Balvenies hyllning till maltmästaren


Hur visar man som företag uppskattning för lång och trogen tjänst? Med en guldklocka, en medalj eller en kristallskål? För whiskyjätten Balvenie var inget av alternativen ovan tillräckligt. När maltmästare David C. Stewart MBE firar 55 år som anställd väljer Balvenie att lansera The Balvenie DCS Compendium Chapter 3 – en unik whiskytappning som omfattar en whisky från varje årtionde sedan 1960-talet. Det rekommenderade priset är på 650 000 kronor. På svenska marknaden återfinns samlingen exklusivt på Viking Line.

David C. Stewart MBE har arbetat hos Balvenie i över 55 år och är en högt respekterad maltmästare i whiskykretsar. Hans titel, MBE, står för Member of the Order of the British Empire där han blev invald av drottning Elizabeth II i början av 2016 tack vare sina insatser för den skotska whiskyindustrin. Redan då släppte Balvenie en första samling med 25 utvalda whiskytappningar för att hedra Davids karriär.

The Balvenie DCS Compendium Chapter 3 är den tredje samlingen och det finns endast 50 exemplar världen över. Whiskysamlingen omfattar fem olika tappningar från olika årtionden. Den äldsta whiskyn har lagrats sedan 1961, samma år som David C. Stewart började hos Balvenie. Samlingen innehåller även en whisky från 1973 lagrad på europeiskt ekfat, två lagrade på amerikanskt ekfat från 1981 och 1993 samt en whisky från 2004. Alla tappningarna är noggrant utvalda efter milstolpar i Balvenies historia.

– Som maltmästare är en av mina största utmaningar att hantera Balvenies värdefulla lager. The Balvenie DCS Compendium Chapter 3 är en hyllning till de strategiska besluten som vi har fattat under alla år, både när det gäller att hantera det vi har och att komma med nya innovationer. Jag är väldigt stolt över hur de här tappningarna berättar Balvenies historia, säger David C. Stewart MBE.


Balvenies nya samling presenteras i en exklusiv skräddarsydd förpackning av körsbärsträ med mässingsram, handgjord av den skotska hantverkaren Sam Chinnery. Till samlingen medföljer även en bok skriven av Dr. Samuel J. Simmons, Balvenies globala ambassadör.

Samlingen kommer att finnas tillgänglig hos Viking Line och på deras whiskymässa mellan den 11–14 januari 2018. På mässan kommer en masterclass med David C. Stewart att hållas då han presenterar The Balvenie DCS Compendium Chapter 3. The Balvenie DCS Compendium Chapter 3 innehåller fem flaskor à 70 cl och har ett rekommenderat cirkapris på 650 000 kronor.

SMAKPROFIL – The Balvenie DCS Compendium Chapter 3

1961 Aged 55 years – Cask 4193
Lagrad på europeiskt ekfat, Oloroso-sherry. Fylld 14 juni 1961. Alkohol: 41.7%.
Doft: Mild och honungslen, med en intensiv doft av rosenblad och lavender.
Smak: Vacker och djup med smak av brunt socker, kola och knäck, samt en touch av kanel.
Eftersmak: Blommig och kryddig med krämig vanilj.

1973 Aged 43 years – Cask 8556
Lagrad på europeiskt ekfat, Oloroso-sherry. Fylld 7 juni 1973. Alkohol:46.6%.
Doft: Djup doft av ek, torkad frukt, marmelad och kryddig ingefära.
Smak: Saftig och kryddig smak följt av vanilj, mörk choklad, nötter och en jordnära sötma.
Eftersmak: Läcker balans av torkad frukt och krydda.

1981 Aged 35 years – Cask 7824
Lagrad på återfyllt amerikanskt ekfat. Fylld 29 oktober 1981. Alkohol:43,8%.
Doft: Maltig doft av vaniljkola och honungsljung med toner av citronskal.
Smak: Lönnsötma, glaserad ananas och citrus, samt vanilj och kanel.
Eftersmak: Maltig och len eftersmak med lager av kryddor.

1993 Aged 23 years – Cask 11621
Lagrad på återfyllt amerikanskt ekfat. Fylld 6 december 1993. Alkohol: 51.9%.
Doft: Fruktig och blommig.
Smak: Sirapsliknande kolasötma och honung, balanserat med en mjuk vaniljek.
Eftersmak: Delikat och fruktig sötma.

2004 Aged 13 years – Cask 741
Lagrad på europeiskt ekfat, Oloroso-sherry. Fylld 19 januari 2004. Alkohol: 58.2%.
Doft: Rik, med apelsinskal i balans med ek-tanniner.
Smak: Silkeslen med mörka frukter och körsbärskaraktär. Subtil och kryddig.
Eftersmak: Lyxig och honungslen med inslag av kryddor och ek.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!