Öl på Fårö

856780Stafva gård i Barlingbo på Gotland är en mytomspunnen gård med gravar från
järnåldern och offerplatser. Där har det länge bryggts både dricke
och öl, om det vittnar de gamla recepten på gårdsölen. Gotlandsdricka, ”dricku” eller ”dricke”, är ett gotländskt öl med rötter från forntiden. Det berättas att vikingarna passerade Gotland enbart för att hämta upp öl på sin väg mot Konstantinopel.

Sedan hösten 2013 finns också Barlingbo Bryggeri på Stafva. Bakom det står Niklas Gustafsson och Jonny Warg som idag brygger ett tiotal olika öl och åtta av dem finns i Systembolagets Beställningssortiment. Bland annat det intressanta Bysen N°:1 (BS 88672, 20,10 kr, 33 cl) som görs på en blandning av korn, vete och humle.

Den 15 juni öppnar Barlingbo Bryggeri en bryggeripub på Fårö i samarbete med Restaurang Fårögården vid gamla Fårös östra skola. Fåröbryggeriet kommer att förse den lokala puben med 40-60 olika öl, cider och mjöd, för att skapa en ölpub på Fårö. Ölstilarna kommer att variera från ljus till mörksvart, fruktigt, syrligt, sött, välhumlat och även ohumlat.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!