trevligare upplevelse, med mer plats, så det känns inte lika trångt även om vi har många besökare.
– Vi har två barer och två provningsrum, plus olika alternativ för besökare som inte tänker besöka destilleriet, vilket frigör plats, och vi tar inte emot bussresor. De allra flesta av våra besökare reser på egen hand, många kommer från Nordamerika. Somliga kommer bara för en dram eller en cocktail, och för dom är det en Talisker-upplevelse.

På besökscentret välkomnas man av en sprakande brasa.

När man kommer in på besökscentret möts man av en välkomnande brasa, omgiven av bekväma stolar, med en trevlig bar och en helt ny butik alldeles intill. I butiken kan man välja bland ett omfångsrikt utbud av Taliskers whiskies, plus det populära alternativet att buteljera sin egen whisky, tillsammans med märkesvaror och presentartiklar, helt i linje med Diageos andra förnyade besökscentrum, som till exempel på Glenkinchie, Cardhu, Clynelish, Glen Ord och Caol Ila.
Tvärs över vägen från destilleriet ligger det helt nya, sextiotalsinspirerade Wild Spirits Café, med vyer över Loch Harport. Här kan man köpa snacks, Diageo whiskies och cocktails med Talisker som bas. Caféet har en viktig roll i att försöka sprida ut besökarna så mycket som möjligt över anläggningen för att undvika trängsel.
Made by the Sea Tasting Experience.

Rundturerna på destilleriet ägnas mer åt hur man skapar smaker, snarare än datum och kapacitet, helt i enlighet med Diageos principer. Men man lyfter avgörande händelser i destilleriets historia, med början då det grundades av bröderna Hugh och Kenneth MacAskill år 1830, och även sådant som då man lade in Talisker 10 yo i den ursprungliga raden av Classic Malts som släpptes 1988, samtidigt som det första besökscentret öppnade på anläggningen.
En av rundturerna innefattar själva produktionen, de andra två fokuserar mer på smakerna.

Nu finns det tre olika rundturer att välja bland: En entimmes Talisker Distillery Tour med en rundtur i produktionen, där man ägnar mycket tid åt att förklara hur man skapar Taliskers karaktär, följt av provning av tre olika whiskies.
Om man inte är så intresserad av själva produktionen finns den halvtimmeslånga Made by the Sea Tasting Experience, där man mycket ingående utforskar hur naturen på Skye påverkar den whisky som görs där, och även här avrundas turen med provsmakning av tre olika whiskies.
Mer erfarna besökare kan välja en tur som tar en och en halv timme: Cask Draw and Tasting Experience. Inte heller denna tur tar en igenom produktionen, men ger deltagarna chansen att prova fem unika whiskies rätt från fatet, där man börjar med en nioåring och sedan fortsätter upp till en artonåring. Dessa whiskies kan ha legat på olika fat, som vin-, rom-, portvins- och sherryfat.
När det gäller besök så är Talisker ett av Skottlands främsta destillerier, med sitt spektakulära läge och unika metod med fem pannor och worm tub, vilket skapar landets kanske mest distinkta singelmalt. De stora förbättringar och utökningar som gjorts på senaste tiden betyder med all säkerhet att ett besök på Talisker kommer att vara både trevligt och givande under de kommande åren.

Förbokning på www.malts.com rekommenderas starkt för alla rundturer, och på webplatsen finns också övrig information om destilleriet och de singelmalt som finns att köpa.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!