Recept: Tegnér med bourbon

Bourbon är faktiskt väldigt mångsidig när det kommer till matlagning, något som många kanske inte tänker på direkt. Här har vår mästerkock Anders Tegnér låtit bourbon förhöja både lax, kyckling och spareribs.

Grillad kyckling med bourbon-karamelliserad rödlök och potatisstomp

4 personer

4 st kycklingbröst med skinn

Stomp
800 g skalad mjölig potatis
2 msk koncentrerad kycklingfond
4 msk smör
10 st skalade vitlöksklyftor
3 dl varm mjölk

Koka potatisen i vatten, smaksatt med kycklingfonden. Lägg smör och vitlök i en liten kastrull. Låt dem fräsa på låg värme under lock tills vitlöken är mjuk och mosig, ställ dem åt sidan. När potatisen är mjuk så slå av vattnet, slå i vitlöken och smöret. Mosa med en visp och rör i mjölk till det får fin konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lök
3 msk rapsolja
1 msk farinsocker
2 stora skivade rödlökar
3 msk bourbon, välj din favorit
1 msk äppelcidervinäger

Stek löken 10 minuter på låg värme i oljan. Tillsätt bourbon, farin och vinäger och låt det steka ytterligare 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grilla kycklingbrösten och servera dem
tillsammans med stomp och lök.

Dryckestips
Vin
Elephant Hill Le Phant Rouge
Öl
Syrlig öl, typ
Founders Mas Agave
Bourbon
Maker’s Mark

Baby back ribs med krämig bourbon-majs

4 personer

2 kg råa spareribs (tunna revbensspjäll)
2 stora gula lökar

Glaze
1 msk smör
0,5 dl finhackad lök
1 msk hackad vitlök
1 dl bourbon, välj din favorit

2 dl chilisås typ Heinz
0,5 dl vit vinäger
0,5 dl farinsocker
1-5 krm flytande rökarom

Hetta upp en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar, bourbon och rökarom.

Skala och skär löken i tjocka skivor. Torka ytan på köttet och smaksätt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper på en långpanna, lägg på löken och toppa med köttet. Stek 30 minuter på 100 grader i ugnen. Ta ut köttet, pensla båda sidorna med glaze och fortsätt steka ungefär 5 timmar till på 100 grader. Pensla köttet med glaze upprepade gånger under stekningen. Köttet är färdigt när det är riktigt mört och har fått fin färg.

Creamed corn
300 g råa eller frusna majskorn
1 msk smör
1 tsk sambal oelek
3 msk bourbon, välj din favorit
200 g Philadelphiaost

Lägg smör i en kastrull, stek majskornen 5 minuter på låg värme tills kornen är mjuka men inte mosiga. Tillsätt sambal och bourbon, låt det koka tills vätskan är borta. Rör i osten och smaka av med salt och svartpeppar.

Dryckestips
Vin
3 Finger Jack
Öl
Firestone Walker DBA
Bourbon
Wild Turkey Rare Breed

Kolla också receptet på Bourbonglacerad lax.

Text och foto: Anders Tegnér

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!