Emmas Tips: Håll utkik efter Springbank

Man blir lite nostalgisk när man firar jämt (10YO) så här. En av mina första whiskyresor gick till Cambeltown och destilleriet Springbank. Det var en enastående resa där vi fick delta i arbetet på destilleriet och det är klart att Springbank fick en speciell plats i ens hjärta efter det. Nu kommer Springbank Calvados Wood – lagrad på calvadosfat.

På Stockholm Beer & Whisky i höstas fick jag möjlighet att sitta ned och prata lite med Frank MacHardy. Tillsammans testade vi ett fatprov på en whisky som nu kommer till Sverige. Det är en Springbank 12 år som lagrats på Coeur De Leon-fat, det vill säga calvadosfat. Jag har under åren haft någon sorts hatkärlek till slutlagringar och användandet av all världens exotiska fat.

Till en början var jag tagen över den otroliga resa en whisky kan göra genom att få en slutlagring på portfat, madeirafat, andra vinfat eller liknande. En whisky kunde få helt nya sidor och jag var fascinerad över att förvandlingen kunde vara så total. Men sedan kom jag till någon slags mättnad och tyckte att det började experimenteras lite väl mycket och många gånger försvann destillerikaraktärerna till stor del – ja, ibland till och med helt. Men det är ju ett otroligt modig sätt att jobba med tanke på allt vaktande och vakande så att inte faten ska ta över grundprodukten.

Jag är ju svag för Springbank i vanliga fall som sagt men detta är helt klart en spännande whisky värd att skaffa till finhyllan. Systembolaget har fått in ett antal rara flaskor med nummer 40469.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.