Omvänd Osmos – Membranteknik för alkoholfri öl

Ville Vilen, bryggmästare på Laitilan OY.

Det finns många metoder att göra alkoholfri eller avalkoholiserad öl. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy bryggeri i Finland ville undvika de vörtliknande nyanserna och uppnå bästa resultat när det kommer till smak och kvalitet. När man valde GEA:s (GEA Group Aktiengesellschaft) membranteknik AromaPlus var grundkravet att behålla den genuina smaken och originalkaraktären hos deras öl Laitilan Kukko Beer.

Laitilan OY är ett fristående bryggeri sedan starten 1995 och har sedan dess vuxit till att bli Finlands fjärde största. Deras Kukko öl är världens första helmaltsöl som redan 2005 erhöll internationellt varumärke för glutenfri öl.

Under en installation av en separator hos Laitilan 2017 frågade fabrikschefen Tommi Suutari om inte GEA hade några lösningar för avalkoholisering av öl. Vid den tiden hade GEA just utvecklat och lanserat en ny teknik baserad på membranfiltrering kallad AromaPlus. Laitilan blev intresserade att utvärdera tekniken vidare.


AromaPlus använder Omvänd Osmos-membran för att låta vatten och alkohol passera igenom, men behålla alla essentiella komponenter som bidrar med smak, lukt, färg och grumlighet. Lösningen erbjuder möjlighet att får ner alkoholhalten till önskade 0,5 %, eller ytterligare ner till 0,05 %.


Den kalla process som membranfiltrering innebär har väsentligen mindre påverkan på smaken och bibehåller aromämnen bättre, än de konventionella termiska processerna för avalkolisering såsom indunstning och destillation. Laitilan blev övertygade efter att ha besökt ett av de första bryggerierna som använder AromaPlus, Schönbuch i Tyskland, samt efter att ha testat tekniken i GEA:s pilotanläggning. Ralf Scheibner som är produktansvarig på GEA förklarar: “Vi har lagt mycket på att utveckla AromaPlus och nu ser vi också att marknaden för alkoholfri öl ökar kraftigt. Vår lösning är mycket uppskattad både hos bryggerierna och av konsumenterna”.

GEA AromaPlus är i drift på flera bryggerier runtom i Europa, men Laitilan är det första skandinaviska bryggeriet att satsa på denna lösning. Laitilans anläggning kommer installeras i slutet av 2019 och lansera nya produkter i början av 2020. “Vi ser fram emot att starta upp med nya produkter och vi tror att den nya anläggningen kommer jobba hårt från början” säger Ville Vilen, bryggmästare på Laitilan OY.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!