Banner

Belhavens grapefrukt-IPA

Av | Publicerad 2017-12-13 | Lämna kommentar


Från bryggeriet som gör några av Skottlands mest sålda ales, bland annat IPA:n Twisted Thistle, Intergalactic Dry Hop Lager och golfölen St. Andrews Ale, kommer nu Grapefruit IPA på burk.

Twisted Grapefruit IPA är ljust bärnstensfärgat med en frisk och fruktig smak av grapefrukt. Klassiska humlen Chinook och supercitrushumlen Mandarina Bavaria levererar humletryck och fruktiga citrustoner. Dessutom tillsätter man färsk grapefrukt som skärs för hand av Mrs. Barbara som har bryggeriets bästa knivfärdigheter. Ölet bryggs med lokalt odlad skotsk pale ale malt.

Lite om Belhaven Brewery
Bryggeriet Belhaven ligger inbäddat bland de böljande kornfälten på Skottlands östkust, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Tack vare den rika tillgången på korn och vatten från en artesisk brunn är det en idealisk plats för ölbryggning.

Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid Belhavens bryggeri är 1719 men troligtvis har bryggeriet existerat ända sedan 1500-talet. År 1719 tog John Johnstone över och det var i samband med det som bryggeriet blev kommersiellt.

Efter närmare 300 obrutna år av ölbryggande på samma plats är Belhaven Skottlands äldsta bryggeri som fortfarande är i bruk. Trots sin långa historia är bryggeriet allt annat än bakåtsträvande och har i alla år varit i framkant när det gäller ölbryggningens utveckling. Det har gjort att man gått från att vara ett i mängden av lokala småbryggerier till att idag vara ett av Skottlands mest framstående bryggerier.

Genom bryggeriets långa historia har några grundläggande punkter förblivit oförändrade: all öl bryggs på det gamla bryggeriområdet, man använder 100 % skotskt kornmalt, vattnet tas från bryggeriets egen brunn och Belhavens unika jäststam används till alla ölsorter.

Twisted Grapefruit IPA
ABV: 5,3 %
IBU: 50
Malt: 100 % skotsk pale ale malt
Humle: Chinook & Mandarina Bavaria
Frukt: Handskuren grapefrukt
Nr: 82927
Pris: 17,90 kr (+pant)

Etiketter:

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

 • Välkommen

  Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

 • Aktuellt nummer

  Senaste numret av Allt om Whisky
 • Från tidningen

  Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
 • Whisky, öl och mat

 • Missat något nummer?

  Gamla nummer av Allt om Whisky
 • Citera oss gärna

  Creative Commons License
  Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.