Ovanlig sprit del 1 – Baijiu, Chicha, Kumis med flera


Whisky i all ära, men har ni hör talas om Baijiu eller Chica?

Det finns många alkoholhaltiga drycker runt om i världen. Många av dem är vad vi kallar ”risvin”, vilket är en något inadekvat term eftersom de baseras på spannmål och snarare bryggs än vinifieras. Här följer några av dem – och varför inte ta dem i bokstavsordning?

Baijiu
Kinesisk spritdryck som också kallas shaojiu. Namnet lär bokstavligen betyda ”vit sprit”. Baijiu har en alkoholhalt på mellan 40 och 60 procent. Den görs vanligen på durra (sorghum) men också ris eller andra spannmål. I folkmun kallas den ”Den vita djävulen”. Den serveras vanligtvis varm i små keramiska flaskor och koppar liknande sakekoppar.
Det finns flera olika sorter, bland andra Maotai, Wuliangye, Er gou tou och Kaoling.

Cheongju
Förutom att vara huvudstad i den sydkoreanska provinsen Norra Chungcheong är Cheongju också namnet på ett koreanskt ofärgat risvin som är en variant på det kinesiska söta risvinet Mijiu. Mest populära märket är Chung Ha (”ren flod”). Finns i olika lokala versioner, som t.ex. Beopju som bryggs i staden Gyeongju.

Chicha
En sydamerikansk alkoholhaltig dryck som görs av en gröt av krossad majs och vatten som får jäsa under en lång tid. Det finns variationer runt om i hela Sydamerika. Görs ofta på en blåsvart majssort som odlas i Anderna. Vanligast är dock att man framställer chicha av jästa äpplen.

Inkaindianerna framställde på sin tid en alkoholhaltig dryck av majs som kallades saraika eller just chicha. Majsen tuggades av kvinnor (vanligen jungfrur) och saliven gjorde att jäsningsprocessen satte igång. Under 1400-talet förändrades ingredienserna och det var då man började använda den blåsvarta majsen.

Chuhai
En japansk alkoläsk gjord på shochu och kolsyrat vatten smaksatt med citron. Namnet är en förkortning av ”shochu highball”. Den kallas ofta Chu-Hi och säljs på burk. En del varianter använder sig numera istället av vodka. Den senaste tiden har antalet smaksatta varianter formligen exploderat med allt från äpple till kiwi. Chuhai som serveras på barer har vanligtvis tämligen låg alkoholhalt, medan däremot den som säljs på burk kan ligga så högt som 9 %.


Cocuy
Sprit som i delstaterna Lara och Falcón i Venezuela destilleras av stjälken, köttet och rötterna från den tropiska agaveplantan Cocui. Både hantverkarna som gör drycken och drycken i sig har förklarats som kulturarv, först Falcón i oktober år 2000 och sedan Lara i november året därpå. Och i juli blev drycken och producenterna kulturminnesmärkt för hela Venezuela.

Idag görs Cocuy i Alembic-pannor som spanjorerna introducerade under koloniseringen av Amerika. Alkoholhalten ligger runt 50 procent. Cocuy har de senaste åren blivit mycket populär som drinkingrediens runt om i Sydamerika. Coucuy lagras ibland på ekfat.


Kumys eller Kumis
En jäst mjölkdryck från Centralasien, som ursprungligen gjordes på hästmjölk, numera är det dock vanligare att den görs på komjölk. Ursprungligen från Centralasiens nomadiska ryttarfolk. Påminner om kefir men innehåller lite alkohol.
Turkarna kallar drycken Kumus men den heter Airag i Mongolien.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör