Saint Patrick’s Day – whiskeyns högtidsdag

Märkligt nog får man 100 fler träffar om man på Google söker ”Fyrklöver Irland” än om man skriver ”Treklöver Irland”, det är med andra ord en hel del som lever i villfarelsen att Irland har en fyrklöver som symbol och nationalblomma. Det har man alltså inte – men däremot en treklöver. Det är man nu inte helt ensam om för staden Boston i USA har det också (men där bor ju som bekant många irländare) och den är också symbol för den internationella kvinnliga scoutrörelsen.

På latin heter den Trifolium – efter ”tri” (tre) och ”Folium” (blad). Irländarna själva kallar den Shamrock och den lär för första gången nämnts som nationalsymbol 1720. Då hävdade man att nationens nationalhelgon Saint Patrick plockade upp en treklöver när han skulle förklara kristendomens treenighet (det var ju tur att han inte råkade få tag på en fyrklöver – då hade blivit lite knepigt…).

Idag firas Saint Patrick varje 17 mars och det första firandet ägde rum redan 1737 i Boston. ??Traditionen att dricka irländsk whiskey är lika lång som själva firandet och har sin bakgrund i att Saint Patrick sägs ha blivit bjuden på en snålt tilltagen whiskey av en värdshusvärd. Saint Patrick berättade då att i värdshusets källare fanns en djävul som levde och växte av mannens snålhet. Från den dagen serverade värdshusvärden alltid väl tilltagna glas och Saint Patrick fastslog att alla skulle få låta sig smaka på hans dag.

Problemet med den legenden är att Sankt Patrik (på svenska utan c) levde ungefär mellan 387 och 17 mars 461 (så det är alltså hans dödsdag som firas – inte hans födelsedag, vilket ju annars kanske är vanligare, att fira någons död kan ju kännas lite märkligt…) och då fanns det ju inte så mycket whiskey på den gröna ön – även om många irländare påstår det.

Nå, Tullamore Dew har i alla fall tillverkats på Irland sedan 1829 och är idag Sveriges mest sålda irländska whiskey. För att hedra sitt irländska ursprung har Tullamore Dew låtit ta fram en specialkomponerad drink till årets Saint Patrick’s Day – Montserrat Dew.

– Montserrat Dew har fått sitt namn efter den lilla karibiska ön Montserrat som är den enda plats utanför Irland där Saint Patrick Day är nationell helgdag. Varje år hyllar öbefolkningen den irländska traditionen med ett storslaget firande. De lena och fruktiga tonerna i Tullamore Dew kommer fram väldigt fint tillsammans med äpple och Angostura Bitter tillför en kryddighet. En perfekt drink att smutta på under firandet, säger Oscar J-T Holm på Tullamore Dew.

Montserrat Dew

Ingredienser:

50 ml Tullamore Dew
25 ml grumlig äppeljuice
1 bit farinsocker
1 stänk Angostura Bitter
Apelsinskal

Gör så här:

Rör ihop farinsocker, Angostura Bitter och en liten mängd Tullamore Dew i botten av ett glas i old fashioned-stil. Fyll på med iskuber. Rör om och häll långsamt i mer Tullamore Dew. Lägg i mer is vid behov. Häll därefter i äppeljuicen och garnera med skalet av en apelsin twistat som en skruv.

4 tips för Saint Patrick’s Day 17 mars

Ta ledigt

En riktig irländare jobbar inte på Saint Patrick’s Day. Men i år infaller Saint Patricks Day på en helg så du slipper ta ledigt.

Ha en ”craic”

Craic uttalas ”crack” och är ett keltiskt ord utan någon exakt översättning, men det närmaste man kommer på svenska är att njuta av en trevlig stund. Ett sätt att göra det är att delta i en Saint Patricksparad men mer lättillgängligt är att besöka sin favoritbar, umgås med vänner och avnjuta ett glas irländsk whiskey.

Lyssna på livemusik

Att vara irländsk innebär att njuta av de goda sakerna i livet och en av dem är musik. Traditionell irländsk musik är central för den irländska kulturen och under Saint Patrick’s Day anordnas levande musik på olika pubar runt om de flesta länder där det finns fler eller färre irländare.

Förläng St. Patrick’s Day

VM-kvalet Sverige – Irland spelas inte förrän 22 mars och då är enligt tradition firandet av helgonet över, men varför inte förlänga det och anordna en irländsk afton. Klä dig i grönt, avnjut whiskey och heja fram Irland – eller Sverige, till segern.