Facile punsch skriver svensk dryckeshistoria


På Nobelbanketten den 10 december 2017 serverades Facile punsch återigen som en av två avecer som gästerna fick välja mellan till kaffet som serveras efter desserten. Det var åttonde året i rad (och nionde gången totalt) som Facile punsch serverades på Nobelbanketten.

– En stor ära att vi återigen fick förtroendet att vara dryckesleverantör till ”festernas fest” och vi tackar Nobelstiftelsen för stödet av punschens kulturarv och till svensk dryckeskultur, säger Hans-Eric Waborg, VD Facile & Co AB och berättar historien om Facile Punsch

– Facile punsch gör sitt allra första framträdande i Spegelsalen på Grand Hotell i Stockholm i oktober 1993. Cirka 200 personer deltar på en stor vinprovning och Henrik Facile ges tillfälle att presentera sin nya skapelse, Facile punsch. Till desserten, Grand Hotells klassiska punschglass (smaksatt med Facile punsch) serverades ett glas Facile punsch.

Den 4 juli 1994 började Facile punsch att säljas på Systembolaget, då den första nya punschen i Sverige sedan 1917 då det svenska alkoholmonopolet infördes. Facile punsch tillverkas de första åren i Danmark men efter produktionsmonopolets avskaffande i samband med Sveriges inträde i EU 1995 kunde produktionen flytta hem till Sverige.

Receptmakare är Henrik Facile och banbrytande var att det för första gången inkluderades en blend av högklassig Jamaicarom i ett punschrecept.

Batavia-arrak är ju också ett slags rom, i själva verket förfadern till den västerländska rommen. Så vi bara drog ihop far och son i princip, just för att komplettera de olika romkaraktärerna, säger Henrik Facile.

Numera bor Henrik Facile i USA sedan många år, men har inte släppt intresset för svensk punsch. USA-varianten av Facile, Kronan Swedish Punsch, kan numera köpas i 22 delstater på den amerikanska kontinenten.

Facile punsch
Nr 637
Volym: 70 cl
Alkoholstyrka: 26 %
Pris: 249 kr
www.kronanpunsch.com

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!