Banner

Öl på Fårö

Av | Publicerad 2015-04-22 | Lämna kommentar

856780Stafva gård i Barlingbo på Gotland är en mytomspunnen gård med gravar från
järnåldern och offerplatser. Där har det länge bryggts både dricke
och öl, om det vittnar de gamla recepten på gårdsölen. Gotlandsdricka, ”dricku” eller ”dricke”, är ett gotländskt öl med rötter från forntiden. Det berättas att vikingarna passerade Gotland enbart för att hämta upp öl på sin väg mot Konstantinopel.

Sedan hösten 2013 finns också Barlingbo Bryggeri på Stafva. Bakom det står Niklas Gustafsson och Jonny Warg som idag brygger ett tiotal olika öl och åtta av dem finns i Systembolagets Beställningssortiment. Bland annat det intressanta Bysen N°:1 (BS 88672, 20,10 kr, 33 cl) som görs på en blandning av korn, vete och humle.

Den 15 juni öppnar Barlingbo Bryggeri en bryggeripub på Fårö i samarbete med Restaurang Fårögården vid gamla Fårös östra skola. Fåröbryggeriet kommer att förse den lokala puben med 40-60 olika öl, cider och mjöd, för att skapa en ölpub på Fårö. Ölstilarna kommer att variera från ljus till mörksvart, fruktigt, syrligt, sött, välhumlat och även ohumlat.

Etiketter: , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.