Fråga Folke: Ålder eller inte?

Men varför denna frågeställning nu? Jo, situationen för skotsk whisky, som för andra spritdrycker, är att där det finns en god ekonomi är efterfrågen stor. Och idag handlar det om länder som Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Mexico. Detta har lett till att för tillfället är efterfrågan globalt på skotsk lagrad whisky större än tillgången.
Då inställer sig frågan: tar whiskyföretagen bort åldersbeteckningarna bara för att kunna blanda in yngre whisky i blandningarna?

Nej, inte för att kunna använda yngre whisky utan för att kunna använda whisky med rätt mognadsstatus och skapa sig en frihet i blandningar och komma bort från »åldersoket«.
Man ska komma ihåg att maltwhiskies från de olika företagen utan åldersbeteckning är maltwhisky, nästan undantagslöst, med en speciell karaktär, ofta som följd av en väl och rätt utvecklad fatlagring. De flesta av dem blir inga storsäljare utan ska mer ses som pärlor i destilleriets portfölj.

Rätt utvecklad fatlagring är tid och inte alls bara ålder. Rätt tid är när utvecklingen av whiskyn är den som whiskyföretaget önskar till den speciella kvaliteten. Tid är den viktigaste parametern för utveckling av maltwhiskyn tillsammans med bra fat. Utan tid, utan bra fat – ingen bra maltwhisky.

Jag brukar säga att den bästa åldern, mycket generellt, är mellan 15 till 25 år för de flesta destillerier. Det finns dock många undantag av både yngre såväl som äldre maltwhiskies som är mycket bra och till och med fantastiska från olika destillerier.

Åldersbeteckning är ett slags grundskydd för köpare av maltwhisky. Normalt om en maltwhisky har en beteckning av 12 år på etiketten, innebär det att whiskyn i flaskan är mellan 12 till 15 år. Även om det för tillfället är en brist på äldre lagrad maltwhisky, tror jag inte att de stora whiskyföretagen är så kortsiktiga att de tar bort åldersbeteckningarna på de så kallade »standardåldrarna« och ändrar blandningarna. De misstagen är redan gjorda, även om minnet ibland är kort.

Maltwhisky hade aldrig vart så intressant som den är idag, utan destillerinamn, regioner, olika fatlagringar, åldersbeteckningar eller årgångar. Därigenom skapas intresset för att gå vidare i provningar, analyser, bedömningar och att hitta fram till sina egna favoriter.

Kom ihåg att maltwhisky utan åldersbeteckningar förekommer nästan bara på speciella utgåvor eller serier.
Det tråkiga med bristen på äldre maltwhisky är att som vi älskar den med all säkerhet kommer att få betala mer för vår njutning, med eller utan åldersbeteckningar.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.